Hlavní obsah
Názory a úvahy

Poslanci si přidali. No a co? Z pohledu rozpočtu jde o drobné a za dobrou práci si musíme zaplatit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ervinpospisi, Wikipedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Poslanci i senátoři jsou důležitými ústavními činiteli České republiky. A jako takoví by měli být i spravedlivě ohodnoceni. Dobré ohodnocení je totiž základem dobré práce. Navíc je zvýšení jejich platů z pohledu rozpočtu nepatrné.

Článek

Z médií i z našeho okolí stále slýcháme, že poslanci jsou nadhodnocení, že mají neúměrně vysoké platy a že kvůli nim chybí peníze těm nejpotřebnějším. Tyhle argumenty ale může vymýšlet pouze někdo, kdo neumí počítat a jeho znalosti matematiky se zasekly někde na prvním stupni základní školy.

Poslanců čítá Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky přesně dvě stě. Ti, co mají pouze základní funkci poslance, berou v letošním roce 102 400 Kč, nově od příštího roku to bude 108 800 Kč. Pak existuje celá řada dalších proměnných, která může tento základní plat poslance zvyšovat. Záleží zejména na tom, jaké další funkce poslanec zastává a jak velké jsou jeho poslanecké kluby. V zásadě ale platí, že nejlépe hodnoceným poslancem je premiér a předsedkyně Poslanecké sněmovny. Ti berou shodně 274 900 Kč, nově budou brát 293 900 Kč.

Celkové roční náklady na platy poslanců včetně všech příplatků za jejich další funkce se pohybují kolem půl miliardy korun za celý kalendářní rok. A to je v případě rozpočtu, který se v současné chvíli formuje, opravdu zanedbatelné číslo. Výdaje na rok 2025 se totiž předpokládají ve výši 2316 miliard korun. Platy poslanců tak tvoří pouhých 0,022 % státního rozpočtu, celkový rozpočet Poslanecké sněmovny pak vyjde přibližně na 1,5 miliardy korun, což je 0,065 % rozpočtu. Přitom funkce, kterou poslanci zastávají, je nenahraditelná a pro fungování našeho státu nepostradatelná.

Stejně jako ve všech zaměstnáních platí i při výkonu poslanecké či jiné ústavní funkce, že dobré ohodnocení je základem dobré práce. V dnešním kapitalistickém světě ale platí pravidla trhu. Pokud bude podnikatel alespoň trochu šikovný a schopný, může si svojí prací přijít na příjem či zisk srovnatelný s platem poslanců, mnohdy může být i vyšší. V mnoha případech je ale jeho práce s tou, kterou pro náš národ vykonávají poslanci, nesrovnatelná.

Poslanci mají právo na to si zvýšit své platy přesně o tolik, aby pro ně byl výkon jejich funkce stále prioritou číslo jedna. Zvýšení o 6,9 procenta je vzhledem k inflaci a dalším makroekonomickým činitelům zcela adekvátním rozhodnutím, které si každý jednotlivý poslanec plně zaslouží. Všem nám jde přece o tom samé. O prosperitu českého státu.

A pokud s tím někdo nesouhlasí, má na to samozřejmě právo. Žijeme ve státě, kde každý má právo na svůj názor. Úsudek takového občana ale může být ovlivněn tím, že nerozumí principům, jakými státní rozpočet funguje a nedokáže si spočítat, na kolik nás poslanci za jeden rok výkonu jejich funkce přijdou. Odsuzování někoho, kdo dělá pro český stát maximum, jen na základě subjektivního pohledu ale není tím správným řešením. To, co pro nás poslanci dělají, včetně jejich neuvěřitelného pracovního nasazení, kdy v Poslanecké sněmovně často tráví i dlouhé desítky hodin, by jen tak nikdo z nás nezvládl. Tak se o to, prosím, ani nepokoušejme.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz