Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Zápisky z asistence v šesté třídě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Praxe asistenta pedagoga na ZŠ, parametrizace asistentů

Článek

S ranním otevřením školních dveří mě vítá Bětka, která si zapomněla klíček od své skříňky a prosí o zapůjčení záložního. Nelča mi vkládá do ruky omluvenku s upozorněním na předčasný odchod z vyučování kvůli zubní prohlídce, abych jí včas odemkla dveře do šaten. Péťa má špatnou náladu, prý se ráno pohádal po cestě do školy s bráchou. V takové situaci je zřejmé, že vyvolá konflikt ve třídě a je zapotřebí monitorovat všechny přestávky. Péťa má podpůrné opatření třetího stupně z důvodu psychiatrických obtíží a středně závažné poruchy chování. Jeho kognitivní schopnosti odpovídají pásmu nižšího průměru, tudíž je vzděláván na běžné ZŠ s podporou asistenta pedagoga.

Začínáme s matematikou, tři děti hlásí, že zapomněly doma pracovní sešit, na pokyn paní učitelky odcházím do sborovny ke kopírce. Po návratu rozdám tři okopírované listy a sedám si na chvíli vedle Péti, který se z důvodu poruchy pozornosti obtížně soustředí na plnění úkolu a je potřeba ho neustále povzbuzovat. Přes uličku soustavně kontroluji Emču pracující na samostatném úkolu, který jí zadala paní učitelka. Má také podpůrné opatření třetího stupně a z důvodu lehkého mentálního postižení individuální vzdělávací plán. Tudíž má jiný obsah učiva než zbytek třídy a také jiné učebnice. Zákonní zástupci rozhodli, že nebude navštěvovat školu speciální, ale běžnou ZŠ s podporou asistenta pedagoga, tak jak jim to umožňuje stávající legislativa. Zatímco třída procvičuje dělení dvojciferným číslem, Emča se učí přechod přes desítku při odečítání pod sebou.

Obcházím třídu a kontroluji žáky, zda správně narýsovali trojúhelník (práci s pravítkem a kružítkem stále pilují). Zaměřuji se na děti s podpůrným opatřením druhého stupně, kterých je ve třídě sedm. Občas přemýšlím, zda jsem pro děti rušivým elementem, tak jak čtu v internetových diskuzích, ale berou přítomnost asistenta jako zcela automatickou a sami vyhledávají podporu a hlásí se o ní, pokud ji potřebují. Než opravíme všechny trojúhelníky, zvoní. Odcházím na dozor, který mám naštěstí ve stejném patře jako je třída a vidím tak na Péťu, který vztekle vybíhá ze dveří a zavírá se demonstrativně na záchod. Tonda mu prý nechtěl půjčit komiks, který se mu ovšem Péťa snažil vytrhnout z ruky místo slušné prosby.

Po další hodině a přestávce se převlékáme v šatnách a přesouváme se do školní tělocvičny. Rozběhání, soutěže, míčové hry… Děti se baví, ale Péťa nemá pohyb moc rád a vzhledem k fyzické únavě se dostavuje obvyklá scéna, kdy Péťa práskne dveřmi a vybíhá vzteklý z tělocvičny, protože mu z jeho pohledu dlouho nikdo nepřihrál. Sedíme na chodbě, rozebíráme vzniklou situaci, Péťa brečí, že ,,nechce žít" a zatím v tělocvičně dál nerušeně probíhá výuka.

Podle tzv. parametrizace financování asistentů pedagoga (tak jak jsou známá data z veřejného prostoru) obdrží škola prostředky jen na jednoho asistenta dohromady pro Péťu, Emču plus další dítě s podpůrným opatřením ve stupni tři a to vše v rozsahu maximálně 20 hodin, ačkoliv konkrétně tyto děti mají již nyní výuku v rozsahu 28 hodin.

A zatímco si část veřejnosti oddychne, až se přestanou financovat „neschopní, nevzdělaní a zbyteční“ asistenti, vedení škol bude muset hledat možnosti, jak skloubit ranní výuku matematiky a češtiny napříč třídami, aby (zbylý) asistent pokryl maximum hlavních předmětů a do řešení situačních výkyvů v chování dětí se budou muset zapojit pedagogové na úkor plynulé výuky ostatních žáků, protože asistent u dítěte třeba zrovna nebude. A Emčini zákonní zástupci budou možná nakonec rádi, když se pro ni najde místo ve speciální škole, kde bude prostor věnovat se jí po celou dobu vyučování.

Tohle jsme fakt chtěli?!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám