Hlavní obsah
Aktuální dění

Změna času nás může stát i zdraví. Riskujeme ho doslova kvůli pár korunám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (Creative Commons, freepik.com)

Změna času je opět tady. Stejně jako na jaře, tak i nyní na podzim budeme posouvat hodinové ručičky. Tentokrát to pro nás ale bude příjemnější. Budeme spát o hodinu déle.

Článek

Posun času vyšel letos na noc z 27. na 28. října. Do Česka se tak vrací zimní čas, který je zároveň i tím správný časem, podle kterého jsme se řídili ještě v době, kdy tu žádná změna času neměla své místo. Jenže změna času může mít i negativní dopad na lidské zdraví a psychiku člověka. A proto je velmi nebezpečným obdobím a lidé by měli být nanejvýš ostražití.

Jaká negativa s sebou změna času nese?

Člověk, který má zaběhnutý pravidelný biorytmus, pociťuje velmi negativně, když se vzhledem k okolnostem musí přizpůsobovat novému režimu. Změna času je daleko nebezpečnější na jaře, protože spíme o hodinu méně. První pracovní den po jarní změně času tak velmi často dochází k dopravním nehodám i jiným úrazům, za které může rozhozený biorytmus člověka.

Když se změní čas na podzim, je to pro mnoho z nás na první pohled veskrze pozitivní událost. Budeme přece spát o hodinu déle a dospíme tak tu jednu hodinu, kterou nám jarní změna vzala. Je to ale dobře? Přestože se do jisté míry můžeme cítit více odpočatí, i touto změnou došlo k narušení biorytmu člověka a stále existují rizika s takovým narušením spojená. Kromě zmiňovaných nehod a úrazů působí změna času značně i na naši psychiku, v několika týdnech po změně času může docházet k poruchám spánku. Častěji se projevují i srdeční onemocnění. Změna času navíc působí na každého z nás, ať už si to uvědomujeme, či nikoli.

Proč ke změně času dochází?

Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá. Změna času byla zavedena na konci 70. let v době vlády komunistického režimu. Tehdejší vrcholní představitelé našeho státu se domnívali, že posunem času dojde k energetickým úsporám. Když se na jaře přesune čas o hodinu dopředu, svítá pak o hodinu dříve. Lidé, kteří chodí v ranních brzkých hodinách do práce, nemusí vůbec svítit, nebo svítí po kratší dobu.

To je skutečně pravda. Jenže efekt to má jen krátkodobý. Změna času sice ušetří desítky milionů korun, v praxi je to ale úspora rovnající se minutě a půl práce všech pracovníků navíc. A kvůli tomu je dvakrát do roka ohrožováno naše zdraví. A přestože se o zrušení střídání časů mluví už mnoho let, zatím se nepřistoupilo k žádnému konkrétnímu kroku.

Jak to bude vypadat, když se změna času zruší?

Pokud se jednou střídání časů zruší, pak nám pravděpodobně zůstane ten zimní čas, protože právě ten je tím pravým. Už žádné spánkové deprivace a rozhozené biorytmy. Většina z nás ale ukončení střídání časů pocítí i negativně. Bude totiž konec dlouhým letním večerům. V létě bude velmi brzy svítat. Bude to přesně o hodinu dříve, než jsme zvyklí, zároveň ale bude slunce o hodinu dříve i zapadat. To znamená, že večer, kdy bylo venku světlo prakticky ještě po deváté hodině, už nezažijeme. Nejdelší den o letním slunovratu již z kraje léta vystřídá brzké stmívání

Jde jen o to se rozhodnout, zda nám to za to stojí. Zdraví je totiž to nejdůležitější, co člověk v životě má. A pokud si ho budeme v životě zbytečně ohrožovat, můžeme na to jednou doplatit.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz