Hlavní obsah
Zdraví

Psychické projevy Parkinsonovy choroby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V dnešním článku bychom se rádi zaměřili a trochu blíže zmapovali psychické projevy Parkinsonovy choroby.

Článek

Tímto textem navazujeme na článek, který se zabýval Parkinsonovou chorobou jako celkem.

Když se řekne Parkinsonova choroba, vybaví se většině lidí především projevy fyzické, konkrétně třes a strnulost. Méně se už mluví o tom, že Parkinsonova choroba má i psychické projevy. Mezi ně patří únava až apatie, porucha kontroly impulsů, poruchy kognitivních funkcí a deprese.

Kognitivní poruchy

Až 78,2 % nemocných se v pozdějším stádiu choroby potýká s kognitivními poruchami, které mohou navenek vypadat až jako demence. Nemocný má v takovou chvíli problémy s rozhodováním, samozřejmě s pamětí, zároveň může trpět poruchami pozornosti a verbální plynulosti.

Deprese

O něco méně častým projevem je deprese, ta se projeví zhruba u necelé poloviny nemocných. Ale u 12 – 37 % je deprese první manifestací choroby. Je třeba si uvědomit, že deprese a motorické postižení nemá souvislost. To znamená, že z míry motorického postižení nelze usuzovat na míru deprese a naopak.

Kontrola impulsů

Poruchy kontroly impulsů se mohou projevovat různě, může se jednat o kompulzivní nakupování, bezúčelné stereotypní jednání (např. bezúčelné rozmontování věcí) nebo až patologické hráčství.

Další projevy

Mimo vše výše popsané lze mezi psychické projevy zahrnout i fyzickou bolest, inkontinenci či nadměrné pocení. Jedná se sice přesně vzato o projevy fyzické, nicméně mají velmi významný přesah do psychické roviny. Dlouhodobá bolest velmi významně ovlivňuje míru únavy, ale i chuti zapojení se do aktivit. Stejně tak je to u nadměrného pocení či inkontinence, i ty se mohou stát překážkou pro sociální život nemocného.

Projevy Parkinsonovy choroby mohou být všechny (ať už fyzické nebo psychické) zdrojem studu a mohou vést až k tomu, že se nemocný začne vyhýbat interakcím s neznámými lidmi, ale následně i se svými známými a blízkými, protože se stydí. Pokud začnete u svého nemocného blízkého takové chování pozorovat, je fajn (pokud na to máte kapacitu), nabídnout pomoc nebo spíše podporu. Možná mu není příjemné, že mu vypadávají jména lidí, které dlouho zná a vy je můžete při společných konverzacích nahodit. Při snížení slovní plynulosti můžete být ten, kdo své tempo hovoru přizpůsobí. Zároveň je ale dobré podpořit nemocného v tom, mluvit o těchto méně známých příznacích a i přes svůj stud se vydat mezi ostatní. Přínosy ze sociálního kontaktu s přáteli a rodinou mohou být opravdu vysoké.

Tereza Brunerová, psycholožka a právnička

Potřebujete s něčím poradit?

Svůj dotaz do poradny můžete poslat pomocí formuláře, nebo nám zavolat v uvedené hodiny poradenské linky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz