Hlavní obsah
Umění a zábava

Recenze: První díl reality show Zrádci je venku. Má smysl se dívat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TV Prima (se souhlasem)

Vojtěch Kotek (vlevo) moderátor show Zrádci.

První zájemci už si mohli pustit novou reality soutěž Zrádci, i když v televizi se objeví poprvé až v neděli. Vyzkoušeli jsme, jestli má smysl se dívat.

Článek

Tajemné prostředí hradu Křivoklát, atmosféra venkova skoro jako z oblíbených britských nebo severských kriminálek a všudypřítomné tajemno. Tak na nás působí nová reality soutěž Zrádci, kterou už v neděli uvede televize Prima.

Zrádci patří k celosvětově oblíbeným televizním formátům, získají si pozornost i českých diváků? Hned první díl není v odpovědi na tuto otázku jednoznačný. Ale popořadě.

Pořad, podle původního názvu The Traitors, se natáčel v České republice už v zimě, jak informovaly ČRzprávy, kde se informace o pro tuzemského diváka dosud neznámé hře objevily poprvé už na konci roku.

Jak avizovala TV Prima základním princem pořadu je zábavná hra „Městečko Palermo usíná“. Princip hry je jednoduchý – skupiny soutěžících plní denní úkoly, ale zásadní je, že každou noc skupina zrádců jednoho z účastníků ze hry vyloučí. Zbylí účastníci mají možnost hlasováním domnělého zrádce odhalit a ze hry vyloučit.

„Celou dobu divák sleduje klasickou a vlastně i oblíbenou zápletku – Kdo vyhraje? Dobro, nebo zlo? Věrní, nebo zrádci? Divák sleduje strhující detektivku, ve které on na rozdíl od aktérů ví, kdo je zrádce.“ Tak zní oficiální upoutávka. Jak je to ale doopravdy?

Pořadem provází Vojtěch Kotek

Začátek prvního dílu byl bohužel poněkud rozvleklý, TV Prima, jak už bohužel ukázala u Pohlreichovy grilovací soutěže Česko na grilu, neumí udělat napínavé začátky. Ve srovnání s Novou chybí dramatičtější hudba i střih a momenty překvapení.

Hráči se na začátku sjíždí na Křivoklát vlakem a jsou mezi nimi i zajímavá jména. Například modelka Andrea Bezděková, reportér Jan Tuna, komentátor Luděk Staněk (ten mimochodem příjemně překvapil) nebo youtuber Daniel Štrauch provozující kanál GoGoMan TV.

Foto: TV Prima (se souhlasem)

Hra Zrádci se odehrává na hradě Křivoklát.

Následně je čeká přivítání hradního pána v podání herce a režiséra Vojtěcha Kotka, který celým pořadem provází. Jeho volba je diskutabilní. Má jít totiž o napínavou a tajemnou hru, kdežto Kotka diváci znají spíše jako baviče z pořadu Máme rádi Česko, nebo z filmu Snowboarďáci. Později se sice ukazuje jako celkem dobrá volba, ale možná někdo tajemnější a neznámý mohl přidat na atmosféře.

Ještě ani nezačali a už museli vyloučit prvního

Hned na začátku přijde překvapení. Hráči musí ještě před vstupem do hradu jednoho ze spoluhráčů vyloučit. Okamžitě za 30 sekund a nemilosrdně. Ten tak musí soutěž opustit ještě dříve, než vůbec začala. Soutěžící jsou nejprve v šoku, ale díky tomu jim dojde, že tady končí legrace…

Po prvním překvapivém momentu následuje tradiční seznamování se soutěžícími, s pravidly hry, s hradem, zkrátka se vším. První díly podobných show tak bývají poněkud rozvleklé a nezáživné.

V druhé půlce už ale Zrádci naberou zajímavý spád. Hráči se totiž sejdou u obrovského kulatého stolu, který je symbolem hry. Musí si pevně zavázat oči tak, aby nic neviděli a moderátor Vojtěch Kotek dotykem na záda vybere tři z nich, kteří budou pomyslnými zrádci a budou se snažit ostatní vyloučit ze hry a celkově intrikami rozvracet společenství.

Kdo je tady zrádce?

Po rozvázání očí začíná zajímavý moment, kdy po sobě všichni hráči koukají, snaží se řečí těla zjistit, kdo z nich je zrádce. Mezi skupinu tím byl rázem zasetý pocit totální nedůvěry a určitého napětí.

Aby se ale jen nepovídalo a neintrikovalo, tak hru doprovází soutěže, v nichž si hráči mohou vybojovat peníze, které se jim budou sčítat do banku. Hry se odehrávají v okolí Křivoklátu a v té první museli soutěžící sestavit skládačku, z řeky dotáhnout na pontonu detonátor a odpálit velkou výbušninu.

Když zadání splní v limitu, získají zlatý poklad. Zajímavé přitom bylo sledovat třeba Luďka Staňka, který je zvyklý sedět spíš za stolem ve svých televizních pořadech, jak běhá do kopců a sotva popadá dech. U nás si za své nasazení získal rozhodně sympatie.

Ten, kdo ve hře zůstane nejdéle a unikne tedy vyřazení, všechny peníze vyhraje. Tedy pokud se nestane jedna nepříjemnost, a to, že nebude odhalen zrádce. Pokud se totiž dostane do finále zrádce, tak všechny peníze vyhraje on. Napínavá soutěž může začít!

Hráči identitu zrádců v prvním dílu neodhalili a zatím ani sami zrádci nevěděli, kdo všechno je vlastně zrádce. Vtipné tak bylo, když spolu hráči a zrádci seděli v jednom autě cestou na první soutěž a vzájemně si slíbili důvěru a přísahali, že nikdo z nich není zrádce. V tu dobu přitom v jednom autě seděli hned dva ze tří zrádců.

Tajemná konkláve: Kdo vypadne?

Tajemno a napětí pak první díl nabral na konci, když se konalo setkání všech tří zrádců. Televize toto setkání nazvala konkláve, byť podle Wikipedie se takto nazývá shromáždění kardinálů volících papeže, popřípadě místo konání tohoto shromáždění. Ale dejme tomu, že pro potřeby této hry, se setkání, kde tři zrádci vybírají jméno soutěžícího k vyřazení, jmenuje konkláve.

Foto: TV Prima (se souhlasem)

Konkláve se odehrává v tajemné místnosti.

Na konkláve přicházeli všichni tři v kápích, aby je nikdo nepoznal. Až v závěru si zrádci v temné místnosti hradu navzájem odhalili identitu. A nestačili se divit, ani jeden z nich by netipoval, že ten druhý je zrádce.

A hodnocení? Druhá část prvního dílu nás opravdu chytila, až nám bylo líto, že si hned nemůžeme pustit další. Myslíme, že tohle se TV Prima na rozdíl od předchozích pokusů opravdu povedlo a pokud to takto bude pokračovat dál, bude z toho skvělá oddychová show, která si diváky získá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám