Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mluvila k národu a kolega ji rozptyloval břišním tancem. Hlasatelé měli smysl pro humor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Charita ČR

Marie Tomsová v pořadu ChariTALK

Měli příjemný hlas a hezky se na ně koukalo. Celý národ provázeli programem a časem se z nich staly hvězdy: Televizní hlasatelé.

Článek

Jejich pozice zrušila Česká televize po Silvestru 2005.

Jednou z výrazných osobností byla bezesporu Marie Tomsová. První službu v televizi měla 10. 10. 1977. Její tatínek měl ten den narozeniny, bylo to úterý dopoledne. „Rodiče si vzali dovolenou, aby mohli mé vstupy sledovat a držet palce. Vypadala jsem prý, jako když se na mě řídí rozjetý rychlík,“ vzpomíná na své pracovní začátky v pořadu ChariTALK, který je k vidění na Stream.cz

Nejraději vzpomíná na Milenku Vostřákovou. Tahle dáma jí imponovala už v dětství. „Ona pro mě byla ztělesněním princezny, éterické zjevení. Netušila jsem, že se s ní později potkám osobně. I když byla o generaci starší než já, rozuměly jsme si. Byla mladá duchem. Byla sluníčko a noblesní dáma současně,“ vzpomíná na přítelkyni Tomsová. Přátelství pokračovalo i po revoluci, kdy spolu začaly pracovat v dámském klubu na F1. Volaly si prý i 10× denně. „Milovaly jsme dršťkovou polévku, ale ona ji jedla jedině přecezenou.“

Se Stáňou Lekešovou měly stejně staré syny. Později, když spolu vysílaly na Frekvenci 1, dostaly přezdívku „duo LETO“ /Lekešová-Tomsová/.

V Dámském klubu zažily spoustu odzbrojujících, bezprostředních situací. Třeba když jim volal posluchač, který nabídl svou dceru jako nevěstu pro jejího syna.

S Marií Retkovou si je dodnes někteří pletou. Prý Marie jako Marie…

Nelze opomenout také nejdéle sloužící moderátorku na televizní obrazovce, kterou je Saskia Burešová. „Stále jsme si měly co říct. Koneckonců právě kvůli tomu vznikl zájezdový pořad Hlasatelky v akci. Na něj jsme jezdily ještě s Milenkou Vostřákovou. Co jsme nedopovídaly v autě, to jsme dopovídaly na jevišti.“

Přátelství ji pojilo i s Hankou Heřmánkovou. Měly syny narozené rok po sobě. „Jednou byli všichni naši kluci na horách v Rokytnici, bylo jim tehdy 4, 5, 6, 7. Vzal si je na starost bývalý trenér naší reprezentace pan Vedral. Učil je samostatnosti, museli si všechno dělat sami. Vycepoval je - za týden lyžovali jako profíci. Obdivovali jsme, že se jim nic nestalo, pak jsme to ale pochopili. Všechny stromy a sloupy byly totiž obalené peřinami,“ vypráví.

Televizních hlasatelů bylo celkem dvacet, mezi nimi i muži. Se Sašou Hemalou byla prý velká legrace, později zastoupil Milenku Vostřákovou v tom zájezdovém pořadu.

Velký smíšek byl podle Tomsové také Miloš Frýba. Měl přezdívku „míchaná vajíčka“.  Byl to albín a působil seriózně. To ale bylo zdání, které klamalo. Bavilo ho donutit k smíchu druhé v nejméně vhodnou dobu. „Když jsme říkaly v hlasatelně text, najednou se neslyšně se otevřely dveře a on začal tančit břišní tance. No a teď … zachovej si tvář“, vypráví jeden z mnoha zážitků  Tomsová.

Kromě dvou synů se Marie Tomsová starala ještě o dívku z Ugandy. Adoptovali ji v jejích osmi letech v rámci programu Adopce na dálku, který organizuje Arcidiecézní charita Praha. „Mým synům tehdy bylo 9 a 10 let a sestřičku Silvii dostali k Vánocům. Rodiče jí zemřeli na AIDS, a tak jsme jí do jejích 15. narozenin posílali příspěvky na školu a umístění v rodině, aby nemusela žít v sirotčinci,“ vzpomíná Tomsová. Dodnes moderuje charitativní akce. Pomáhat druhým jí přijde jako samozřejmost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz