Hlavní obsah
Právo a státní správa

Andrej Babiš překvapivě řekl, že důchodová reforma nikdy nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Úřad vlády ČR

Poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš se po čase vyjádřil k problematice důchodové reformy. Překvapivě konstatoval, že reforma neproběhne, a navíc relativizoval dřívější sliby, že jeho vláda reformu připraví.

Článek

Andrej Babiš byl hostem internetového pořadu, který moderuje Luboš Xaver Veselý, a odpovídal na dotazy diváků. V průběhu byl dotazován také na to, co by v případě vítězství v dalších volbách jeho vláda udělala pro ozdravení veřejných financí a pro seniory.

Bohužel odpovídal poněkud roztržitě, namísto plánů hovořil hlavně o tom, co jeho vláda dělala v minulosti. Dokonce i moderátor vypadal nešťastně a snažil se z něj získat nějaké konkrétní odpovědi. „Pane Babiši, ale dneska opravdu zlobíte,“ konstatoval Xaver Veselý, když chtěl Babiš místo plánů případné budoucí vlády v oblasti financí odpovídat na dění kolem Green Dealu.

Moderátor se zároveň zeptal na to, jestli plánuje důchodovou reformu, ale žádnou konkrétní odpověď Babiš nenabídl. A překvapivě řekl, že žádná neproběhne, přestože v minulosti opakovaně říkal, že pro něj důchodová reforma prioritou. Nesrozumitelnost Babiše v důchodové problematice lze ukázat na této části rozhovoru:

Babiš: Reforma důchodová nebude nikdy.

Xaver Veselý: Jak nebude nikdy?

Babiš Veselý: Protože to, co dělá Jurečka, není žádná důchodová reforma.

Xaver Veselý: Ale oni se ptají vás, pane Babiši… (myšleni diváci, pozn. autora)

Babiš: Ale já jsem řekl, ano, byly debaty o důchodové reformě. My jsme řekli, že pro důchodce budeme mít vždy peníze. A to jsme měli. Proč jim hned vzali slevy na jízdné? Pro nás důchodci byla priorita. Ano, je pravda, že jsme v programu měli, že uděláme tu komisi, sestavíme, ale bohužel ta komise se stala jenom PR pro bývalou ministryni MPSV a pro tu bývalou kandidátku na prezidenta. A nic z toho nebylo a nic z toho nebude. A co ten Jurečka navrhuje, není žádná důchodová reforma.

Sám po reformě volal

Je překvapivé, že důchodovou reformu odmítá bývalý premiér, který měl její zavedení jako první a hlavní bod programového prohlášení své vlády. „Chceme důchodovou reformu. Chceme konkrétní kroky bez zdlouhavých a neplodných diskusí. Podstatou bude oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu a stanovení jasných finančních vztahů mezi tímto účtem a státním rozpočtem, případně dalšími zdroji příjmů pro tento účet. Veřejnost bude vědět, kam její sociální odvody směřují a jak jsou využity,“ bylo uvedeno v programovém prohlášení.

Andrej Babiš se dnes snaží relativizovat dřívější vládní prioritu tím, že hovoří pouze o plánovaném sestavení komise. Jenže slíbil také prosazení konkrétních změn, ale tento neúspěch se dnes snaží hodit na tehdejší ministryni Janu Maláčovou z koaliční ČSSD. Přiznejme si ale, že premiérem byl zkrátka Babiš, a kdyby chtěl v tomto ohledu něco udělat, mohl se tím více zabývat. Tehdy se však o důchodovou reformu vůbec nezajímal a dokonce říkal: „Já nevím, co je důchodová reforma.“

Překvapivé je i to, že Babiš kritizuje současný návrh důchodové reformy, kterou připravuje ministr Marian Jurečka. Přitom částečně vychází právě z návrhů důchodové komise, která fungovala pod Babišovou vládou. Obsahuje dokonce i některé změny, o kterých Babiš psal ve své knize O čem sním, když náhodou spím.

Není jasné, zda lze brát aktuální slova Andreje Babiše vážně, ostatně názor na důchody změnil už v minulosti. Více jasno by mohlo být už během podzimu, kdy ministr Jurečka předloží finální legislativní návrh důchodové reformy. A bude jistě zajímavé sledovat, jak se hnutí ANO do debaty o podobě reformy zapojí.

Vyloučeno není ani to, že hnutí ANO v případě sestavení další vlády všechny důchodové změny zruší. Podobně jako vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v roce 2015 zrušila druhý důchodový pilíř krátce poté, co byl zaveden.

Anketa

Rozumíte prioritám Andreje Babiše v oblasti důchodů?
Ano, je mi jasné, co má v plánu.
27 %
Ne, jeho vyjádření jsou naprosto nesrozumitelná.
67,1 %
Částečně je mi to jasné, ale měl by zapracovat na lepší prezentaci.
2,1 %
Babišova vyjádření k důchodům mě nezajímají.
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6064 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz