Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč je zdravé spát s ponožkami? A mohou působit asexuálně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anet Lusina, www.pexels.com

Pro někoho součást spacího úboru, pro jiného naprosto nepochopitelný kus oděvu na spaní. Na někoho ponožky mohou dokonce působit silně asexuálně. Ponožky však plní několik funkcí.

Článek

Termoregulace

Ponožky pomáhají k zahřátí vašich nohou. Roli určitě hraje kvalitní materiál. Díky teplu, které ponožky zajistí, dochází k rozšiřování cév. Toto rozšiřování krevních cév, kterému se říká „vazodilatace“, se zvyšuje proudění krve a to způsobuje pokles krevního tlaku. Díky tomu pak můžeme rychleji usnout a tím mít i kvalitnější spánek.

Menopauza

Hlavně ženy, které trápí potíže s menopauzou, by měly ponožky na noc hojně využívat. Noční návaly a pocení dokáží velmi znepříjemnit spánek a jeho kvalitu. Díky vazodilataci dochází v konečném důsledku k ochlazování těla. Právě ženy, které mají v noci problémy s návaly, se tak díky ochlazení mohou cítit lépe.

Pomoc při Raynaudově syndromu

Lidem trpícím tímto syndromem se bohužel neprokrvují správně koncové části těla, jako jsou třeba konečky prstů na rukou, nohou, špička nosu, bradavky nebo konečky uší. Konečky jsou pak velmi chladné a bělavé. Právě pro tyto lidi je nesmírně důležité, tyto části těla držet v suchu a teple. I tady nošení ponožek během noci může velmi pomoct.

Podle některých studií lidé, kteří šli spát s ponožkami, usnuli o 7,5 minuty a spali o krásných 32 minut déle než ti, co ponožky při spánku neměli. Dokonce se v noci probudili o 7,5× méně než ti, co ponožky neměli. Pro větší zkvalitnění spánku je také velmi důležitá teplota v místnosti, která by neměla být přetopená.

Je nesmírně důležitá volba ponožek při spánku. Určitě bychom neměli oblékat ponožky, které mají kompresní účinky (pokud není doporučeno lékařem). Určitě nejsou vhodné takové ponožky, které vám nohy škrtí (pevné gumičky). Nejlepší volbou, která je pro naše nohy nejlepší, jsou ponožky vlněné. Krásně hřejí a jsou většinou opravdu lehké a nohu nesvírají.

Já sama si nedokážu představit, že spím bez ponožek. Jednak trpím na studené nohy a je mi velmi příjemné, když mám nohy v teple. Navíc mám pak ještě jeden problém, a to je naprosté šílenství, když se mi bosé nohy otírají o povlečení nebo prostěradlo. Prostě to nesnesu. Někdo se může smát, ale znám takových lidí opravdu velké množství. Asi to mám po svém tatínkovi, který bez ponožek taky neusne. Naopak maminka musí spát bez ponožek.

Švagrová také nemůže spát jinak než s ponožkami, ale její manžel spí bez ponožek. On zase nechápe, jak může jeho žena spát s ponožkami. Jeho ponožky naprosto obtěžují a přijde mu, že má na sobě něco navíc, co tam být nemá. Nicméně mohou říct, že jak mnoho lidí říká, nepůsobí to nijak asexuálně. Naopak tím, že ponožky zahřívají a tím pomáhají k prokrvení, tak je asi jasné, že i na sexuální život to může mít naopak pozitivní vliv.

Anketa

Spíte s ponožkami, nebo je na spaní nesnesete?
Ano, spím s ponožkami, a to i v létě.
20 %
Ano, spím s ponožkami, ale pouze v zimním období.
26,7 %
Ne, na spaní ponožky nesnesu.
26,7 %
Jak kdy, někdy je mám, někdy ne.
26,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz