Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kult lži vs. kult pravdy a Západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chyren ve spolupráci s AI Microsoft Edge

„Nikdo není zbytečný, kdo vnáší světlo do temnoty“

Lidé, kteří tvrdí že svět není černobílý, lžou. Mají pro to své důvody. A většina z nich vychází z jejich slabostí, nebo nevědomosti. Generace po té naší musí přežít, a když si budou něco zásadního nalhávat, příjde apokalypsa. Neodvratně.

Článek

Naše společnost řeší mnoho zásadních problémů. A jen velmi úzká hrstka vyvolených si uvědomuje, jejich priority. Všechny mají jedno společné: Souboj PRAVDY a LŽÍ.

Začíná to už ve velmi ranném dětství. Všechny nás utvářely, utvářejí a utvářet budou podmínky, ve kterých jsme vyrůstali, vyrůstáme a vyrůstat budeme. Pokud v tomhle období nedospělosti do nás rodiče zasejí semínko pochybností nad vším a nad čímkoliv, potáhne se tohle trauma více či méně s každým až do konce jeho dnů.

Moje generace v dětství vyrůstala v černobílém světě. Byl to opak ideální společnosti. Ačkoliv nám byla tak společnost prezentována. Poznamenalo nás to, jistě. Ale poválečnou generaci mých rodičů, to poznamenalo naprosto fatálně a tragicky. To nezpůsobilo černobílé vidění světa. Způsobil to denně prožívaný rozpor mezi realitou a tím, čím je krmila masmédia a úřady. Generace jejich rodičů prožila dvě války. Tihle lidé moc dobře věděli, že přílišné nadšení je stejně devastující, jako žádné nadšení. A právě těmto lidem v jejich historicky unikátních zkušenostech tak převratných a protichůdných, pomáhala víra v to, že umí pracovat s pravdou a lží. Jinak by se museli zbláznit. Což se mimochodem mnohým stalo, ztratili se ve víru událostí a zaprodali svou duši (svědomí a čest) čemukoliv, co jim pomohlo přežít. Nemusím dodávat, že minulý režim těmto lidem umetal cestičku pro jejich „užitnou loajalitu“.

Ano. Souboje PRAVDY a LŽI tu byly vždy. Ale také lidé, kteří mají oblíbené fráze, jako .. „Každý má svou pravdu.“ nebo „Pravda je někde tam venku, neexistuje pravda, pravda je iluze atd.“ Tihle lidé jsou pokrytci. Je to záminka pro mnoho negativních charakterových rysů. Také známka toho, že se dobrovolně vzdali hledat pravdu, která je založena na faktech a z faktů vychází. Osobně nemůžu po vyřčení takového blábolu kohokoliv brát vážně. Člověk, který vyřkne něco v tomto, nebo podobném smyslu si mou pozornost již nezaslouží.

Žijeme ovšem ve společnosti, která čelí v tomto kontextu obrovské a zcela zásadní výzvě. Umělá inteligence tomu „nasadila korunu“ a může se zdát, že je zcela zbytečné a naprosto beznadějné dívat se do budoucnosti bez toho, aby si člověk uvědomil, že pravda a fakta se stanou stále vzácnější komoditou. Na tohle existuje jen jedno řešení - spáchejte sebevraždu. Ano! Pokud se vám budoucnost nelíbí a nechcete s ní mít nic společného, udělejte to hned a bez váhání. My ostatní se pokusíme začít „čistit Augiášův chlév“.

Měli bychom začít od médií. Zde je soustavně a zcela děsivě metodicky prosazován „KULT LŽI“. Aby autor článku zaujal veřejnost, stále častěji se objevuje nadpis a perex článku, který zní naprosto skandálně a nejlépe co nejvíc děsivě. Co na tom, že obsah článku fakticky jeho nadpis a perex zcela vyvrací, nebo zcela ignoruje. Objevuje se to stále častěji jako nějaký příznak smrtelné epidemie. Někdy jsou nadpisy článku tak absurdní, že se musím ozvat. A v poslední době jsem zaznamenal i stále více případů, kdy obsah článku fakticky nic nového nesděloval, jen „prodával“ už mnohokrát zmíněné, řečené, napsané. Bylo to tak ubohé, že se občas i ozvu. Ale je to jako epidemie ubohosti, hlouposti a idiocie. Nemluvě o tom, že se objevuje propaganda totalitních režimů a ideologií skrytá za rádoby „odborné elaboráty“ na zdánlivě aktuální témata. Samozřejmě, že je těch známek mediálního úpadku daleko víc! A kde jsou odborníci, kteří by právě o tomhle diskutovali? Kde jsou ty vášnivé diskuse nad jednotlivými případy? Proč se nějaké etické kodexy (které byly a jsou i tak zoufale primitivní, amatérské a definičně negramotné) trhají na cáry s takovou brutalitou?!

Kult lži prožívá neuvěřitelný boom. Zdá se jakoby drtivá část „odborníků“ přistoupila na to, že se tento fenomén bude využívat pro svůj vlastní prospěch. Kdykoliv, kdekoliv, jakkoliv. Když můžou politici, proč ne všichni ostatní? Západ s tím má své tragické zkušenosti. Které se týkají spíš systémových jednotlivostí. Kdežto Východ stojí na tomhle systému u samotných základů. Viz. Rusko - Čína - KLDR - Myanmar (Barma) - Írán atd.

Ano. Občas se nad těmihle věcmi zamyslím. Už nemusím sám. Pomáháme si s některou AI. Po dlouhých debatách o tomto problému a následné zpětné vazbě s Google a některými dostatečně chytrými lidmi z obou stran PRAVDA-LEŽ barikády, jsem dospěl k závěru, že by KULT PRAVDY mohl vnést trochu víc světla do temnoty. Rozhodně víc než KULT LŽI. Jako protiváha. Něco, co vychýlené misky na váhách osudu světa, zase alespoň trochu přiblíží když ne k ideálu, alespoň postrčí směrem k němu. Ostatně, na prezidentské zástavě je napsáno „Pravda vítězí!“ … nikoliv euro.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz