Hlavní obsah
Rodina a děti

Ne, babičko. Nemáš právo na vnouče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ve společnosti je obecně zažité, že má babička dítěte jakési právo ho vídat. Kdy chce, na jak dlouho chce, když rodič babičce plně nevyhoví s předáváním dítěte, je oheň na střeše.

Článek

Vztahy v rodině jsou pro dítě jednoznačně důležité. Je důležité, aby vidělo a cítilo lásku od rodičů, soulad mezi nimi, soulad rodiče - zbytek rodiny. Je důležité, aby dítě cítilo lásku a bezpečí od ostatních rodinných příslušníků. V každé rodině je něco, každý máme příbuzného, kterého do života dítěte zapojit nechceme, nepotřebujeme, protože si s ním buď nejsme tak blízcí, nebo se onen příbuzný nechová vhodně ať už k nám, nebo k dítěti.

Co když se ale jedná o babičku dítěte? Prarodiče dítěte?

To je neřešitelný problém, prarodič má přece na dítě svaté právo! Vyrůstat bez něj bude pro dítě smutné. Nebo ne?

Za dítě jsou zodpovědní rodiče. Plně a ve všech ohledech. V jistých ohledech 15 let, dále pak do 18, v případě studia klidně do 26 let dítěte. Je tedy zodpovědnost rodičů, co s dítětem bude, starost o něj. Nikoho jiného. To znamená, že pokud se něco stane u babičky/strýce/pratety, mnoho na tom nezáleží, potíže bude mít rodič. Tolik k právní stránce věci. Další je stránka morální. Své dítě rodič přirozeně miluje, chce pro něj to nejlepší, a nejspíš se o něj už bude vždy bát, aby bylo v pořádku, šťastné, úspěšné v životě.

Je tedy omluva „Je to babička“, nějak platná v případě, že se babička, prarodič, chová vůči dítěti nevhodně, případně vůči jeho rodiči, což bude mít na dítě negativní dopady?

Správná odpověď zní ne.

Dítě se bez toxické babičky, prarodiče, více než dobře obejde.

Nikdo nemáme povinnost zůstávat v toxickém vztahu, v toxické práci, vídat se s toxickými příbuznými. Někteří lidé v sobě mají zakořeněnou brzdu, že se nesmí obrátit zády ke svým rodičům, ale ani toto není pravda, pokud se rodič chová k dítěti špatně, dítě není povinno s ním v dospělosti udržovat vztah.

Proč by měl být rodič povinen své dítě, jistě nejmilovanější osobu a osobu, za kterou je plně zodpovědný, za její fyzický i psychický vývoj, vystavovat někomu, kdo na něj bude mít negativní vliv?

Rodič je povinen své dítě chránit, vychovávat a zajistit ho. Má povinnosti vůči němu, ne ono vůči rodiči, vůči ostatním. Dítě je několik let zcela závislé především na matce, má silnou vazbu s otcem, pokud je přítomen a stará se. Vztah s babičkou je dítěti přirozeně naprosto jedno, buduje se až časem. Proč ale budovat něco, co bude pro dítě škodlivé?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz