Hlavní obsah
Lidé a společnost

Důstojně až do poslední minuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Domov Sue Ryder, z. ú.

Paliativní péče v domově pro seniory Sue Ryder

Strávit poslední etapu života doma chce podle výzkumů drtivá většina z nás. Téměř 8 z 10 Čechů si přeje zemřít v domácím prostředí, realita to je však pro méně než čtvrtinu lidí. Většina opustí svět v nemocnici.

Článek

Někteří staří lidé prožijí závěr života v domově pro seniory a doma se cítí být právě tam. A právě tam by měli mít šanci důstojně žít a zde pak v klidu odejít. V pobytových sociálních službách pro seniory v Česku žije přes 60 tisíc osob, staří lidé v nich často stráví několik let a jsou pro ně bezpečným prostředím a místem, kde by i chtěli zemřít. Přesto však nemalé procento seniorů z těchto domovů zemře ve zdravotnických zařízeních či při převozu do nich.

„Paliativní přístup není běžnou součástí pobytových sociálních služeb pro seniory. V běžné praxi to často znamená, že starý člověk prožije závěr svého života v nemocnici či v sanitce na cestě do nemocnice,“ říká Matěj Lejsal, ředitel Domova Sue Ryder.

Paliativní péčí se Sue Ryder zabývá od roku 2015. Poskytuje ji tzv. multidisciplinární tým složený z lékaře, zdravotní sestry, fyzioterapeuta, psychologa či koordinátorky paliativní péče. Většina těchto profesí ale není hrazena státem, některé jsou jen částečně. S pomocí dárců se ale daří tuto péči poskytovat. Paliativní přístup je dnes nedílnou součástí důstojné péče, kterou domov poskytuje. Za 8 let se podařilo snížit počet klientů, kteří museli odejít zemřít do nemocnice, z 64 % na 18 %.

„To, že moje babička Maruška (96 let) umírá, bylo jasné. Co ale jasné nebylo - kdy ten okamžik přijde a jestli bude moct zemřít tam, kde je její druhý domov. V Sue Ryder. Představa, že se zavolá záchranka a odvezou ji do nemocnice, kde bude úplně sama, mě úplně ničila. V momentě, kdy přišla Věrka, koordinátorka paliativní péče, a oznámila mi, že babičku převádějí do režimu paliativní péče a že jsou připraveni ji doprovodit v Sue Ryder, se mi neuvěřitelně ulevilo. Do očí se mi nahrnuly slzy a přišla obrovská úleva. Za pár hodin mi ale hlavou začalo běžet několik zásadních otázek, které mi naháněly strach. Jakou roli tam budu mít já? Zvládnu se podívat smrti do očí a doprovázet ji na její cestě z tohoto světa? Díky empatickému vysvětlení Věrky, jak si babička představuje svůj odchod, jak se cítí, jak ji hlídají, aby neměla žádné bolesti, jsem se rozhodla, že s babičkou zůstanu do poslední chvíle. Byla jsem vděčná pečujícímu týmu, že jejich správný odhad blížícího se konce nám dal čas v posledních hodinách zavolat i kněze, který dal babičce Marušce poslední pomazání. Byl to nejkrásnější odchod blízkého člověka, který bych si jen těžko mohla představit. Pevný stisk pečujících procházející kolem, slova pochopení a ujištění, že vše probíhá přirozenou cestou a tak, jak má, byl veliká pomoc. Celou dobu jsem měla pocit, že na to nejsme s Maruškou samy. Bez jejich podpory by byl ten čas u jejího lůžka nesnesitelně těžký a trápila bych se výčitkami. Babička díky péči v Sue Ryder zemřela tam, kde si přála. V klidu a pokoji, ve své vlastní posteli,“ vnučka Lenka (45 let)

Aby Sue Ryder mohl paliativní přístup dál používat a rozvíjet, potřebuje mít kolem sebe nadšence i velkorysé dárce, kteří s touto misí pomohou. Proto 12. dubna odstartovala jarní dárcovská kampaň Důstojně až do poslední minuty na www.darekprosueryder.cz

Díky Vám budou v klidu a v pokoji odcházet další staří lidé. To, že dnes darujete, znamená, že paliativní přístup zůstane dál součástí péče o klienty Sue Ryder a v této péči se zde budou vzdělávat další – studenti, medici i další organizace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz