Hlavní obsah
Psychologie

Trénink paměti ve stáří: metoda loci, akrostika či mnemotechnické pomůcky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ivan Vedl Xénii Lesní Cestou Do Města. Šetři se osle. Čenda opil Žanetu z Martini i Fernetu. O slečno, sejměte též podprsenku. Eva hodila granát do atomové elektrárny.

Článek

Mnemotechnické pomůcky nebo akrostika. Římská čísla tak, jak jdou za sebou (I, V, X, L, C, D). 6378 kilometrů neboli poloměr Zeměkoule. Barvy duhy ve správném pořadí – červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, indigo, fialová. Nebo VI. A skupina periodické tabulky prvků. A nakonec pořadí strun na kytaře.

Z našeho nedávného průzkumu mezi rodinnými pečujícími vyplynulo, že tématem, o kterém by jednoznačně chtěli vědět víc, je aktivizace seniorů. A jednou z jejích možností je právě i trénování paměti. Trénink paměti by v ideálním případě neměla být jen nudná cvičení, ale dobře strávený společný čas, který s sebou přináší zlepšení paměti a tolik potřebný prožitek pocitu úspěchu, když se nám podaří zapamatovat si něco, v co jsme ani nedoufali.

Co to vlastně paměť je?

Paměť je schopnost našeho mozku přijímat, zpracovávat, uchovávat a znovu vybavovat informace. Z hlediska času rozlišujeme paměť senzorickou (ultrakrátkou), krátkodobou (pracovní) a dlouhodobou. Kapacita naší dlouhodobé paměti je v podstatě neomezená, problém ale bývá naše schopnost danou informaci z paměti tzv. „vylovit“.

Stejně jako posilujeme tělo, je potřeba pracovat i s pamětí. Cílem trénování paměti je naučit se zpracovávat informace takovým způsobem, který je paměti vlastní. Například nikdy v minulosti jsme si nepotřebovali pamatovat tolik čísel nebo kombinací písmen a čísel– telefonní čísla, PINy, SPZ, atd. Naše paměť tak není uzpůsobena tomu, aby si dobře pamatovala abstraktní čísla a písmena. S čím ale umí pracovat velmi dobře, jsou konkrétní představy, vizualizace, absurdní propojení. A právě toho lze při tréninku paměti využít.

Metoda loci

Metodu zvanou loci známe my lidé již od dob starověkého Říma. Principem metody je, že si představíme místo (často se pracuje s místem, které dobře znáte – váš byt), v ideálním případě zavřeme oči a do domova si promítáme to, co je potřeba si zapamatovat. Pokud si chci uložit do paměti nákup - představím si třeba, že na klice u vchodových dveří visí taška jablek. V botníku za dveřmi budou místo bot narovnány banány. A budu pokračovat dál, ve vchodu do obývacího pokoje zakopnu o chleba… Myslím, že princip je jasný. Nemusí jít ale pouze o nákup, stejně tak mohu pracovat se seznamem úkolů, které mě ten den čekají.

Akrostika

Mimo metodu loci patří mezi nejvyužívanější metody právě na začátku zmíněná akrostika, která nám pomáhají především v těch případech, kdy si potřebuje zapamatovat věci ve správném pořadí. Celá situace zapamatování si je o to těžší, pokud nevidíme v pořadí položek žádnou logiku. Typickým příkladem mohou být čeští prezidenti ve správném pořadí nebo třeba pražské mosty. U akrostika musíme vědět, musíme mít vstupní znalost slov (položek), která pod jednotlivá slova klíčujeme.

Věnujme se činnostem, které paměť využívají

Pokud trénujeme paměť se seniory, nejde nám pouze o to, abychom je naučili využívat různé mnemotechnické pomůcky. Nejdůležitější je, aby se aktivně věnovali činnosti, při které paměť využívají. Skvělé pro trénink mozku jsou i křížovky, sudoku, hádání filmů či přísloví podle obrázků, vymýšlení co nejvíce slov ze zadaných písmen. Použít lze i činnosti, které nejsou na první pohled s trénováním mozku a paměti tak spjaté. Naše paměť nemá ráda rutinu. Zkuste odemknout váš dům poslepu, vyčistěte si zuby druhou rukou nebo si jednou za půl roku přerovnejte skřínky v kuchyni.

Možností je spousta. Není v našich silách obsáhnout v jednom článku všechny mnemotechniky a všechny nápady, které lze použít. V dnešní době internetu, ale není naštěstí tak složité se k nim dostat. Navíc i v knihovnách je mnoho publikací na téma tréninku paměti. Pro lidi trpící demencí prodává pomůcky i přímo Česká alzheimerovská společnost.

Hlavní je to nevzdat. Když chcete, co nejdéle chodit, musíte trénovat. Když se chcete co nejdéle spolehnout na svou paměť, je to stejné.

Tereza Brunerová, psycholožka a právnička

K přečtení doporučujeme také článek Na péči doma jsou pečující často sami. Proč tomu tak je?

Potřebujete s něčím poradit?

Svůj dotaz do poradny můžete poslat pomocí formuláře, nebo nám zavolat v uvedené hodiny poradenské linky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz