Hlavní obsah
Cestování

Hrad Dunnotar: perla na skotských útesech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Naurich, freeimages.com, volná licence, se svolením autora

Majestátní hrad Dunnotar na východním pobřeží Skotska.

Málokterý hrad se pyšní tak dlouhou a bohatou historií, téměř nedobytnou majestátností a do dnešní doby romantickým zjevem, jako právě hrad Dunnotar na východním pobřeží Skotska.

Článek

Málokterý hrad se pyšní tak dlouhou a bohatou historií, téměř nedobytnou majestátností a do dnešní doby romantickým zjevem, jako právě hrad Dunnotar na východním pobřeží Skotska.

Na skalní hlavě vyčnívající z moře dobrých padesát metrů do výšky se usídlili už před sedmi tisíci let piktové, první kamenou budovou na místě dnešního hradu byla kaple postavená už ve čtvrtém století našeho letopočtu, když piktové konvertovali na křesťanství.

V devátém století hrad dobyli Vikingové, ve 13 století nově postavený hrad dobyl pro Skotsko zpět William Wallace, aby v následujících stoletích mohla být postavena mohutná kamenná pevnost. Ta byla pro Skotsko důležitá především později, když v 17. století ochránila Skotské královské klenoty před Oliverem Cromwellem.

Nejlepší je vypravit se na hrad z nedaleké rybářské vesnice Stonehaven. Ta je plná malých rybářských loděk v přístavu, hezkých kaváren na pobřeží a několika proslulých krámků s ‚fish and chips‘ – zde ulovená smažená treska s hranolky. Najíte se a vyrazíte uzkými uličkami mezi domky do kopce nahora na útes. Rychle vyjdete po útesu a klikatící se cestička vás vede po útesech skrz kamení a trávu, okolo ohrad s koňmi a ovcemi. Vidíte celou vesnici Stonehaven jako na dlani a moře se před vámi doširoka rozevře. Ale hrad ještě nevidíte, ten se zatím schovává.

Musíte jít dobrých dvacet minut, když tu za jedním záhybem cesty najednou před vámi stojí hrad. Je to jen zřícenina, ale málokterá zřícenina zanechá na první pohled tak impozantní dojem. Snad právě proto, že se tyčí na skalní hlavě, působí zcela nedobytně.

Abyste do hradu vstoupili, musíte prvně sestoupat z útesu až k moři a potom zase po schodech vystoupat k hradní bráně. I když se z hradu mnoho nezachovalo, zbytky zdí napomohou představivosti a brzy uvidíte, kde místní šlechta hraje kuželky, kde kuchař nahání pomocníky a kde farář slouží bohoslužbu.

A výhled z hradu? Vysoké útesy, divoké široké moře, rackové a (občas i) papuchalkové. A když budete mít štěstí, zahlédnete delfíny, jak skáčou z vln. Je krásný pocit být na takovém místě. Zvláštní pocit bezpečí uprostřed divoké přírody.

Vypravte se tam! Hrad Dunnotar za to stojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám