Hlavní obsah
Seberozvoj

Využijte mysl a psychiku pro sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Pokusím se co nejjednodušeji vysvětlit, jak mohou vaše myšlenky změnit hmotu. Doufám, že se mi to podaří, protože nejsem kvantový fyzik.

Článek

Konvenční medicína bohužel stále rozděluje lidi na jednotlivé části. Totéž platí i pro naši teorii výcviku. Například svaly se stále trénují izolovaně, což neodpovídá tomu, jak tělo funguje obecně (spirálová dynamika), a je to proto jen těžko přenositelné do každodenního života. Tělo není stroj, ale ekosystém a je vždy tak silné, jak silný je jeho nejslabší systém. „Nerosteš na úroveň svých cílů, ale klesáš na úroveň svého nejslabšího systému“ je skvělý citát jednoho z mých mentorů, doktora Perryho Nickelstona.

Proto se chci krátce zmínit o systému „psychika a mysl“ a o tom, proč jsou VAŠE MYŠLENKY tak důležité pro zdravý život. Tato oblast je v současné době velmi dobře prozkoumána a její poznatky berou dech. Je vlastně teoreticky velmi snadno proveditelná, a přesto tak obtížně aplikovatelná na každodenní bázi. Doporučuji všem, kteří se s tím chtějí seznámit, aby se podívali na Dr. Joe Dispenzu.

Pokusím se co nejjednodušeji vysvětlit, jak mohou vaše myšlenky změnit hmotu. Doufám, že se mi to podaří, protože nejsem kvantový fyzik. Vezměme si například schopnost mluvit. Abyste mohli mluvit, potřebujete svaly a nervy, které vytvářejí akční potenciály. Tyto akční potenciály aktivují bílkoviny ve vašich buňkách, které mění buněčnou membránu, aby umožnily výměnu elektronů. Proteiny jsou molekuly se specifickými sloučeninami (aminokyselinami). Vaše mysl se musí do těchto sloučenin takříkajíc ponořit, aby umožnila tento akční potenciál, což znamená: „Každá myšlenka spojená s pocitem je spínačem tohoto procesu“. Proto je tak důležité pozitivní myšlení, které vytváří jiný náboj než negativní myšlenky. V našich buňkách nakonec dochází k neustálé výměně elektronů. Tyto elektrony mají takzvaný „spin“. Tento spin mohu měnit prostřednictvím svých myšlenek, a tím měním hmotu a hmota řídí realitu, kterou si sami vytváříte. Toto je velmi zjednodušené znázornění toho, co naše myšlenky v buňkách spouštějí, ale přesto byste měli uznat, jak důležitý tento poznatek je.

Jistě znáte placebo efekt (latinsky „udělám radost“). V zásadě se jedná o lék, který neobsahuje žádné léčivé látky, a proto by neměl působit. Přesto se u mnoha lidí projevuje pozitivní vliv na jejich zdraví, který je způsoben výhradně silou myšlenek (modifikace spinu) a podmiňováním v podvědomí. Celá věc je posunuta ještě dál pomocí takzvaných „falešných operací“, ale o tom až později.

Podle současných poznatků je prý 95 % našich rozhodnutí, pocitů, instinktů, vzpomínek, přesvědčení a chování řízeno naším podvědomím, což znamená, že vědomě si uvědomujeme pouze 5 %. Naše podvědomí je nejvýkonnější počítač na světě. Je schopno zpracovat přibližně 1×10^16 neboli deset kvadrilionů informací za sekundu. Přesto má tento systém slabé místo, pokud mu to dovolíte. Vašemu podvědomí je jedno, zda se událost skutečně stane, nebo zda na ni budete pouze myslet, takže máte ve svých rukou, zda prožijete den pozitivně, nebo negativně.

Celá věc byla zkoumána na profesionálním lyžařském závodníkovi. Při prvním testu závodník sjížděl sjezdovku a neurolog zaznamenával elektromagnetické impulsy svalů pomocí svého zařízení. Při druhém pokusu však měl lyžař pouze myslet na sjezdovku a představovat si, jak se po ní řítí. Neurologové opět zaznamenali výsledky měření. Fascinující bylo, že nebylo rozdílu v tom, zda lyžař skutečně jel po sjezdovce, nebo se jen v duchu proháněl. Výsledky měření vykazovaly stejné aktivity. Mimochodem, takto trénují profesionální sportovci! Ve výsledku můžeme říci, že svůj mozek můžete trénovat pro úspěch, zdraví, lásku a štěstí a budete se divit, co všechno do svého života přitáhnete.

Americký chirurg Bruce Moseley publikoval jednu z nejznámějších studií o placebo efektu a chirurgických zákrocích. Jako jeden z nejvyhledávanějších chirurgů kolenních kloubů měl mezi svými pacienty nespočet lidí s artrózou kolenního kloubu a artroskopie byly jeho denním chlebem.

V určitém okamžiku přišel s geniální myšlenkou etapizace operací s obvyklými postupy, jako je přijetí do nemocnice, injekce, anestezie a typické zvuky operace. Ostatní dostali pouze řez a silný steh během anestezie. Pacienti s maketou operace mohli na monitoru sledovat skutečnou operaci stejně jako všichni ostatní, jen s tím rozdílem, že to nebyla jejich operace. Výsledkem bylo, že ať už byli operováni, nebo ne, všichni byli s průběhem hojení stejně spokojeni.

Ale proč jsem předtím mluvil o slabém místě, když to všechno zní tak neuvěřitelně skvěle? Jednoduše, existuje takzvaný nocebo efekt (latinsky „schaden“ „uškodím“).

Zjednodušeně řečeno, pozitivní účinek léčení se může změnit i ve škodu. Dobře si tedy rozmyslete, co si říkáte, jaké myšlenky určují váš každodenní život a zda si skutečně vážíte toho, co říkají ostatní nebo jaká média konzumujete. Myslím, že to byla dostatečná inspirace pro vysvětlení důležitosti mysli. Držte se dál od negativních lidí, myšlenek a médií a váš život se změní k lepšímu.

Považujte tedy za svůj úkol maximalizovat úspěch své léčby, přeorganizovat své myšlenky a vést se sebou každodenní přátelský dialog.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám