Hlavní obsah
Cestování

Cyklovýlet za železniční historií do údolí Sázavy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Cyklostezka Přibyslav - Sázava

Vydejte se s námi na rodinný cyklovýlet za železniční historií do údolí Sázavy, kde se projedeme po unikátní cyklostezce, objevíme technické památky a mrkneme na modelovou železnici.

Článek

Přibyslav – Sázava –Hamry nad Sázavou – Žďár nad Sázavou

V historické Přibyslavi, kde můžete navštívit hasičské muzeum a kde také vznikl dětmi milovaný Pribináček, neboli pramen zdraví z Posázaví, se vydáme proti proudu řeky Sázavy. Skutečným rájem pro cyklisty a in-line bruslařů je takzvaná Posázavská cyklostezka mezi Přibyslaví a obcí Sázava nedaleko Žďáru nad Sázavou. Vede totiž po zrušené železniční trati z tehdejšího Německého, dnes Havlíčkova Brodu do Žďáru nad Sázavou, po které projel poslední pravidelný vlak koncem roku 1953. Cyklostezka je přes 9 kilometrů dlouhá asfaltová komunikace s minimálním převýšením, protože vede nejenom hlubokými zářezy, ale i po náspech zrušené lokálky. Její atraktivitu zvyšuje bezpočet zákrut, jak se původní trať klikatila po břehu řeky Sázavy.

Foto: Koruna Vysočiny

Cyklostezka Přibyslav - Sázava se klikatí údolím řeky Sázavy

V Sázavě opustíme bývalé drážní telěso, abychom se opět na konci obce na něj vrátili. Jen povrch už je tvořen až do Hamrů nad Sázavou šotolinou. Fanoušky železnice potěší na konci Sázavy v Resortu Erich skutečná parní lokomotiva 312.05, která tvoří dominantu areálu. Tato 28tunová kráska byla vyrobena v ČKD Sokolovo.

Foto: Koruna Vysočiny

Lokomotiva 312.05

Když přijedeme do Hamrů, v malebném údolí Sázavy můžeme navštívit unikátní technickou památku Šlakhamr neboli Brdíčkův mlýn. Původní středověký hamr měl za úkol zpracovávat železnou rudu těženou v okolí. Důležitým živlem byla voda jako zdroj energie a také okolní lesy, ve kterých bylo těženo palivové dříví. Hamr zanikl v 17. století, vodní náhon byl pak využit pro obilný mlýn, který byl v provozu až do 2. světové války. V roce 2011 zde Technické muzeum v Brně otevřelo expozici věnovanou hamernictví, dřevařství a bydlení za posledních majitelů. Jádrem expozice je plně funkční hamerské zařízení, na kterém při speciálních akcích pracují kováři.

Foto: Koruna Vysočiny

Šlakhamr v údolí řeky Sázavy

Nedaleko hamru najdeme přírodní památku Rozštípená skála, která se vypíná nad pravým břehem řeky Sázavy a svůj název získala díky dvoumetrové puklině. Ta vznikla, podle pověsti, kvůli naštvanému čertovi. Jiné zdroje zase spekulují, že charakteristická puklina vznikla při zemětřesení v srpnu roku 1328.

Cestou do Žďáru nad Sázavou budou dalším zpestřením nejen pro děti betonové sochy Michala Olšiaka. Potkáme 2,5 metru vysokou hlavu Mamuta. Najdeme Hamroně, což je mytické stvoření, které vytvořil surrealistický kouzelník, aby zabránil znečišťování přírody lidmi, kteří odhazují odpadky na místa, kam rozhodně nepatří. A v centru Žďáru zase uvidíme sochu s černou buřinkou a krátkým knírkem v usměvavém obličeji. Na první pohled poznáme nejslavnějšího komika, herce a režiséra z éry němého filmu - Charlieho Chaplina.

Foto: Koruna Vysočiny

Socha Hamroně u Hamrů nad Sázavou

V samotném Žďáru si určitě nenecháme ujít návštěvu Modelového království, což je unikátní modelové kolejiště na témata města i dalších míst Koruny Vysočiny. Kolejiště s  plochou cca 55 m2 obsahuje 600 metrů kolejí s 168 výhybkami. Uvidíme zde vláčky, které se prohánějí kolem kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře, Vysočina Arenou s hotelem Ski nebo pod hradem Pernštejn, který patří k nejkrásnějším hradům v České republice.

Foto: Koruna Vysočiny

Modelové království

Další cyklovýlety ve Žďárských vrších naleznete na www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz