Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Kauza Formule 1 o rok starém závodě. Vedoucí FIA pod vlivem vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com

Mohammed Ben Sulayem u mikrofonu

Šéf Mezinárodní automobilové federace (FIA) Mohammed Ben Sulayem byl udán nejmenovaným whistleblowerem (osobou, která upozorní na špatné jednání veřejnost) o manipulaci Velké Ceny Saudské Arábie 2023.

Článek

Rok zpět obdržel pilot Fernando Alonso (42) při závodu v Džiddě pěti vteřinovou penalizaci za špatné umístění na startovací pozici. Po jeho následném příjezdu do pit stopu pro odpykání trestu dostal dalších deset vteřin, protože tým Aston Martin pracoval na jeho voze v moment, kdy neměl.

Alonso se v ten den umístil na třetím místě, ale kvůli výše zmíněnému trestu mu pódium uteklo o přibližně pět vteřin ve prospěch George Russella (26) za stáj Mercedesu.

Několik dní po Velké Ceně byla ale trofej z bronzového místa vyjmuta z rukou Rusella a vrácena Alonsovi, kvůli po-závodnímu zrušení jeho trestu. Podle FIA proběhla mezi vedením a soutěžícími týmy diskuze ohledně úpravy vozů při odpykávání trestu. Rozhodli se trest zrušit a třetí místo navrátit.

- Russell vracející svoji trofej zpět do hlavního sídla Aston Martin

O rok později se ale toto vyjádření změnilo. Podle nejmenovaného wishtleblowera za zrušením stál sám vedoucí FIA Mohammed Ben Sulayem (62), který měl po Velké Ceně volat viceprezidentovi a nařídit okamžité ukončení trestu.

Není známo proč toto rozhodnutí udělal, ale nejznámější teorie je, že to bylo kvůli hlavnímu sponzorovi týmu Aston Martin. Je jím totiž saudská státní ropná a plynárenská společnost Aramco.

Vyšetřování stále probíhá a mnoho informací není známo. Uvidíme, jak celá tato situace dopadne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám