Hlavní obsah
Umění a zábava

Film Bratři: V cestě za vlastní svobodou jim na ostatních lidech nezáleželo (60 %)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Trojan/Copilot Designer

Dva odvážní bratři prchají přes hranice zatímco je pronásledují pohraničníci se zuřivými psy

Nerozluční bratři a jejich odbojová skupina se pouští do boje s komunistickým režimem, jehož zlovůli nedokážou tolerovat. Svými činy vzbudí tolik pozornosti, že jim nezbude nic jiného než utéct za hranice a nikdy se neohlédnout.

Článek

Tento odpor proti totalitě následovaný poutí za vytouženou svobodou uvidíme v dobrodružném dramatu na základě skutečného příběhu, jehož režie se ujal jeden z příbuzných bratrů, Tomáš Mašín. Bojovná sourozenecká dvojice byla ztvárněna Oskarem Hesem a Janem Nedbalem, které doplňují například Tatiana Dyková a Adam Ernest.

Na počátku padesátých let minulého století v komunistickém Československu si bratři Josef (Oskar Hes) a Radek (Jan Nedbal) snaží užívat mládí a nezabývat se politickými změnami. Bohužel nově nastolenému režimu nelze uniknout, a proto jejich nevhodné názory nezůstanou bez odezvy. Stačí jedno nesouhlasné gesto a život celé rodiny se nepříjemně změní. Všichni skončí v zatuchlém bytě, šance na kvalitní studium se rozplyne a jakékoliv lepší zaměstnání je najednou nedosažitelné.

Bratři se ale odmítají podřídit a stejně jako kdysi jejich otec se pouští do partyzánského boje proti zhoubnému režimu. Nespokojí se s málem, tudíž se s partou sympatizantů připravují na pořádný zásah. To bude vyžadovat dostatek palných zbraní, přičemž nejlepší možností je přepadení venkovské stanice Veřejné bezpečnosti, kde v noci hlídává pouze jeden příslušník.

Na první pohled jednoduchý plán se ukáže být vcelku složitý na provedení. Nakonec se zadaří, ovšem neobejde se to bez obětí z řad reprezentantů represivní moci. Naneštěstí si tím všichni zajistí velkou pozornost donucovacích složek, které jim nyní nedají pokoj. Situace se vystupňuje do bodu, kdy se žití v „komunistickém ráji“ stane neudržitelnou noční můrou, přičemž jedinou možností se stane útěk. To ovšem také nebude procházka růžovým sadem a neobejde se to bez následků.

Bezprostředně po začátku filmu se názorně přesvědčujeme, jaký krátký proces udělá totalitní režim s těmi, kteří se odmítnou podřídit. Doslova lusknutím prstu jde život jednotlivců a celých rodin do kopru a není žádná šance to zvrátit. I když se občas objeví pozitivní chvilka naděje, tak za rohem stále čeká zmar a příkoří, kterému se nedá utéct stejně jako si vás vždy našla chapadla komunistického režimu. Dokáže to vytvořit tíživou atmosféru, která je podstatná především pro další děj.

Mimo vyobrazení dobových reálií slouží tento aspekt filmu především pro ospravedlnění a pochopení motivace obou bratrů a jejich budoucích činů. Nejsou tak pouhými rebely bez příčiny ale někým, koho k tomu dohnaly drsné okolnosti. Je to zkrátka jejich způsob, jak se s tím vyrovnat.

Vzhledem k primárnímu zaměření na bratry a jejich odbojové akce jsou oni zobrazováni hlavně v pozitivním světle, zatímco jejich protivníci naopak. Jejich pohled na svět je brán jako ten bezpodmínečně správný a není příliš prostor k polemikám ani nad spornými okamžiky. A proti tomu stojí lidé pod nadváhou komunistického režimu, kteří jako by chtěli pouze ničit, mlátit a ubližovat. Mnozí takový jistě byli, ale každý určitě ne. Je to poněkud jednostranné, ale bez toho by film mohl vyznět docela jinak.

Oba bratři a jejich kumpáni rozhodně nebyli neohrožení hrdinové bez bázně a hany, ale především horliví mladíci, kteří si odbojovou činnost představovali jako Hurvínek válku. Byli plni nerozvážnosti a ukvapeného jednání. Zvažovat následky svých činů je ani nenapadlo. Měli sice rámcovou představu o své budoucnosti, nicméně přemýšlení a plánování určitě nepatřilo mezi jejich silné stránky. Každou chvíli jim hrozil velký průšvih. Vlastně by se nikam nedostali, kdyby se na jejich stranu nepřiklonilo až neuvěřitelné štěstí.

Ovšem celkem často přišli ke slovu i temnější stránky jejich osobností. Byli tolik zaměřeni na splnění svých nemalých cílů, že jim příliš nezáleželo na tom, co tím způsobí. V reprezentantech režimu viděli zlo a postradatelné lidské bytosti. Utrpení a příkoří, které svým útěkem způsobili rodinám šlo až příliš mimo ně. Aspoň, že v rámci skupiny jim na sobě záleželo. Samozřejmě pro takový plán je nutné přinášet oběti, ale aby je snášeli jiní není zrovna v pořádku.

Audiovizuální zpracování celého filmu je vcelku průměrné. Jsou tady sice napínavé záběry sledující bezprostřední nebezpečí nebo pohledy na explicitní utrpení postav, ale nic, co bychom neviděli nesčetněkrát. Hudba a zvukové efekty dokážou zdůraznit silné scény, nicméně jsou často využity zbytečně, tudíž to v té pravé chvíli už tolik nevynikne.

Snímek by nebyl zdaleka tak poutavý bez založení na skutečném příběhu. Základní kostra děje se drží reality vcelku věrně, ale tento kvalitní základ rozhodně nebyl využit naplno. Světla reflektorů jsou pořád zaměřena na oba bratry a ostatní postavy jsou spíše doplňkem bez ohledu na to, jak byla jejich role ve skutečnosti důležitá. Mnozí přitom byli nezastupitelní.

Také mohlo být věnováno více prostoru úvahám a myšlenkám o správnosti jejich snažení, vedlejších obětech a důležitosti boji proti zlu navzdory až nepředstavitelné přesile, zkrátka poskytnout divákům pohled do jejich myslí. Snímek se tomu spíše snažil vyhnout a většinu příležitosti k reflexi zběžně přešel. Mnohé je bráno jako nesporný fakt, ale tím se do příběhu nedostala taková hloubka.

To je obzvlášť škoda u událostí a osobností polarizujících i dnešní společnost. Největší kontroverze se přejdou s mlčením, tudíž jedné straně se dá za pravdu a zastánce opačného smýšlení čeká zklamání, a přitom to mohl být základ pro plodnou diskusi. Můj osobní názor je ten, že je sice potřeba bojovat se zlem, ale šlo by to udělat s větší dávkou lidskosti a film tento můj pohled nijak neovlivnil.

Místo toho bylo snahou přinést některé prvky thrilleru. Občas se objeví napětí, kdy není jasné, zda se situace nějak zlepší nebo se to kompletně zhroutí. Kdo zemře, skončí ve vězení nebo vyvázne pouze se zdravou kůží. Komplikovaného pátrání po bratrech a spol se vzhledem k jejich nápadnosti ale příliš nedočkáme. Z tohoto pohledu snímek určitě nenadchne.

Lehce nadprůměrný film, který se zabývá značně rozporuplným skutečným příběhem o boji s represivním komunistickým režimem. Jeho útlak nedal postavám jinou možnost než bojovat do posledního dechu. Přitom to nebyli žádný hrdinové, ale především mladíci jednající bez přemýšlení tak, jak jim napovídalo odbojné srdce. Film se snaží příliš vyhýbat kontroverzím, tudíž bratry ukazuje ve více pozitivním světle, než by odpovídalo skutečnosti, což někdy působí poněkud zaujatě.

Jednalo se o opravdu výživný námět, který by si ale zasloužil kvalitnější a důmyslnější zpracování. Chtělo to trochu více odvahy a nebát se pár lidí naštvat. Udělat pozitivní i negativní scény intenzivnější, aby vznikl pořádný kontrast. Výraznější důraz na rodinu by také neuškodil. Zkrátka mohlo toho být více. Rozhodně ale neříkám, že se jedná o špatný film. Klidně se podívejte, jenom trochu snižte svá očekávání.

Automobily

Parta zahájila svou cestu za svobodou v autobuse Škoda 706 RO a poté měli v plánu se zmocnit Kdf 82 známý jako Kübelwagen. K zisku zbraní využili vůz taxislužby Peugeot 203 nebo sanitku Škoda 1102. Josefa Mašína můžeme několikrát vidět za volantem náklaďáku Ford BB.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/756201-bratri/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt14232442/?ref_=fn_al_tt_14

Současně publikováno na Blog iDNES.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz