Hlavní obsah
Internet a technologie

AI vám práci nesebere. Jen je potřeba vědět, jak ji využít ve svůj prospěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DANIEL GOTTWALD

Daniel Gottwald - Marketingový stratég, SEO, AI pioneer

Bojíte se o práci kvůli AI? Že vás vyhodí kvůli umělé inteligenci? Možná je načase se přestat bát a začít nad tím přemýšlet racionálně. Třeba tak, že si zjistíte, jak vám může práci naopak usnadnit.

Článek

Není to zas tak dávno, co se lidé báli, že jim sebere práci parní stroj, auto, počítač, internet, mobilní telefon atd. (doplňte si cokoliv dalšího z moderních technologií).

Strach z AI

Je pravda, že někdo o práci přišel. Většinou lidé, kteří byli beztak pro firmu ztrátoví a málo produktivní. Nešlo o to, že stroj udělá práci 100 x rychleji a lépe.

Hlavní důvod je ten, že doba se pořád mění a každý podnikatel musí inovovat, aby udržel svou pozici na trhu. Jinak by v podnikání rychle skončil a s ním i ti zbylí zaměstnanci (které si ještě nechal).

Inovovat neznamená dělat věci rychleji, ale přizpůsobit se změnám. Říká se tomu adaptace a díky tomu lidská společnost přežila až do dnešních dnů.

Na umělou inteligenci (AI) je potřeba se dívat, jako na každou jinou novou technologii.

Můžete jí proklínat, bát se jí, nebo na ní házet všechny své problémy. Ale to je asi tak všechno, co s tím naděláte.

AI jako příležitost

Nebo je ještě jedna možnost. Nebudete brát AI jako hrozbu, ale jako příležitost.

Pokud se podívám na svoji krátkou kariéru v online marketingu (11 let), tak jsem měl vlastně zatím tu „smůlu“, že jsem zažil pouze jednu menší revoluci, a to byl nástup sociálních sítí.

Bohužel jsem tehdy neviděl potenciál, který skrývá z pohledu online podnikatele.

Zkrátka jsem si tu šanci nechal ujít, jednak jsem u toho byl pozdě (jako aktivní podnikatel) a jednak jsem tomu nepřikládal žádnou větší důležitost.

Lidé, kteří příležitost správně uchopili, tak dnes vydělávají nemalé peníze.

Být u toho jako první

Když jsem začal aktivně pracovat jako SEO specialista, tak bylo také příliš pozdě na to, abych byl u daného oboru jako jeden z prvních.

Tehdy už zde byly zavedené firmy a první influenceři si téma ukořistili pro sebe (s nadsázkou). Bylo velmi těžké se v oboru prosadit a přinést nějaký inovátorský pohled.

Nyní mám to štěstí (konečně), že mohu být u zrodu nové informační revoluce. Dokonce větší, než byly sociální sítě, chytré telefony, nebo nástup Google vyhledávače.

Tohle se vám poštěstí možná jednou, max. dvakrát za život :)

Proto AI neberu jako hrozbu, ale jako příležitost.

Jak AI využít ve svůj prospěch

A abych jen nekecal, tak vám rovnou napíšu několik tipů, kde sám už AI technologii používám. Praktické tipy pro každého, kdo chce zlepšit svou práci či další aktivity.

ChatGPT

Chat GPT 4 používám na generování obsahu tam, kde si sám nechci složitě hledat podklady. Ale je to spíše pro inspiraci. Stejně je potřeba ověřit zdroje a pravdivost.

Články si zatím píšu sám. Jednak mě to baví a taky je generuji poměrně rychle :) Ale to nevylučuje, že v některých pasážích (pro mě nudnějších témat) využiju služeb AI.

Ostatně i Google říká, že mu sám o sobě AI generovaný obsah nevadí, pokud bude mít smysl a přínos pro uživatele.

Docela zajímavou možností je povídat si s chatGPT jako s nějakou reálnou historickou osobností. Někdy mě až šokovalo, jak konkrétně a lidsky umí reagovat na některé dotazy.

Dále pak poslouží na generování různých e-mail reakcí, komentářů, nebo i hlášek pro oslovení (prý na seznamkách funguje velmi dobře). Případně pro další použití: příliš dlouhé texty, korektura, překlady, apod.

Zajímavá je také myšlenka vašeho osobního učitele/školitele. Pokládáte jen otázky a chatGPT vás postupně provede od teorie, až ke konkrétní praxi.

Pokud chcete dostávat lepší odpovědi, buďte velmi konkrétní, faktičtí a specifičtí v pokládaných dotazech. Na obecnou otázku vám dá i velmi obecnou vágní odpověď.

Midjourney

Midjourney běžně používám pro generování podkladů pro grafiku. Na ilustrační obrázky to zatím moc není, ale umí to skvěle loga, labely, vizuály, atd. Začal jsem díky tomu i vyvíjet podklady pro fantasy hru na 3D tisk.

Další AI služby

Pomocí AI můžete udělat prezentaci na jeden klik, upravit fotky, vystřihnout nevhodná slova v podcastu, nebo si vytvořit vlastního mluvícího video avatara.

Ale možností je mnohem více, tohle byla jen krátká ukázka.

Pokud by vás téma zajímalo, určitě sledujte můj blog, kde kromě SEO, linkbuildingu a marketingu, budu publikovat i praktické články o využití AI v praxi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám