Hlavní obsah
Umění a zábava

Recenze filmu Stvořitel - 70 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Trojan/Bing Image Creator

Organické spojení mezi člověkem a umělou inteligencí

V boji lidské rasy proti umělé inteligenci, ve kterém začala získávat nepřátelská strana navrch díky nové zbrani, se poslední nadějí lidstva před jeho zkázou stává bývalý voják pověřený zničením zbraně včetně jejího stvořitele.

Článek

Řešení tohoto významné úkolu budeme svědky ve válečném sci-fi dramatu v režii vcelku neznámého Garetha Edwardse. Role ostříleného bojovníka byla svěřena Johnu Davidovi Washingtonovi, kterého významně doplňují Madeleine Yuna Voyles a Gemma Chan.

Lidstvo se po objevu umělé inteligence rozhodlo využít jejích služeb pro vylepšení člověka a učinění života výrazně jednodušším. Neuvěřitelný rozmach robotiky opravdu dokázal změnit celý svět k nepoznání, nicméně jednoho dne se tato cesta zvrtla. Umělá inteligence se rozhodla napadnout lidstvo, a to všechno změnilo. Od této chvíle začala válka mezi lidským Západem a Novou Asií pod vedením umělé inteligence, přičemž tento střet ani po patnácti letech neutichá, spíše naopak. Na straně proti lidem vznikla revoluční zbraň, která by mohla určit osud Země jednou pro vždy.

Právě proto je potřeba naverbovat do zbraně bývalého vojáka Joshuu (John David Washington) dříve nasazeného v utajení mezi nepřátele. Jeho znalosti jsou proto nedocenitelné v odvetné akci proti nepříteli. Joshua s tím nechce mít nic společného pouze do doby, než se dozví, že jeho manželka, kterou měl za mrtvou stále žije za nepřátelskými liniemi. Poté je bezpodmínečně pro.

Stačí pár dní a Joshua je s týmem zvláštních jednotek vysazen na území nepřítele. Nebyla to zrovna procházka růžovým sadem, ale navzdory mnoha obětem na životech Joshua dokázal přelomovou zbraň naleznout. Její zničení je nicméně poměrně složité, protože má podobu malé roztomilé holčičky (Madeleine Yuna Voyles), která navíc ví, kde se nachází její stvořitel i jeho manželka. Oba dva tak musí chtě nechtě spolupracovat pro dosažení svých cílů. Bohužel se tím dostávají do hledáčku obou soupeřících stran, což pro další pokračování není vůbec dobrá zpráva, ale uvidíme, co bude dál.

Z popisu děje je všem jistě naprosto jasné, že se celá planeta zmítá ve víru celoplanetárního konfliktu. Bez ohledu na dobu se v jádru jedná o učebnicový příklad občanské války. Dvě entity žijí bok po boku, když v tomto přijde zlom a najednou se jejich cesty začnou ubírat odlišnými směry. Ale jak už to především u lidí bývá, tak mají strach z odlišného světonázoru. A ten, kdo se bojí začíná kopat kolem sebe a jeho jediným cílem se stane zničit nepřítele a zajistit si bezpečí.

Jsou tady dvě válčící strany, které jsou ovšem stále tvořeny jednotlivými lidskými bytostmi. S umíráním vojáků se tak nějak počítá, ale mnohem hůře z toho vycházejí civilisté. Umírají jejich blízcí, přicházejí o domovy a celý jejich život je protkán strachem jenom proto, aby si někdo dokázal svoji pravdu. Přitom oni k tomu přišli jako slepý k houslím, nijak si to nezasloužili a stejně se s tím musí popasovat. Díky tomu se nakonec i druhá strana konfliktu stává stejně špatnou jako ta, která byla považována za ohrožení.

Z toho vychází tíživá atmosféra prostupující celým filmem. Sledujeme utrpení mnoha lidí a proč? Takové krásné přírodní prostředí, a přitom se v něm místo kochání střílí, zabíjí a odpaluje všechno do povětří. Ale zapůsobení na diváky nejvíce vychází z přesahu do reality. Vždyť válku máme za humny a vidíme trpět skutečné lidi doslova v přímém přenosu. Určitě není moc diváků, kteří by toto propojení nevnímali a neprojektovali si své pocity z reality do snímku samotného.

Vedle toho dostává ve filmu prostor i téma lásky snažící se aspoň trochu zmírnit válečnou depresi. Tyto pocity pracují jako hnací motor k dalšímu postupu a zároveň slouží jako usměrňující morální kompas pomáhající činit správná rozhodnutí bez ohledu na to, jak složité to může být. Přitom je naprosto jedno, jestli jde o lásku mezi partnery či tu mateřskou, výsledek je vždy shodný. Ale jak už to v životě bývá, tak to nemusí skončit hezky, ovšem určitě to stálo za to, protože jinak bychom se mohli v depresivní atmosféře doslova utopit.

Celý snímek je poplatný žánru sci-fi díky ukotvení v budoucnosti a stavění na rozvinuté umělé inteligenci. Obavy z této technologie ukazující své schopnosti již v současnosti jsou už tak zprofanovaným tématem postupujícím veřejný prostor i množství sci-fi snímků, že by bylo zbytečné se o tom rozepisovat. Ale pozor na první dojem, nemusí to být tak prvoplánové, jak by se dalo čekat.

I obecně zpracování ne zrovna hezké budoucnosti naprosto pasuje do zvoleného žánru, ale už na začátku lze říct, že žádné překvapení se tady nekoná. Supermoderní města, velkolepé technologické struktury, roboti, kyborgové i hi-tech zbraně mají velmi kvalitní zpracování za které rozhodně není nutné se stydět. I některé zajímavé nápady by se tady našly. Je to zkrátka poctivá práce, ale nic víc nečekejte.

Z tohoto pohledu dostalo mnohem více péče venkovské asijské prostředí tvořící kontrast ke všemu technickému obsahu. I když doba postoupila, tak život se tady zase tolik nezměnil. V opravdu nádherném přírodním prostředí, za které by se nemusel stydět ani kvalitní přírodopisný dokument, stále bují poklidný zemědělský způsob života. Nikdo se nikam nežene. Jediný rozdíl spočívá ve velkém množství robotů a kyborgů, kteří ale svorně drží pospolu s lidským pokolením. Sdílí navzájem svou existenci a všechny radosti a strasti prostého života. Výborně to ukazuje možnost konzistence dvou různých kultur, která ani v tomto světě není samozřejmostí.

Celý film by rozhodně nefungoval bez kvalitního audiovizuálního zpracování, které dělá svou práci přesně tak, jak je potřeba. Kamera i hudba silně vtahují do děje a přinášejí divákům dostatečně silné emoce.

Celkově se jedná o sci-fi drama, kde jsou do hlavní role stavěna především válečná témata. Je to v základu souboj dvou různých náhledů na svět, ale síla filmu vychází především z jednotlivců, kteří trpí a přežívají pod tímto nehezkým údělem. To nám nabízí jedinečnou příležitost být svědky velmi tíživé depresivní atmosféry spojené se společenským přesahem, která málokoho nezasáhne. Od absolutního zmaru je jedinou záchranou trocha lásky, nicméně celkové směřování snímku to zvrátit nedokáže. Sci-fi tématika nakonec nehraje podstatnou roli. Určitě není chvílemi jednoduché to sledovat, nicméně definici kvalitního audiovizuálního zážitku to dozajisté splňuje.

Automobily

Joshua začíná svou cestu s holčičkou za volantem Dodge D/W Series. Při jejich závěrečném převozu v koloně vozů najdeme například Chevrolet TrailBlazer či Mitsubishi Type 73. V některých silně upravených vozech je možné rozpoznat Mercedes-Benz Sprinter, Mitsubishi Delica a prodloužený Ford Fairlane.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1167849-stvoritel/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt11858890/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_6_nm_2_q_cre

https://www.imcdb.org/movie_11858890-The-Creator.html

Současně publikováno na Blog iDNES.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz