Hlavní obsah

Neuvěříte, co se vaří v malé české vesnici. Francouzi jsou z toho úplně paf

Foto: neshom, Pixabay

Ilustrační foto

V srdci Hostýnských vrchů leží vesnice, kde se vaří tak dobře, že sem jezdí i gurmáni z Francie. Rusava nabízí nejen klid a krásnou přírodu, ale i zážitek, na který jen tak nezapomenete – hlavně pokud milujete poctivou kuchyni.

Článek

V českých horách, kde se louky střídají s hlubokými lesy a kde ještě lišky dávají dobrou noc, se ukrývá jedna malá vesnice. Taková, kterou byste na mapě snadno přehlédli. Ale něco je na ní jinak. Už z dálky vás k ní přivábí vůně – směs pečeného masa, čerstvých bylinek a dřeva z rozpáleného krbu. A když dorazíte, pochopíte, proč sem jezdí i lidé z Francie. Tady se totiž nevaří jen dobře. Tady se vaří srdcem.

Vítejte v Rusavě – v srdci Hostýnských vrchů

Obec Rusava, sevřená mezi kopci Zlínského kraje, je ideálním místem pro každého, kdo hledá klid, přírodu a – světe div se – i kulinářský zážitek. Je to místo, kde se čas nezastavil, ale zpomalil. Chalupy tu mají duši, louky voní po seně a hospody nejsou turistickými pasti, ale rodinnými podniky, kde vás znají jménem, i když jste tu poprvé.

Když jsem do Rusavy přijel poprvé, čekal jsem spíš klasickou vesnickou hospodu se smažákem a pivem. Jenže místo toho mě uvítala restaurace Maralák. Název zvláštní, pomyslel jsem si. Ale jakmile jsem vešel dovnitř, pochopil jsem, že tady půjde o víc než jen o jídlo.

Interiér dýchal dřevem, útulností a především respektem k přírodě. Místo hluku města jen praskání ohně a tlumený hovor u stolu. A pak přišlo jídlo.

Tradiční kuchyně v novém kabátě

Maralák je podnik, kde se nebojí kombinovat klasiku s moderními prvky. Místní šéfkuchař bere inspiraci z valašské tradice, ale nebojí se jí dodat nový život. Vepřová líčka na červeném víně, domácí bramborové noky s houbovým ragú, nebo dezert z pečených jablek s tvarohem – to všechno tu chutná tak, že zapomenete na dietu i den v týdnu.

Co mě ale nejvíc dostalo, byla jednoduchost. Žádná přehnaná zdobnost, žádné talíře velké jak volant. Jen kvalitní suroviny, poctivá práce a upřímná chuť. A to je přesně to, co dnes tolik lidí hledá – autenticitu. Možná právě proto sem míří i lidé z daleka, nejen z okolních měst, ale i ze zahraničí. Slyšel jsem od místních, že tu byli i hosté z Francie, kteří po večeři jen tiše pokyvovali hlavou a prý řekli: „C’est incroyable.“ A měli pravdu.

Není to jen o jídle

Co dělá z Rusavy tak výjimečné místo, není jen jídlo. Je to kombinace pohostinnosti, přírody a klidu. Když se dobře najíte, můžete se vydat na procházku lesem, vyšlápnout si na nedalekou rozhlednu nebo si jen sednout na lavičku a sledovat, jak se po louce kutálí stín oblaku. Žádný stres, žádné spěchání. Jen vy a venkov.

Na místních je vidět, že jsou na svou obec hrdí. A právem. Udržují tradice, pečují o krajinu a vítají každého, kdo přijede s otevřeným srdcem – a prázdným žaludkem. Ať už jste vášnivý cestovatel, gurmán nebo jen unavený městský člověk, tady si přijdete na své.

Takže – kdy vyrazíte?

Pokud hledáte místo, kde si odpočinete a zároveň si opravdu pochutnáte, zapište si Rusavu do svého cestovatelského seznamu. Až se vás někdo zeptá, kde jste jedli nejlepší líčka v životě, budete mít jasno.

Naše země je plná skrytých pokladů. A Rusava je jedním z těch, které byste rozhodně neměli minout. Nejen kvůli jídlu, ale kvůli zážitku, který vás zahřeje u srdce – stejně jako ten domácí vývar, který vám tu přinesou s úsměvem.

Zdroje:

Autorský článek / Vlastní zkušenost

www.rusava.cz – https://www.rusava.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz