Hlavní obsah

Na velké zapojení občanů jsme hrdí, říká dlouholetá místostarostka Golčova Jeníkova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Golčův Jeníkov

Zasněžený Golčův Jeníkov

Golčův Jeníkov je participativní hvězdou z řad menších obcí. V míře zapojení občanů dokonce předstihl ty velké. Co je klíčem k úspěšné participaci? Na to jsme se zeptali bývalé místostarostky a koordinátorky participace Ivety Nepovím Zadinové.

Článek

Letos v Golčově Jeníkově proběhl už 4. ročník participativního rozpočtu. Co vás během těchto let na participaci nejvíce překvapilo?

Několikrát nás velmi překvapilo, které návrhy uspěly (a naopak, které skončily s hodně minusovými body). Potvrdilo se nám tak, že pohled „pouze zastupitelstva“ nemusí vůbec korespondovat se zájmem obyvatel. Každý rok mám v návrzích tipy „na vítěze“ a často jsem se naprosto netrefila. Návrh, u kterého jsem byla přesvědčená, že vyhraje, tak vůbec neuspěl a měl i dost minusových hlasů a naopak vyhrál návrh, který bych já osobně vůbec netipla.

Golčův Jeníkov v Česku dlouhodobě patří k městům s nejvyšší mírou účasti občanů na participativním rozpočtování. Čím to podle Vás je?

Za velké zapojení občanů jsme velmi rádi a jsme na to také patřičně hrdí. Snažíme se hodně informovat v celém harmonogramu - tedy nejen při podávání návrhů nebo hlasování, ale i následně při realizaci úspěšných návrhů. Vliv na zapojení občanů také má to, že každý hlasující jmenovitě dostane do schránky podrobné info spolu s hlasovacím PINem. Pro starší generaci je také důležité, že mohou hlasovat v knihovně, na radnici nebo v místních částech na setkání, kdy tam zajíždíme.

Od prvního ročníku spolupracujeme s Decision 21, především při prvním ročníku byla pomoc neocenitelná. Spoustu věcí jsme řešili pro naše malé město na míru. Myslím, že i zapojení občanů svědčí o tom, že koncept vymyšlený pro Tvoříme GJ se povedl a hlavně naprosto skvěle funguje a je jak pro radnici, tak pro občany srozumitelný a uživatelsky přívětivý.

Doporučila byste participaci i ostatním městům?

Určitě ano, čtyřletá zkušenost nás přesvědčila o jejích výhodách. I menší obce by se neměly využití participace bát. Máme velmi dobrou zkušenost s využíváním a fungováním „vítězných“ návrhů po realizaci - víme tedy, že finance jsou pro naše občany skvěle využity. Odpadlo tak, že uděláme něco, co pak lidé nevyužívají.

Co bylo největší výzvou, které jste museli při zavádění participace jako radnice čelit?

Zřejmě počáteční nedůvěra a skepse některých zastupitelů. Jinak musím pochválit, že všichni na radnici se k tomu postavili skvěle a zapojili se nad rámec svých povinností (především ohledně spolupráce s hlasovacími obálkami pro občany).

Poslední ročník participativního rozpočtu Tvoříme Golčův Jeníkov si můžete prohlédnout zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Golčův Jeníkov

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz