Hlavní obsah
Zdraví

Co doporučuje rehabilitační poradce pro péči v domácím prostředí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pexels

Pečovat o našeho blízkého v domácím prostředí bývá psychicky i fyzicky vyčerpávající.

Článek

Náročnost péče se navíc může měnit - jak v souvislosti se změnami v soběstačnosti vašeho blízkého (zhoršování nebo zlepšování jeho zdravotního stavu), jednak podle toho, zda pečujete u sebe doma nebo v prostředí, kterému dříve „velel“ výhradně on. Z vlastní zkušenosti také vím, že když do toho pečování člověk „spadne“ naráz, překvapí jej to tolik, že se všeho chytá jako tonoucí stébla – pak jakákoliv drobná rada či povzbuzení velmi pomáhá. Přijměte tedy pár drobných, ale zásadních doporučení.

Rozhodně nedělejte všechno za něj!

Nezapomínejte na to, že cokoliv, co v rámci sebepéče zvládne vámi opečovávaný sám, přinese mu opravdový pocit důstojnosti a naplnění - ač by se nám ten který jeho výkon mohl jevit sebevíc malicherně. S člověkem, který zažívá drobné úspěchy se vám bude určitě lépe spolupracovat. Nebudete se také cítit tak utahaní a sebeobětující se. Být v pozici oběti přece nepotřebujete.

Jako rehabilitační pracovnice vám rovněž doporučuji, abyste nezapomínali dát mu prostor pro pohyb - jeho samostatné cvičení, sic by měl jen hýbat špičkami na nohou na posteli. Pomozte mu připravit podmínky, najděte společně vhodnou polohu, ale pokud je trochu schopný, neasistujte u něj. Cvičení by mělo být součástí běžného dne – může krom kondice přinést i posílení mysli. Pokuste se jej dále vertikalizovat (posadit či postavit), jemně kontrolujte a upravujte bezpečí jeho polohy. Pokud je schopnější, můžete osvěžit cvičení pomůckami (theraband, overball) nebo i hudbou. Základem cvičení je prodýchávání, udržujte v místnosti čerstvý vzduch.

Upravte si domácí prostředí

Zmenšete bariérovost prostředí, co nejvíce to půjde. Odstraňte prahy, koberečky, vše kluzké a nestabilní. Pamatujte, že čím příjemnější a „schůdnější“ bude prostředí, ve kterém pečujete, tím vnitřně spokojenější budete. Pokud pečujete v bytě vašeho blízkého, budou úpravy možná obtížněji proveditelné, ale nenechte to být a diskutujte s ním o tom. Zkuste nechat opečovávaného nějaké změny navrhnout, a pak společně nastavte zlatou střední cestu. Když se drobné změny osvědčí, je možné, že i on přistoupí na nějaké další. Nebojte se zkrátka projevit (laskavě a citlivě) své potřeby.

Využívejte dalších pomůcek pro usnadnění péče

Pokud je to možné, pořiďte pomůcky, kterými zvládne spoustu věcí sám/sama, jako jsou navlékače ponožek, zapínače knoflíků, ergonomické příbory, držák toaletního papíru apod. V případě špatné mobility opečovávaného pořiďte polohovací (nejlépe elektrické) lehátko s hrazdičkou – mnohdy je to alfa omega celé péče. Kromě toho, že vám ulehčí při manipulaci, dopomůže vašemu blízkému k pocitu, že on sám nepřináší tak velkou zátěž.

Na dotaz u ošetřujícího lékaře zjistíte, zda vám na polohovací lůžko vzniká nárok u zdravotní pojišťovny. Pokud spíše nevzniká, podívejte se do některého bazaru nábytku na internetu. Lze jej zakoupit i v repasované (opravené) podobě, cenově vychází mezi 10–15 tis. Kč. Pokud finančně zvládáte hůře, je možné oslovit nadaci, například prostřednictvím sociálního pracovníka některého centra pro pečující. To platí i v případě některých dalších důležitých pomůcek, na které vám nevznikne nárok, a současně víte, že by jich bylo třeba.

Například šikovnou pomůckou pro posuny v lůžku může být tzv. slide sheet. Je to šusťáková podložka obdélníkového tvaru (rozměry jsou variabilní, ta střední velikost je zhruba 115 × 75 cm). Šusťák se jednoduchou technikou zasune pod pečovaného a díky skluznému povrchu s ním tak můžeme v lůžku poměrně jednoduše pohybovat.

Jste-li kreativní, můžete zkusit i vlastní výrobu šusťáku, ovšem je třeba myslet na předpokládanou zátěž a jeho nosnost. Dalšími pomocníky (jen k zakoupení) mohou být transportní pás s úchyty či transportní podložka pro vertikalizaci do sedu a stoje – oboje chrání vaše záda.

Péče o druhého není vždy „čistá“, můžete si ji ale zpříjemnit. Například můžete užívat vonné oleje pro jemnou masáž, aromalampy. Vůně, které měl v životě senior rád (lékořice, tráva, káva, dřevo apod.) současně podpoří paměť a příjemné vzpomínky.

Pečujte o sebe, využijte péči o druhého jako výzvu pro sebe sama

Z péče o sebe si nyní udělejte koníčka. Do předem nastavených rituálů dne zaveďte přestávku pro sebe. Vyplňte ji dopoledne aktivně (třeba krátkým protahovacím a relaxačním cvičením), odpoledne a večer odpočinkem dle svého gusta.

Hleďte si svých zad a kloubů  nikdo neví, jak dlouho budete pečovat, proto je dobré se šetřit. Investujte do sebe, vyplatí se to. Kupte si dobrou zdravotní obuv - s opatkem a polohovatelným popruhem. Takové, které nekloužou po podlaze a drží pevně na nohách - jistě je oceníte například při přesunech.

Pokud jde o ruce, pečujte o ně pravidelně. Mažte si je, doporučuji krémy z lékárny a nechat si poradit od lékárnice dle vaší pokožky na rukou. Používejte také velikostně odpovídající rukavice.

Chraňte si bolavá záda - pokud je vám to příjemné a nebrání to pohybu, zkuste používat bederní pás z prodyšného absorpčního materiálu pro zpevnění zad. Přesuny dělejte pokud možno ve dvou.

Vzdělávejte se – absolvujte kurzy (i online) pro pečující, většinou bývají zdarma. V nich se dozvíte, jak si péči usnadnit a získáte podporu z dalších stran. Existují i podpůrné skupiny pro pečující, kde můžete sdílet náročné situace, nabrat nové zkušenosti, „vypustit přetlak“ vzniklý intenzivností vztahu s vaším blízkým. Podpůrná skupina pro inspiraci zde: centrumpropecujici.cz. Hledejte pomoc vždy u těch nejpovolanějších. Poznáte je podle toho, že neteoretizují, ale mluví z praxe.

Závěrem

Jednou mi jedna bývalá kolegyně, jinak psychoterapeutka, řekla: „To, že pečuješ o svého blízkého, je situace, která se nemusí opakovat“. Zaujalo mě to. Ano, můžete to vidět i tak, že prožíváte vzácné chvíle. Je to příležitost se navzájem pochopit, být si blíž. Držím moc palce, ať ji využijete co nejlépe.

Mgr. Andrea Valošeková

Autorka je fyzioterapeutka a sociální pracovnice, v současné době působí jako OSVČ a je rehabilitační poradkyní projektu Neztratit se ve stáří

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz