Hlavní obsah

Babička si „vydupe“ styk s vnoučetem přes soud. Bude spokojená?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Na můj minulý článek, „Ne, babičko. Nemáš právo na vnouče.“, byla jedna z prvních reakcí poukazování na to, že si prarodič může vymáhat styk s vnoučetem soudně. Jistě, může. A když vyhraje, vyhraje doopravdy?

Článek

Dobře. Pojďme si představit tu situaci.

U soudu se zoufalým rodičům nepodařilo prokázat, že je prarodič dítěte toxickým člověkem, který pouze a jen škodí. Prarodič si styk s vnoučetem u soudu vymohl.

Co bude následovat?

Předávání dítěte prarodiči. Atmosféra by se dala krájet, rodiče jsou toho dne již od rána napjatí a dítě to cítí. Je předáno prarodiči, který se s rodiči nebaví, buď dělá po svůj vymezený čas s dítětem že jeho rodiče neexistují, nebo je rovnou dítěti pomluví.

Dítě nechápe, co se děje, proč se babička vůči mamince a tatínkovi tak vymezuje. Proč když chce jít tam či onam v určený den, mu rodiče opatrně říkají, že musí za babičkou. Prostě musí.

Pak dítě povyroste.

Rodiče mu už celou věc vysvětlí, stalo se to či ono, babička se naštvala, a vydupala si u soudu, že tě tehdy a tehdy bude mít u sebe. I když se to nám nelíbí, jelikož dělala a dělá to a ono.

Vážně se dá přemýšlet nad tím, že dítě nebude z celé situace vedle? Že je babička nesnášenlivý člověk, neschopný respektu a domluvy, a musí za každou cenu dosáhnout svého, že jeho rodiče honí po soudech?

Zlepší se vztah rodičů s prarodičem, když je bude obtěžovat soudy, OSPODem, brát jim jejich čas s jejich potomkem?

V mém předchozím článku mluvím o toxických prarodičích, k dítěti či jeho rodičům, nikoliv o prarodičích milých, respektujících, kteří se zkrátka zeti/snaše z neznámého důvodu nelíbí.

Je na místě zamyslet se ovšem především právě nad argumentem „Prarodič si může styk s vnoučetem vymáhat soudně“.

Jistěže.

Ale komu tím prospěje, mimo sebe?

Zlepší se ještě někdy vztahy s rodiči?

Bude chtít dítě trávit čas s prarodičem, který si ho proti vůli rodičů „vyběhal“ po soudech?

To už je jinou otázkou…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz