Hlavní obsah
Umění a zábava

Filmový podzim - budeme se bát?!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock.com

Máte rádi horory? Nebo spíš se necháte unášet na vlnách smíchu při komedii? Tento podzim má pro návštěvníky kin přichystané skutečné hororové perly i veliké otazníky.

Článek

Nolanův magnum opus Oppenheimer či růžová Barbie v čele s Margot Robbie nasbíraly hezké cifry do svého box office. U Barbie se můžeme pravděpodobně těšit na pokračování. U Oppenheimera na dvojku asi nečekejme, ale snad by jsme se mohli dočkat stejně kvalitních životopisných snímků. Nyní panuje Kazmův The Movie, kina praskaly první víkend ve švech a snímek překonal několik rekordů. Multiplexy i menší kina se pomalu sbírají z laviny diváků, který tento taškář dovedl do kinosálů.

Pokud se kina postupně nadechují, pak divák by se měl pořádně rozdýchat, protože tento podzim to bude opravdu děsivě hororový kolotoč.

Začněme zlehka

Než se vrhneme na hlavní hřeby podzimu, projdeme si několik titulů, které nás čekají v rámci dalších měsíců.

Na začátku září se v kinech ukáže již třetí díl filmu Moje tlustá řecká svatba 3. Připomeneme si filmem léto, Řecko, pohodu a smích. Příběh se bude točit kolem otce rodiny, který zatouží zažít svoji řeckou domovinu na stará kolena. Nejsem cílovka tohoto filmu, nicméně pokud jste, rozhodně do kin zavítejte.

V půli září nás navštíví legendární detektiv Hercule Poirot tentokrát bude vyšetřovat Přízraky v Benátkách. Již potřetí Kenneth Branagh v hlavní roli a Hildur Guðnadóttir tvořící hudbu. Ta pracovala již na sérii Chernobyl nebo filmu Joker, díky kterému je držitelkou Oscara.

Ke konci prvního podzimního měsíce se můžete těšit na Expend4bles: Postr4datelní. Čtvrtý díl této akční filmové série, kde testosteron teče jak z plátna, tak i do některých přítomných herců. Stallone, Statham, Lundgren ale i Megan Fox nebo 50 Cent. Předpokládám příjemnou popcornovku plnou legend akčních filmů a přibude i „nová krev“.

V říjnu a listopadu přijdou do kin také dětské filmy: Esa z pralesa 2: Světové dobrodružství Trollové 3

Zabijáci rozkvetlého měsíce přijdou do kin v půli října, obsazení je více než lákavé - Leo DiCaprio, Robert de Niro a milovaný Brendan Fraser ve filmu od brilantního Martina Scorsese. Westernové krimi drama s mysteriózním podkresem.

Listopad pak uzavře Napoleon s Joaqimem Phoenixem dnes převážně spojován s oceňovaným Jokerem. Režisér Riddley Scott je znám velkolepostí svých filmů, ne tak s důkladem na historičnost, jsou-li o historii. Nicméně, Gladiátor do dnes patří k jeho nejoceňovanějším filmům a u mě k nejoblíbenějším. Tedy očekávání mám velké.

BUBUBU!

Jak jsem uvedl na začátku článku, podzim bude ve znamení hororů. Často se setkávám s názorem, že se lidé na horory bojí dívat sami, upřímně, po shlédnutí většiny hororů jsem si pak v žádné místnosti domu nepřišel sám.

Září odstartuje silně - Sestra 2. Démon Valak bude řádit ve Francii roku 1956. První díl Sestry, za mě, nebyla bůhví jaký zázrak a docela pohořela i v rámci hodnocení. Dodnes se mi ale pravidelně o ní zdají sny. Možná bych si měl nechat vykouřit ložnici šalvějí.

Na Sestru 2 naváže na konci měsíce SAW X, příběhově se odehrává mezi 1. a 2. dílem. Dodnes si pamatuji, když jsem byl mladší, viděl jsem první SAW a musel jsem film po půl hodině zastavit a vydýchat se. Uvidíme, jak veřejnost přijme další díl do franšízy. Moc doufám, že alespoň soundtrack bude stejně dobrý, jako měla jednička. Nicméně - Let’s play a game!

Ellen Burtsyn si v roce 1965 zahrála v legendárním filmu Vymítač ďábla, v říjnu přichází do kin Vymítač ďábla: Znamení víry. Herečka se objeví i v tomto novém snímku, kde budou ďáblem posedlé dvě mladé dívky. Dotyčný démon si stále dobře pamatuje, kdo byla jeho první oběť a kdo její matka, tedy se spolu utkají znovu.

Démon ve mně zakončí říjen a poměrně slibně, jedná se o další počin z dílny tvůrců Uteč. Pro naše prostředí bude obsazení neobvyklé, jedná se hlavně o herečky s původem z Indie, ale premisa filmu je poměrně běžná, děvčata uvolní démonickou entitu a musí se jí nějak zbavit. Tedy nahlédneme do způsobů vymítání na indický způsob.

Listopad pak nabídne Five Nights at Freddy's tedy na motivy právě stejnojmenné hry. Ve filmu se dozvíme, že každá práce a to i práce nočního hlídače v pizzerii má chybku. Bohužel, pro hlídače U medvídka Freddyho se může stát chybka na noční šichta osudnou.

Zmínky a můj pohled

Nezmínil jsem ve výhledu filmů The Marvels Hunger Games: Balada o ptácích a hadech. Z jednoho prostého důvodu, ty filmy - respektive žánr a styl, jakým se tvoří jsou již vyzobané do posledního semínka. Scénář, triky, myšlenky filmů - působí levně a lacině. Od konce originálních Avengers jsem si skutečně užil pouze Spider-man: No way home, Moon Knight a možná bych zmínil Lokiho.

Proč to tak je, proč ty filmy tolik propadají v návštěvnost a v několika případech si na sebe ani nevydělají, o tom se můžeme pobavit někdy příště.

O Hunger Games panuje takové kolektivní vědomí - tedy ano, série - existovala, proběhla, skončila. Kvalita šla dolu, téma young adult hero/in post-apo sci-fi je již několik let mrtvé a neznám ve svém okolí člověka, který by se zasněně zakoukal do dáli a pak jen pronesl: „Tyjo, podíval bych se na Hunger Games.“

Samozřejmě, jste-li fanoušky, neváhejte a zajděte. Každý podle svého.

Já jistě navštívím v kinech Sestru 2 a Vymítače ďábla, z ostatních filmů nejspíš Přízraky v Benátkách a Napoleona.

Milý čtenáři, přeji ti každopádně příjemnou návštěvu kina a nebojme se hororů, nikdy u nich nejsme sami. BUBUBU!

Zdroj: ČSFD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám