Hlavní obsah
Lidé a společnost

Unikátní černobílé fotografie Josefa Vrážela můžou být vaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Vrážel

Tříkrálová koleda pohledem Josefa Vrážela

Běžný život zachytíš tak, že vyfotíš jeho výjimečné okamžiky.

Článek

Mezi takové okamžiky, aspoň na Valašsku, tříkrálové koledování patří,“ říká fotograf a pozorovatel života Josef Vrážel. Muž, který se považuje za vypravěče příběhů skrze objektiv. A tak s neskrývaným nadšením a vlídným humorem vypráví prostřednictvím fotografií o svých zážitcích s koledníky i s těmi, kteří se jich nemohou dočkat. Jeho přístup k fotografování, bez aranžování a zasahování, zachycuje pravdivost a autenticitu těchto chvil.

„Soubor fotografií vznikal v letech 2016 až 2023. Postupně jsem s třemi králi procházel údolí za údolím našeho nádherného kraje,“ popisuje autor. „Někdy i dva týdny po sobě – pátky, soboty, neděle – chodím s koledníky v třeskutém mrazu či blátě, za sluníčka i deště. Oni koledují a já fotím. Pravda, někdy poponesu batoh napěchovaný sladkostmi, potlačím vůz unavenému koni nebo malé koledníky sám vozím autem, když jsou vzdálenosti větší. Soucítím se staříčky, kteří se těší na to, že si mohou dát‚ oficiálně i před stařenkou trochu té slivovice. ‚To sa přecaj musí, když je ta koleda.ʻ Někdy raději i víckrát. Pro jistotu. Než panímáma zase zamkne flašku do skříně.“

Tři unikátní černobílé fotografie ze série Tříkrálové koledování na Valašsku věnoval uznávaný fotograf Charitě ČR do dobročinné aukce. Ta bude probíhat online na platformě Dobrobot a startuje v pátek 12. ledna v 10:00. Šanci získat vámi vybranou fotku mají zájemci až do 2. února 2024.

Každá fotografie je vytištěná na barytu ve FotoŠkoda, adjustovaná pod sklem v tmavě hnědém dřevěném rámu (vnitřní rozměr 50×70 cm) a opatřená podpisem autora Josefa Vrážela. Snímky bezesporu dokáží proměnit každý interiér v prostor s příběhem, který vám připomene nevšední příběhy všedních dní. Aukce je jedinečnou příležitostí získat část tohoto magického světa, kde se prolínají minulost a současnost, radost a sdílení, siluety koledníků a valašské krajiny. Zároveň podpoříte Tříkrálovou sbírku, která každoročně pomáhá lidem v nouzi. Ukažte svou solidaritu a přispějete prostřednictvím umění na pomoc těm, kteří to potřebují.

Komu aukce pomůže?

Výtěžek z aukce poputuje na konto Tříkrálové sbírky, která je největší dobročinnou sbírkovou akcí v České republice. Do její organizace a průběhu koledování se každoročně zapojují desítky tisíc dobrovolníků a vykoledované peníze pomáhají statisícům lidí v nouzi po celé republice.

Kdo je Charita?

Charita Česká republika je největším nestátním poskytovatelem sociálních a zdravotních služeb v zemi. Pomáhá zejména lidem, kteří se ocitli v akutní nouzi nebo v tíživé sociální situaci. Ročně se jedná o více než 190 tisíc klientů. Pomoc poskytujeme všem bez ohledu na náboženství, rasu, národnost nebo státní či politickou příslušnost. Jsme také pořadatelem Tříkrálové sbírky, na kterou půjde i výtěžek z této aukce. Získané peníze pomáhají již od roku 2001 nemocným, lidem s handicapem, dětem, seniorům či rodičům samoživitelům po celé republice.

Josef Vrážel (*1966, Vsetín) se fotografii věnuje celý život, ovšem opravdu intenzivně až posledních 15 let. Zpočátku se zaměřil na krajinu, brzy ho však začalo více přitahovat fotografické vyprávění příběhů lidí z jeho okolí. Preferuje černobílou fotografii. Má za to, že pro valašské reálie je vhodnější než fotografie barevná. Neběhá s fotoaparátem po kraji, ale soustřeďuje se na dlouhodobé projekty. Více než prvoplánově efektní záběry ho zajímá spíše kontinuita a hlubší vhled do zpracovávaného tématu.

Hlavní inspirací Josefa Vrážela je Valašsko. Kraj, kde se narodil a kde žije, a hlavně pak jeho obyvatelé – bodří, dobří, někdy svérázní Valaši, mezi které se s hrdostí řadí.

Chcete vědět, co dalšího se děje v Charitě? Podívejte se na naše videa na Streamu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz