Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poláková, Cristovao nebo Čechomor. Díky hvězdám se vybralo 1 573 035 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Richard Bouda

Česká televize v přímém přenosu odvysílala tradiční Tříkrálový koncert, který je poděkováním všem těm, kteří přispívají do Tříkrálové sbírky pořádané Charitou Česká republika.

Článek

Tříkrálová sbírka má dlouholetou tradici a je symbolem lidské soudržnosti a pomoci potřebným. Koncert se uskutečnil v neděli 7. ledna a nabídl divákům v sále Městského divadla Brno i divákům u televizních obrazovek pestrý hudební program, na kterém se představili oblíbení muzikanti Čechomor, Bára Poláková, Ben Cristovao & Karol Komenda či Ota Balage Band ft. Tereza. Diváci, které večerem provedli moderátoři Martina Kociánová a Jan Čenský, navíc mohli zhlédnout tři vybrané příběhy pomoci, kterou Charita poskytla lidem v nouzi mimo jiné právě díky finančním prostředkům z Tříkrálové sbírky.

Foto: Richard Bouda

Skupina Čechomor na Tříkrálovém koncertu

Příběhy pomoci

První příběh byl věnován panu Marianovi, který žije v chráněném bytě Charity Česká Kamenice. Charita mu pomohla překlenout velice těžké období, kdy se potýkal s psychickými problémy a zotavoval se ze závažné operace mozku. Díky její pomoci se mu podařilo najít práci a začít nový život. „Myslím, že to nejdůležitější, co lidem nabízíme, je vztah. Budování vztahu, který netrvá týden ani měsíc, ale jsou to spíš roky, aby ti lidé získali nějaké sebevědomí, aby si zase jednou prožili to, že jsou i milováni,“ zaznělo v dokumentu z úst ředitelky Charity Česká Kamenice, Štěpánky Keckové.

Druhý příběh byl o Danielovi a jeho rodičích. Daniel má mentální postižení a jeho rodiče by bez cizí pomoci nenašli energii, sílu a chvilku pro sebe. Podporu a zázemí jim poskytuje denní stacionář Šimon Charity Jeseník, který pomáhá lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Na výstavbu nové budovy stacionáře přispěli lidé z Jesenicka v rámci Tříkrálové sbírky a také letošní výtěžek půjde na dofinancování této stavby. „My si uvědomujeme, že jsme v podstatě závislí na podpoře okolí, to platí o rodině, ale i o Charitě, která nám nabídla pomocnou ruku, a my si toho strašně vážíme. Je to jedna z věcí, která nám umožňuje žít „normální život“ a jsme za to rádi,“ řekl vděčně na kameru Pavel Stejskal, tatínek Daniela.

Třetí příběh nám představil paní Janu, která se s dětmi ocitla v azylovém domě Arcidiecézní charity Praha. Charita jí poskytla nejen materiální pomoc, ale také podporu a pomoc při hledání zaměstnání. Paní Jana se díky tomu podařilo získat ztracené sebevědomí, nalézt práci a postavit se na vlastní nohy.

Foto: Richard Bouda

Tříkrálový koncert v Brně

Štědří Češi

Slavnostního večera se zúčastnil také ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo, který všechny potěšil dobrou zprávou o tom, že Češi jsou velmi štědří. „Patříme k nejštědřejším národům v rámci celé Evropy. Když to srovnáme s jinými státy, lze říct, že skutečně lidé, když ví na, co přispívají, tak přispívají rádi a mají z toho radost. A já si myslím, že Tříkrálová sbírka je toho typickým příkladem.“ Jeho slova potvrzuje i to, že během koncertu přibylo na účet Tříkrálové sbírky rekordních 1 573 035 Kč. Děkujeme všem, kteří přispěli!

Chcete vědět, co dalšího se děje v Charitě? Podívejte se na naše videa na Streamu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz