Hlavní obsah
Víra a náboženství

Plaváček, utopená miminka a ruská sekta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: České sekty a sekty v ČR

Igor Charkovsky (vlevo) se svým duchovním učitelem (uprostřed)

Na cestě za sektami jsem párkrát ztratil naději i víru. Ale nakonec to většinou dobře dopadlo. Třeba jako s Plaváčkem.

Článek

Plaváček je česká společnost, která organizuje plavání pro děti a miminka ve všech českých městech. Založila ji  fanatická žena, která je následovníci ruského gurua Igora Charkovského. A tam už to začíná být problematické.

Charkovskij byl Rus, který věřil v podivnou směsici New Age a komunistického materializmu. Sovětský režim mu v době „paranormální módy“ zafinancoval výzkum na vytvoření obojživelných lidí. Ti měli pro sovětský režim dobýt moře a pomoct s šířením marxismu po světě.

Obojživelní lidé měli podle Charkovskyho žít jako delfíní děti - měli pít delfíní mateřské mléko a trávit veškerý čas včetně spánku ve vodě. Guru Igor však brzy zjistil, že jím prorokovaná miminka nezískávají nadpřirozené schopnosti, a tak začal s jejich tvrdou drezurou. Navrhl trojici praktik, které přejal český Plaváček a jeho vedoucí Blanka K.S. Jde o baby jógu, létání miminek a potápění miminek. Všechny tři praktiky jsou nesmírně kontroverzní a podle odborného posudku policie i nebezpečné a zdravotně ohrožující pro dítě. Přesto se jim v Česku daří.

Proti Blance K.S. Dávno přede mnou bojoval jistá paní s profilem DĚTI JSOU TAKY LIDI. Shromažďovala svědectví rodin (má jich více než 300), videa z lekcí Plaváčku a dokonce i případy přitopených miminek k nimž musela vyjet záchranka. Celá situace však byla o to horší, že se většina odborníků (např. pediatrů) bála proti praktikám Plaváčku vystoupit, protože jim bylo vyhrožováno zabitím. Odkud, to si jistě domyslíte.

Já jsem do celého příběhu přišel jen tak náhodou a zase rychle odešel. Podařilo se mi však vybudovat mosty, které napomohly k výrazné medializaci. O Plaváčka se začala zajímat i televize a bylo o něm natočeno 6 reportáží. Postižené rodiny mezitím přichystaly hromadnou žalobu, která nyní bude řešena českým justičním systémem. Ačkoliv jsem k němu dost skeptický, tak v tomto případě věřím, že dojde k odsouzení. Těch obětí je zkrátka obrovské množství.

I přesto se nemohu neptat: jak je možné, že nám tu něco takového vyrostlo? A nikdo si toho nevšiml? Zatímco k miminkám jezdily záchranky, Plaváček pořád fungoval. To tu není někdo, kdo by takové sekty hlídal?

Zajímalo by mě, co si o tom myslíte vy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz