Hlavní obsah
Lidé a společnost

Omezení svéprávnosti a dědické právo aneb co vědět o právu, když jste neformální pečující?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Jsme tu s pokračováním přehledu právních témat, ve kterých je dobré se základně zorientovat, pokud pečujete o seniora.

Článek

V minulé části jsme se věnovali dříve vyslovenému přání, předběžnému prohlášení, ale také plné moci, smlouvě o nápomoci a zastupování členem domácnosti. Tématem dnešního článku bude omezení svéprávnosti a základy dědického práva.

Omezení svéprávnosti

Omezení svéprávnosti je pro mnoho lidí strašákem, ať už jsou v roli pečujících či seniorů, jejichž svéprávnost by měla být omezena. Omezení svéprávnosti má být ochranou, nikoliv trestem. S tím záměrem byl celý institut koncipován.

A o co se jedná? Při omezení svéprávnosti je určena část právních jednání, ve kterých člověk nerozhoduje sám, ale v této určené oblasti za něj jedná opatrovník. Jedná se o oblast, ve které kdyby člověk rozhodoval, mohla by mu vzniknout újma, protože již není plně schopen posoudit následky svých činů. Typicky bývá svéprávnost omezena na začátku pro nakládání s vyšším obnosem peněz.

Předpokladů omezení svéprávnosti je několik a musí být splněny všechny. První předpokladem je, že člověk, kterému má být omezena svéprávnost, trpí duševní poruchou, která mu brání samostatně právně jednat a nejedná se o přechodný stav.

Zároveň musí být naplněna podmínka, že není možné využít žádné mírnější opatření – smlouvu o nápomoci, či zastupování členem domácnosti, které by bylo dostatečné.

Svéprávnost se může pouze omezit, již není možné nikoho zbavit svéprávnosti. A omezení svéprávnosti je časově omezeno na 3 roky (v některých případech na maximálně 5 let). Po uplynutí této doby musí soud přezkoumat, zda trvají důvody k omezené svéprávnosti a zda není možné omezení zrušit či zúžit, nebo zda by nebylo dobré omezení svéprávnosti rozšířit, pokud se stav zhorší.

I proces rozhodování soudu je takový, aby se opravdu podařilo zjistit, jaký je stav člověka, o jehož omezení svéprávnosti se jedná. Celý proces zahrnuje znalecký posudek z oboru psychiatriezhlédnutí člověka soudcem, aby věděl, o kom rozhoduje.

Pokud soud dospěje k tomu, že je v zájmu člověka jeho svéprávnost omezit, musí zároveň určit opatrovníka, který za něj bude jednat ve vymezených oblastech. Více o opatrovnictví si můžete přečíst v tomto článku.

Pokud máte dotazy k omezení svéprávnosti můžete se na nás obrátit prostřednictvím telefonické linky každé úterý od 8:30 do 11:30 nebo každou středu od 15:00 do 18:00 na telefonním čísle 777 718 465 nebo skrze e-mail poradenstvi@sue-ryder.cz

Dědictví

Z našich zkušeností vyplývá, že je dobré se jako pečující orientovat i v oblasti dědického práva. Dědictví je něco, co senioři často řeší a má to pro ně velkou důležitost. I když mladší lidé často nechtějí mluvit o smrti a uspořádání věcí po úmrtí svého blízkého, pro velkou část seniorů je důležité mít toto téma vyřešené. Dodává jim to pocit jistoty, který potřebují.

K oblasti dědictví máme na našich stránkách zpracovaný obsáhlý článek, který si můžete přečíst, pokud by vás téma dědictví více zajímalo.

I když se to tak nemusí zdát, je právo při péči o seniory důležité a jeho znalost vám může mnoho situací usnadnit. Děkujeme, že máte chuť se o něm dozvědět víc!

Tereza Brunerová, odborný konzultant portálu Neztratit se ve stáří

Potřebujete s něčím poradit?

Pokud řešíte konkrétní situaci z oblasti práva a potřebujete poradit, můžete se na nás obrátit prostřednictvím telefonické linky každé úterý od 8:30 do 11:30 nebo každou středu od 15:00 do 18:00 na telefonním čísle 777 718 465 nebo skrze e-mail poradenstvi@sue-ryder.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz