Hlavní obsah
Finance

Rozdíl: Příspěvek na bydlení vs. doplatek na bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ohledně bydlení se můžeme setkat se dvěma rozdílnými dávkami, jejichž označení se může plést. Níže uvádíme krátké shrnutí rozdílů.

Článek

Příspěvek na bydlení

V médiích i veřejných diskuzích často zmiňovaná dávka, která přispívá rodinám nebo jednotlivcům s nízkými příjmy na krytí nákladů na bydlení, lze využít např. i na bydlení v nájmu při splnění podmínek.

  • dávka vyplácená v závislosti na výši příjmů rodiny
  • příspěvek lze nárokovat až tři měsíce zpětně
  • podrobněji se tématu věnujeme např. v našem článku Příspěvek na bydlení
  • více informací naleznete také na stránkách Úřadu práce ČR
  • na tento typ dávky dosáhne stále více jednotlivců, jak uvedly Seznam zprávy, a to především díky možnosti zažádat online

Doplatek na bydlení

Je další možností pomoci osobám, které nemohou ze svých prostředků uhradit náklady spojené s užíváním bytu, i když čerpají příspěvek na bydlení.

  • řadí se do tzv. dávek hmotné nouze, žadatel musí být uznán Úřadem práce za osobu v hmotné nouzi a z toho vyplývá, že má přiznaný nárok na tzv. příspěvek na živobytí
  • doplatek na bydlení lze v případech hodných zvláštního zřetele poskytnout i do ubytovacích zařízení, které mají schválený provozní řád nebo do jiného než obytného prostoru, který má schválené standardy kvality bydlení (např. domovy pro seniory, chráněná bydlení apod.)
  • více informací doporučujeme pročíst zde: www.uradprace.cz

Pro konkrétní dotazy ohledně vašeho nároku na příspěvek na bydlení, popřípadě i na doplatek na bydlení, doporučujeme návštěvu kontaktního místa Úřadu práce v místě vašeho bydliště. Obrátit se můžete na e-mail: callcentrum@uradprace.cz, případně lze využít infolinky ÚP ČR na bezplatné telefonní lince 800 779 900, a to denně:

PO: 8:00 - 17:00

ÚT: 8:00 - 15:00

ST: 8:00 - 17:00

ČT: 8:00 - 15:00

PÁ: 8:00 - 13:00

Klára Buttová, sociální pracovnice

Potřebujete s něčím poradit?

Svůj dotaz do poradny můžete poslat pomocí formuláře, nebo nám zavolat v uvedené hodiny poradenské linky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz