Hlavní obsah
Rodina a děti

Chcete na vlastní kůži zažít pořádný horor? Staňte se pěstounem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ksenya Chernaya

Smutek má různé podoby.

Co vám nikdo neřekne o pěstounské péči.

Článek

Chcete na vlastní kůži zažít pořádný horor?

Máte pocit, že vám v životě chybí vzrušení?

Nudíte se?

Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli kladně, pak mám pro vás řešení.

Nepořizujte si medvídka mývala, ale staňte se pěstounem v prachatickém okrese.

Zažijete všechno možné, a dokonce i to nemožné. Stačí pouze udělat dobrý skutek. Dcera pracovala jako sociální pracovnice. Seznámila se s rodinou, kde to nefungovalo, jak by mělo. Matka v té době žila sama a měla v péči dva syny (10 a 12 let), holčičku (3) a půlroční dvojčata. Děti neustále pendlovaly mezi různými ústavy, matka se neustále stěhovala z místa na místo. Vždy, když začaly problémy s OSPODem, přestěhovali se jinam. Mnozí z vás si asi vzpomenout na kauzu, která proběhla tiskem a dokonce TV. V Praze byla na autobusovém nádraží policií nalezena opilá žena, která se válela po zemi. Posléze bylo zjištěno, že kousek od ní sedí malá holčička. Matka nechala doma dva velké kluky s dvouletými dvojčaty a s holčičkou se vypravila na cestu do Švýcarska.

Dcera v té době již s rodinou nepracovala. Nicméně jí osud děti nebyl lhostejný. Po roce návštěv v Klokánku jí byly tři nejmladší děti svěřeny do péče. Tímto okamžikem skončil normální život a začala noční můra.

Bylo by to na dlouhé vyprávění, tak jen v kostce (kdo bude mít zájem, může si přečíst celou historii na pokračování v dalších článcích):

- Matka se o děti nezajímala. Za celé 4 roky byla za dětmi 4×. Pokud dorazila, holčička se jí bála a tvrdila, že je opilá. Byla v šoku a trvala na tom, že chce pryč.

- Postupem času se začaly objevovat velmi zvláštní věci. Skončilo to několika návštěvami v krizovém centru, které se zaměřuje na zneužívané děti. Ze zprávy vyplynulo, že holčička byla pravděpodobně pohlavně zneužívána v rodině. Vyšetření malých dvojčat odhalilo, že i oni byli nejspíš zneužívaní staršími sourozenci a „rodinným přítelem“.

- Sociální pracovnice vyhodnotila, že se nic nestalo a zprávu z KC založila do spisu (přestože má oznamovací povinnost) a soudu tvrdila, že ji nemá.

- Přesto, že byly předkládány zprávy z odborných pracovišť, kdy opětovně vyplývalo, že děti byly zanedbávané a zneužívané, trpí syndromem CAN, sociální pracovnice je bagatelizovala, tvrdila soudu, že nejsou relevantní, a když to nešlo jinak, tvrdila, že zprávy vůbec nemá.

- Když se snaží pěstounka celou situaci řešit, je osočována, že překračuje své pravomoce. Místo podpory a zájmu OSPODu o děti, tento úřad hájí zájem biologické „matky“.

- Matka byla v Čechách odsouzena za trestný čin namířený proti dětem. Ze znaleckých posudků, vypracovaných na žádost policie vyplývá: matka je alkoholička závislá na lécích, psychicky nemocná, naprosto nedůvěryhodná, manipulativní a dětem nebezpečná.

- Před 3 lety byla matka vyhoštěna ze Švýcarska pro trestný čin, kterého se zde dopustila.

- Před 2 lety se této ženě povedlo opět otěhotnět, a to v Německu. Úřady zde pracují ovšem naprosto odlišně než u nás. Dítě jí bylo hned po porodu odebráno a umístěno v náhradní rodině. Styk byl okamžitě razantně omezen. Přesto matka všude tvrdila, že nemůže za staršími dětmi jezdit, protože se stará o nejmladší dítě. Dva roky ji to OSPOD věřil.

Celá situace se natolik vyhrotila, že hrozí odebráním holčičky z pěstounské péče a umístění v ústavní výchově. O svěření do péče si požádal i pán, který se pravděpodobně podílel na zneužívání. OSPOD tvrdí, že to nehrozí. Uvidíme, jak dlouho jim to vydrží.

Po 4 letech marného boje s OSPODem za to, aby děti, těžce poznamenané péčí biologické matky, měly alespoň malou šanci na normální život, se cítíme naprosto bezmocně. Jako bývalé sociální pracovnice jsme byly zbavené veškerých iluzí o fungování celého sociálního a soudního systému.

Celou situaci se pokusím rozepsat v následujících článcích. Je to opravdu na dlouho a jen pro velmi otrlé čtenáře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám