Hlavní obsah

Nebojte se zeptat, na co máte nárok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Blížící se odchod do důchodu je dobrou příležitostí zjistit, jaké možnosti vám nabízejí banky.

Článek

Lenka (63 let):

K té samé kadeřnici chodím už asi patnáct let, teď ale možná přišel čas na změnu. Když jsem od ní minulý týden odjížděla, stoupl si v tramvaji kousek ode mě mladík a povídá: „Paní, nechcete si sednout?“ Usmíval se a myslel to dobře, ale mě tím úplně vykolejil. Copak s tím novým účesem vypadám jako stará bába? Řekla jsem, že děkuji, že jedu jenom kousek, a v duchu odpočítávala vteřiny, než konečně budu vystupovat. Pořád na to musím myslet. Možná mi tím život chce naznačit, že do důchodu už opravdu není daleko…

Příprava na odchod do důchodu

Na to, co bude, až půjdete do důchodu, je dobré myslet už  pár let předem. S předstihem se lépe připravíte na dobu, kdy vás pravděpodobně čeká nižší příjem, ze kterého je těžší něco ušetřit, případně splácet půjčky.

Na jednu stranu budete mít sice nárok na různé  seniorské slevy, zároveň by vás mohly překvapit například vyšší náklady na energie – mimo jiné i proto, že budete nejspíš trávit víc času doma než v aktivním věku. Pokud máte do důchodu pár let čas, popřemýšlejte, jestli by nebylo dobré si ještě něco našetřit.

A pokud máte půjčky, udělejte naopak maximum pro to, abyste měli co nejvíc splaceno ještě před odchodem do starobního důchodu!

Blížící se důchod je také dobrá příležitost podívat se na to, co banky seniorům nabízejí. Nebojte se v kterékoli bance zeptat, na co všechno máte nárok, ať o nějakou výhodu nevědomky nepřijdete. Některé banky nabízejí seniorům například levnější poplatky nebo některé služby zdarma.

Doporučení

Rozhodně doporučujeme nechat si posílat důchod na bankovní účet. Za hotovostní výplatu důchodu se platí. Nehledě na to, že je nebezpečné nosit u sebe tolik peněz v hotovosti.

Stačí vyplnit internetový formulář na ePortálu ČSSZ, nebo se zastavit na nejbližší pobočce České správy sociálního zabezpečení. ČSSZ má ze zákona 3. měsíční lhůtu na zajištění převodu důchodu na účet.

Aby vám partner, partnerka, syn nebo dcera mohli s věcmi okolo účtu pomáhat, můžete jim nastavit takzvaná  disponentská práva. Díky nim může váš blízký třeba vybrat peníze a zaplatit účty za energie například během vašeho pobytu v nemocnici. Disponent, jehož si sami zvolíte, má přístup k vašemu bankovnímu účtu, může mít platební kartu a přístup k elektronickému bankovnictví. Disponentů můžete mít víc a lze nastavit i pravidla, jak mohou s vaším účtem nakládat. Důležité je, aby to byli lidé, kterým naprosto důvěřujete. Pro nastavení disponentských práv přijďte na pobočku banky oba. Vy i nový disponent osobně.

S odchodem do důchodu také souvisí hodně papírování. Proto se hodí mít, pokud možno, všechno dopředu připravené a ušetřit si obíhání úřadů na poslední chvíli. Doporučujeme přečíst si  Příručku budoucího důchodce na stránkách ČSSZ, kde zjistíte vše potřebné.

Milan Jursík

Potřebujete s něčím poradit?

Svůj dotaz do poradny můžete poslat pomocí formuláře, nebo nám zavolat v uvedené hodiny poradenské linky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz