Hlavní obsah
Umění a zábava

Porovnání filmů: Rambo vs. Predátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj CSFD

Jak měřit lepší nebo kvalitnější film? Podle procent, výdělku nebo pocitů ze zhlédnutí? Je lepší mít subjektivní či měřitelný a objektivní pohled na skutečnost? Nyní se na to podíváme.

Článek

Nedávno jsem se ptal kamaráda nad sklenou piva, jestli má radši film Predátor nebo Rambo. My než si odpovíme na otázku, tak se podíváme na nějaké informace.

Rambo: První krev vyšla do kin v roce 1982. Vznikla na motivy knihy První krev od autora Davida Morella. Ten se k filmu vyjádřil následně: „Souhlasím se všemi těmi špatnými recenzemi. Ten film je mizerný. Stydím se za to, že je s ním spojováno moje jméno,“ uvedl na svém Twitteru. Dá se tedy usuzovat, že nebyl se zpracováním nijak nadšený. Herec v hlavní roli Sylvester Stallone nebyl spokojený se scénářem a domohl se změn.

Příběh ve zkratce vypráví o veteránovi války ve Vietnamu, který cestuje po USA a navštěvuje svoje kamarády z války od zelených baretů. Šerif v jednom z městeček ho chce zatknout za potulku, zacházení s veteránem v něm probudí traumata z války a uprchne do lesů, kde je pro policii nepolapitelný a až jeho velitel Trautman ho dokáže uklidnit.

Predátor uviděl světlo kinosálů v roce 1987. Hlavní postava majora Dutche ztvárněná Arnoldem Schwarzeneggerem. Ten za sebou měl svoje již kultovní role jako mocný Barbar Conan nebo nezastavitelný Terminátor.

Příběh ve zkratce vypráví o v podstatě banální záchranné misi, džungle a příběh začne brzy odkrývat první tajemství a otázky se množí. Zvláště poté, co členové jednotky začnou mizet v džungli velice krvavou cestou.

Asi nejjednodušší ukazatel pro Hollywoodské producenty jsou peníze:

Predátor: rozpočet 15 mil. USD / tržba bez mála 60 mil USD (celosvětově) - nepočítám ještě tržbu z půjčoven VHS a prodej Blue-Ray verzí - dostali by jsme se kolem 100 mil USD

Rambo: První krev: rozpočet 15 mil. USD / tržba 125 mil. USD (celosvětově)

Predátor - Rambo 0:1

Ohledně těžitelnosti ze značek to bude krátká zmínka, tedy Alien/Predator verse se dočkal 13 filmů, počítáme-li i Vetřelce, Vetřelec vs. Predátor, Alien: Covenant a další snímky.

Rambo, kvůli stěžejnosti hlavní postavy a jejímu stárnutí, jak příběhově, tak i fyzicky jako herce, se dočkal čtyř pokračování a dosáhl na kompletní počet pěti filmů. Ale to by nebyl novodobý Hollywood, aby nedošlo k obměně starých postav novými a rozšiřováním universů (viz. nový Indiana Jones nebo obecně rebooting DCEU a o Marvelu a jejich multiversu nemluvě) se dočkáme pravděpodobně ještě letos nebo brzy v roce 2024 šestého dílu s podtitulem “New Blood “.

Těžitelnost značky dorovnává skóre Predátor - Rambo 1:1

„A co my, lidi?“ můžou se někteří z vás ptát.

Na to vám lehce odpovím, filmy jsou venku již hodně dlouho, tudíž hodnocení může být střízlivé a s odstupem, někdo zas jej může mít zabarvené barvami nostalgie.

Web ČSFD, ze kterého nyní primárně čerpám hodnotí, respektive jeho uživatelé, umístili oba filmy do TOP 200 nejlepších a nejoblíbenějších filmů. Predátor má však hodnocení lepší, přisuďme mu bod za české a slovenské diváky.

Web Rotten Tomatoes , pro někoho asi pověstná stránka pro naprosto protichůdná hodnocení stran kritiků vůči divákům, se překvapivě obě skupiny shodli a v průměru o 5% měl lepší hodnocení Rambo. Má tedy v této minihře také bod.

Web IMDb navštěvuji osobně nejméně, jeden z filmů zvítězil v našem hodnotící minihře o jedenu desetinu, tedy jeden má na webu 7.8 a jeden 7.7 a vítězem je Predátor.

Hodnocení diváky zvyšuje na Predátor - Rambo 2:1

Za sebe co mohu říct, a kam také jsme se dostali u piva s kamarádem, byl hlavně pocit a prožití snímku. Myslím, že se musím přiklonit a v tom jsme se shodli k Predátorovi. Dodnes nezapomenu na scénu se zlomeným holícím strojkem, salvou kulek vypálených do džungle, větu „Ty máš ale držku,“ a v neposlední řadě legendární podání ruky se záběrem na obří bicepsy o kterých si může většina chlapů nechat jen zdát.

Je to souhra akce a napětí, zoufalství a vzedmutí lidského ducha a pudu sebezáchovy. U Ramba můžeme namítat, že najdeme podobné ne-li stejné motivy, ale tady jsme ve fázi subjektivních pocitů a Predátor je mému srdci bližší.

Nabízí se ještě otázky, jestli je vůbec možné oba filmy porovnat, myslím, že ano i ne. Mají hodně společného i rozdílného. Vybízím vás, drahé čtenáře, shlédněte oba tituly a považte sami, v některých kinech nyní stále běží obnovené promítání Rambo: První krev.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám