Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Ty máš stravenky, ale nemáš 5 týdnů dovolené? To já radši dovolenou aneb napříč firemními benefity

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: partystock, www.freepik.com

Co firma, to jiný přístup k zaměstnancům a jiná motivace k výkonu. Některé benefity má většina firem stejné, jsou ale i takové benefity, které nenabízí každý. A pro zaměstnance jsou jistě zajímavé.

Článek

Mám stravenky, ale ne pět týdnů dovolené… a já třeba nemám ani jedno

S kolegyní (říkejme jí Lucie) z nejmenované neziskové organizace jsme si jedno odpoledne daly kávu a probíraly jsme, kam pojedeme letos na dovolenou. Lucie sdělila, že už jí moc dovolené nezbývá, o prázdninách vyčerpala tři týdny dovolené, takže už měla k dispozici jen týden. Trochu mě to překvapilo, že má jen čtyři týdny, ale na druhou stranu, pět týdnů je zkrátka benefit, který nenabízí každá organizace. Když jsem jí sdělila svoje myšlenky, řekla, že sice má ,,jen“ čtyři týdny dovolené, ale zase má jiný benefit, a tím jsou stravenky. Nad slovem ,,stravenky“ jsem se zasnila, co já bych za to dala. K dispozici má navíc firemní notebook a telefon.

Já pro změnu pracovala v obchodě, kde jsme měli nárok na klasické čtyři týdny dovolené, stravenky jsme nedostávali. Měli jsme ale výraznou slevu na prodejní sortiment, což se také trochu promítalo do mého rozpočtu, jelikož jsem pracovala v potravinách. Jídlo je vždycky jedna z nejvýraznějších položek, takže na tom se dalo dost ušetřit.

Co firma, to jiné benefity.. a že jich je

Do jisté doby mě ani moc nezajímalo, co která firma nabízí za benefit, pokud bych se u nich neucházela o místo. Jsou ale benefity, nad kterými jen zírám a říkám si, že mají ti lidé štěstí, když takový benefit mají a můžou si jím dost zjednodušit život. Luciin manžel dělal ve firmě, která vyráběla auta. Byl dost zdatný v technice a rád přemýšlel nad tím, co by se dalo zefektivnit, kde ušetřit čas a zároveň konečný výrobek ,,neošulit“ o kvalitu. Tahle vlastnost je u nich ve firmě také dost oceněna.

Foto: freepik, www.freepik.com

Pracovní tým

K benefitům manžela Lucie kromě příspěvku na penzijní připojištění a firemního stravování patřily také odměny za zlepšovací návrhy a vyhrazená parkovací místa. Navíc ještě náborový příspěvek, pokud by doporučil nového schopného kolegu, který by byl pro firmu přínosem. O pracovním oblečení ani nemluvě.

Foto: macrovector, www.freepik.com

Pracovní oděv

U jiných svých známých zase vím, že dostávají stravenky, ale nemají benefit v podobě pěti týdnů dovolené, což by možná ocenili více (kor s malými dětmi). I když je to samozřejmě na zaměstnavateli, zda tento benefit v podobě dovolené o týden navíc nabídne, přijde mi, že v dnešní době už se tahle výhoda považuje za samozřejmost. Hlavně u náročných profesí.

Jaké další zajímavé benefity jsou nabízeny? Je jich celkem dost, ovšem u některých by se dalo podle mého říct, že jsou spíš typické pro konkrétní firmy. Např. možnost zprostředkování hypotečního úvěru bude pravděpodobnější u výrobní firmy než u obchodu. Dále je také zajímavým benefitem odměna za zefektivnění výroby, příspěvek na ošatné/dovolenou, zdravotní volno – tzv. sick day, nebo využití bezplatných právních služeb. A časem se jistě přijde na to, které další benefity by mohly zaměstnance zaujmout.

Pokud máte některé z uvedených benefitů, který z nich vás nejvíce motivuje, příp. který byste ocenili?

Zdroj:

Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz