Hlavní obsah
Sport

To byla jízda! Hokejová osmnáctka vybojovala v Edmontonu stříbro

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Český hokej

Gólová radost českých hokejistů do osmnácti let na Hlinka Gretzky Cupu 2024 v Edmontonu. Foto: Český hokej

Český národní tým do osmnácti let dokázal získat na letošním Hlinka Gretzky Cupu svoji desátou stříbrnou medaili. Ve finále podlehl po srdnatém boji s domácí Kanadou. Hráči sice byli zklamaní, nicméně fanoušci hrdí. Právem!

Článek

Česko vs. USA - 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

V prvním zápase si Češi museli poradit s výběrem Ameriky, který chtěl napravit faux pas z loňského turnaje, kde od Čechů dostali sedm branek. Američané ale začali mnohem lépe. Po kiksu brankáře Ondřeje Štěbetáka poslal soupeře do vedení Matthew Grimes, nicméně od té doby byla česká obrana s brankářem doslova neprůstřelná. Spojené státy žádnou z dalších třiceti střel nevyužily, Česko z jednadvaceti dokázalo dát dvě branky. Prvně to byl Adam Novotný a necelé čtyři minuty před koncem se prosadil David Rozsíval. Češi tak mohli slavit první výhru na turnaji.

Česko vs. Německo - 7:3 (3:1, 3:1, 1:1)

Po necelých dvaceti hodinách šli čeští reprezentanti znovu do boje. Tentokrát proti outsiderovi z Německa. I v tomto zápase Češi prvně prohrávali po gólu Gustavse Grivy, ale již během první dvacetiminutovky dokázalo Česko zápas otočit ve svůj prospěch, a to po dvou gólech Adama Benáka a Víta Záhejského. Druhá třetina se už patřila jasně Čechům, což dokázal čtvrtým gólem i Vojtěch Čihař. Německý tým následně snížil na rozdíl dvou branek, ale následně se přepisovaly rekordy.

Adam Benák díky svému hattricku a dvěma asistencím překonal historický rekord v počtu kanadských bodů za celé jeho působení na turnaji. Necelou půl minutu před druhou sirénou se dokázal prosadit i Tomáš Poletín. Do poslední třetiny šly oba týmy již za rozhodnutého stavu, premiérový gól na turnaji dokázal vstřelit i Dominik Pavlík. Bylo jasno, máme semifinále i první místo!

Česko vs. Finsko - 4:1 (0:0, 0:2, 1:2)

Český tým šel do boje s Finskem bez jakéhokoliv tlaku, Finům také ne. I tak se jednalo o velice vyrovnaný střet, kdy jsme se první branky dočkali až v druhé třetině, a to z hole Tomáše Poletína. Hned za sedmdesát vteřin byl puk opět za finským brankářem. Tentokrát jej tam poslal David Hrubý. Finové se gólu dočkali až na konci třetí třetiny, ale ještě před tím dokázal využít svoji šanci Robin Švancara i Adam Novotný. Tři výhry ve skupině jsme již dekádu nepoznali, proto nás zaslouženě čekalo druhé místo z druhé skupiny – Švédsko.

Česko vs. Švédsko - 5:1 (0:1, 3:0, 2:0)

I čtvrtý zápas museli Češi prvně dotahovat, tentokrát po gólu Klingsella. Skóre 1:0 vydrželo celou první periodu, nicméně národní tým byl jasně aktivnější. Tento výkon si přenesl i do druhé třetiny, kde už ofenzivní hra nesla tížené ovoce. Adam Benák našel skulinku v brance Švédů a bylo vyrovnáno. Do konce druhého dějství dokázal ještě zvýšit skóre nejprve Tomáš Malínek a potom ještě Vít Záhejský. Ve třetí třetině všem fanouškům zatrnulo při gólu Švédska, který následně ale kvůli kopnutí puku do branky neplatil. Skóre tak zůstalo 3:1.

Tři korunky tlačily, co se dalo, ale na Štěbetáka recept najít nemohly. Následně Češi zvýšili dvěma brankami do prázdné klece, nejprve svým druhým gólem v zápase Záhejský, potom premiérový gól zaznamenal Viktor Šámal. Ve finále nás tak mohlo čekat repete zápasu z minulého Hlinka Gretzky Cupu s Kanadou.

Česko vs. Kanada - 1:2 (0:2, 0:0, 0:1)

Minulé finále se konalo před českými ochozy, nicméně tentokrát se hrálo na půdě javorových listů, kteří do zápasu vletěli jako draci. Liam Kilfoil dokázal otevřít skóre na začátku šesté minuty a v Rogers Place hned panovala u fanoušků uvolněná nálada. Dočkali se ještě jednoho gólu, a to na konci první periody z hole Caleba Desnoyerse. Druhá třetina byla v režii Kanady, nicméně několikrát za kanadským brankářem Ivanovicem zazvonila tyč. Národní tým tlačil více a více, ale na kanadský val nešlo najít recept. Ten se podařil rozlousknout až Tomáši Poletínovi devět sekund před koncem zápasu. Druhý gól už nezvládli Češi dát a loučí se z Hlinky se stříbrem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám