Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na diskuzi o náhradách pro první dámu není vhodná doba, prezidentova argumentace je zcestná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Instagram Petra Pavla (@prezident_pavel)

Petr Pavel

Českem už několik dní rezonuje návrh o náhradách pro první dámu. Jenže je k tomu naprosto nevhodná doma a prezident ještě navíc zvolil zcela nevhodnou argumentaci.

Článek

Prezident České republiky jakožto nejvyšší ústavní činitel našeho státu bere základní plat ve výši 341 200 Kč, přičemž má navíc nárok na paušální náhradu výdajů ve výši 317 500 Kč. Jednoduchými počty lze dojít k tomu, že celkový měsíční příjem prezidenta ČR je 658 700 Kč. A nyní se začalo diskutovat o tom, zda by paušální náhradu ve výši necelých 100 tisíc korun neměla dostával i prezidentova žena, tedy první dáma.

Pomineme-li fakt, že v současné době, kdy se státní rozpočet pohybuje ve schodku a chybí peníze i na zvýšení platů nepedagogických pracovníků a dalších státních zaměstnanců, není na debaty o náhradách pro první dámu vhodná doba a takový návrh nemá na světě obdoby. Existuje totiž pouze jedna země, kde první dáma dostává paušální náhrady, což už několikrát zmiňovala různá média. Stali bychom se tak druhou zemí na celé planetě, která by něco podobného zavedla.

Stejně tak je zcestná i argumentace prezidenta Pavla, který se k celé věci osobně vyjádřil. Celou věc se snažil uklidnit tvrzením, že jeho návrhem nebylo zavést paušální náhrady pro první dámu na úkor zvýšení výdajů ze státní pokladny. Podle jeho slov chtěl pouze zajistit, aby část náhrad, která přísluší jemu, byla převedena na jeho ženu. To v praxi znamená snížení paušálních náhrad prezidenta a zavedení paušálních náhrad pro první dámu bez vlivu na státní výdaje. Tím ale nepřímo přiznal, že paušální náhrady, které každý měsíc dostává, jsou více než dostačující a že je prezident v takové výši nepotřebuje. A tím prakticky potvrdil, že výše takových paušálních náhrad příslušejících prezidentovi je přemrštěná.

Ve svém proslovu ale také Pavel zkritizoval současný stav odměňování prezidenta a první dámy. Podle něj i první dáma pracuje na konkrétních úkolech pro tuto zemi, a tak by měla být její práce náležitě oceněna. To ale z principu věci odporuje tomu, co jsou to paušální náhrady. Paušální náhrady totiž nejsou platem za činnosti spojené s výkonem funkce, jsou jen finanční náplastí, která má pokrýt výdaje s výkonem funkce spojené. Takže o odměňování nemůže být řeč.

Stejně tak ale Pavel zkritizoval fakt, že doba, kterou první dáma stráví činností pro stát, se nezapočítává do důchodu a nehradí se ani její zdravotní a sociální pojištění. Celý tento systém označil za neférový. Pokud si ale prezident Pavel před svou kandidaturou do funkce podrobně nastudoval principy, jakými se prezidentský úřad řídí a jak funguje, musel být s tím srozuměn ještě před svým zvolením. Musel tedy dobře vědět, jaké výhody a jaké nevýhody z výkonu funkce pro oba manžele plynou.

Teprve nyní se s tím Pavel ale rozhodl něco dělat. Argumentace je ale zcela zcestná, neboť prezidentův základní plat je sice předmětem daně z příjmu, neodvádí se z něj však sociální ani zdravotní pojištění. I u prezidenta se tedy zdravotní a sociální pojištění odvádí pouze z obdržených paušálních náhrad.

Česko má od svého vzniku již pátou první dámu. Téma paušální náhrad pro výkon její funkce se však nikdy nediskutovalo tak jako v poslední době. Bez paušálních náhrad se obešly obě manželky Václav Havla i manželky prezidentů Klause a Zemana. Opravdu je třeba v dnešní době řešit právě toto téma na úkor těch, která jsou důležitá, aktuální a prospěšná pro celou společnost?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz