Hlavní obsah
Umění a zábava

Jeden život: příběh Sira Wintona ožívá v hvězdně obsazeném britském filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: See-Saw-Films, see-saw-films.com, volná licence (press kit)

Anthony Hopkins exceluje v roli Sira Nicholase Wintona.

Film Jamese Hawese otevírá příběh záchrany českých židovských dětí široké veřejnosti a líčí ho stručně, srozumitelně, ale rozhodně ne lehkovážně.

Článek

Kdo by u nás neznal příběh mladého Brita, kterému se podařilo zachránit 669 dětí z nacistického nebezpečí a najít pro ně domovy ve Velké Británii? Film Jamese Hawese znovu otevírá tento příběh široké veřejnosti a líčí ho stručně, srozumitelně, ale rozhodně ne lehkovážně.

Nicholas ‚Nicky‘ Winton, ztvárněný Anthony Hopkinsem a v mladším věku Johnny Flynnem, je citlivý, zranitelný, ale nesmírně odhodlaný vykonat dobrou věc. Děj nezůstává zpátky a vykresluje, i když spíše zjednodušeně, důvody Wintonova rozhodnutí odjet do Prahy a pomoci židovským dětem, i byrokratické a jiné nesnáze se kterými se on a jeho tým museli vypořádat.

Film dobře ukazuje i druhou část složité operace, která je českému divákovi spíše neznámá: co se dělo v Británii a jak přesně probíhali všechny přípravy, na kterých se velkou měrou podílela Nicholasova matka Babette Wintonová, skvěle zahraná Helenou Bonham Carterovou.

Děj není rychlý, ale má spád a diváka nenudí. Spíše nechává dostatek prostoru si každý klíčový okamžik dvakrát promyslet. Výkony herců jsou natolik přesvědčivé, že i chvilková zpomalení děje divák ustojí bez zívání.

Fakt, že jeden Brit dokázal za několik měsíců přesvědčit tolik lidí na české i britské straně a v konečném důsledku tak zachránit více než šest set dětí, budí údiv. Právem. A ‚Jeden život‘ se nesnaží Wintonovy zásluhy ani zveličovat ani umenšovat - líčí je v britském stylu čistě a stroze.

Českého diváka nemůže minout množství českých příjmení transportovaných dětí. Je to připomínka, že Sir Nicholas Winton zachránil především české děti. A proto buďme vděční nejen za jeho čin, ale i za tento film – snad přinese motivaci a odhodlání dalším takovým ‚Nickům‘, i v současnosti jsou, bohužel, potřeba.

Do českých kin přijde snímek ‚Jeden život‘ 1. února. Autor tohoto článku jej viděl v Británii na začátku ledna, neboť ve Velké Británii měl premiéru dříve.

8.5/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám