Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pravda a láska zvítězí! Ale čí pravda je ta správná?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár dny proběhl médii článek, že na jisté výstavě o Harry Potterovi v muzeu popkultury v Seattlu zakázali jakoukoliv zmínku o autorce díla J. K. Rowlingové, protože nevyznává tu správnou pravdu.

Článek

Na výstavě se dokonce nesmí objevit ani její jméno, je to jen „Vy víte kdo …“

J. K. Rowlingová má totiž jiný názor na transsexualitu a operace změny pohlaví u dětí, dělí lidi na ženy a muže, a zastává tedy jiný názor než ten oficiálně požadovaný. Alespoň tedy v USA v Seattlu. Problém je v tom, že paní Rowlingová nezastává tu správnou pravdu!

Ne, nechci zde psát o sexuálních menšinách, jejich právech či problematice transsexuality. Nejsem na toto téma odborník, naprosto chápu, že se tak někdo může cítit stejně jako že žena může cítit lásku k ženě či muž k muži. S prvou částí hesla naší prezidentské standardy souhlasím bez výhrad, láska je láska v jakékoliv podobě. Ale pravda zvítězí? Čí pravda? Masarykova? Havlova? Zemanova? Pravda J. K. Rowlingové nebo muzea v Seattlu?

Jde o to, že v současném světě ti, kdo nejhlasitěji křičí o toleranci a  hlásají tu správnou pravdu, jsou často nejméně tolerantní vůči ostatním a pravda je pravdou jen, když je to ta „jejich“ pravda. A jakmile má někdo jiný názor než ten „správný“, s tím nevedeme dialog ani mu nenasloucháme, ale útočíme na něj, chceme ho přesvědčit o své vlastní „pravdě“ a když se nechce podvolit, rovnou ho označíme za nepřítele.

Přemýšlím, o čem by asi byla výstava v Seattlu, nebýt J. K. Rowlingové? Kde by byla ocenění herců z filmů Harry Potter, jejich konta a sláva, nebýt autorky? Já knihy četl, líbily se mi (stejně tak chápu, že je spousta lidí nečetla nebo se jim nelíbí), ale kde by byla radost milionů čtenářů, kdyby paní Rowlingová knihy nenapsala. Jenže ona nemá ty správné názory a tak z ní uděláme „Vy víte koho …“. Co si třeba její názor poslechnout? Co o něm zapřemýšlet. A i když se přesto nebude shodovat s naším, proč bychom ji měli odsuzovat nebo dokonce zakazovat vyslovit její jméno. Má právo na svůj názor, jako vy nebo já.

Ostatně to zažíváme i u nás, každou chvíli to vidíme kolem sebe. V době Covidu měli někteří lékaři jiný názor. A místo, aby se o jejich názoru přemýšlelo, byli okamžitě veřejně odsouzeni a zostuzeni. Strana, vláda a covidoví poradci sdělili, který názor je správný a zavřeli školy, obchody, okresy a lidská práva.

Dnes jdou lidé demonstrovat, protože už pomalu nemají z čeho žít, přičemž potravinové či energetické koncerny si mastí kapsy, ale jsou ihned označováni za dezoláty, extremisty, a podobně. Jenom proto, že nemají ten správný názor? Tu správnou pravdu?

Ne, zde se nezastávám těch, co si stoupnou do jejich čela a svolávají demonstrace. Tito vykukové jen využívají zoufalého davu pro vlastní obohacení či politický zisk. Mluvím o obyčejných lidech, co mají obyčejné životy, obyčejné problémy, děti, co si přejí také jen v klidu žít, vychovávat děti, zajet si na dovolenou a mít z čeho zaplatit plyn a elektřinu, protože zatímco ČEZu rekordně rostou zisky, tito lidé už kolikrát nemají z čeho brát … co si je vyslechnout? Už to samo pomůže. Nebo jim pomoci, namísto svým vlastním kapsám a politické kariéře?

Bohužel, tenhle trend se projevuje už i v obyčejné každodenní komunikaci mezi lidmi, kdy někteří mají neustále pocit, že musí druhé přesvědčit o své pravdě a běda těm, kdo tuto pravdu nezastávají.

Ne. Pravda nezvítězí, protože nic jako univerzální „pravda“ neexistuje. Kéž by vítězila aspoň láska a když už ne ta, tak aspoň tolerance, pokora a slušnost. Abychom neútočili na druhé jen proto, že mají jiný názor. Mají na něj právo. A mají právo na dialog, porozumění a pochopení a ne označování za „Však vy víte koho …“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám