Hlavní obsah
Právo a státní správa

Sousedy si nevybíráme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Dreamstime

Většina z nás má nějaké vysněné bydlení. Někdo chce bydlet v bytě, jiný dává přednost domu. Jeden vyhledává ruch města, druhý touží po klidu vesnice. Plánujeme si, jak zařídíme obývací pokoj, co vysadíme na zahradě nebo jak velká má být terasa.

Článek

I když se nám ale podaří koupit byt či dům na místě, o které jsme stáli, neznamená to, že bude domovem, jaký jsme si vysnili. Proto, aby se nám dobře žilo, není důležité pouze to, s kým, kde a jak žijeme, ale taky to, kdo žije vedle nás.

Sousedy si nevybíráme, ale vztahy s nimi velmi významně ovlivňují kvalitu našeho života. Pokud se sousedské spory neřeší, mohou přerůst v roky trvající nepříjemnou záležitost, která nakonec otravuje život oběma stranám.

Jak spory řešit?

Stejně jako každé jiné neshody je i ty sousedské nejlepší řešit domluvou. Komunikovat, znát své potřeby a možnosti, mluvit o nich a najít kompromis. Často jsou lidé nespokojení s tím, jakou barvu má dům sousedů, nebo že parkují auto v našem výhledu. Každý z nás má ale právo, v rámci zákona, využívat svůj pozemek podle svých představ. Je třeba si uvědomovat, že nemáme právo zasahovat do života našich sousedů.

Pomůže úřad?

Přesto se v praxi často nedaří najít smírné řešení a spory končí na místních úřadech. Měli bychom ale vědět, co pro nás takový úřad může udělat. V rámci přestupkových řízení může úřad z vrchnostenské pozice potrestat konkrétní chování překračující zákon. Jedná se o posouzení jednoho konkrétního skutku, a pokud se prokáže, je tento konkrétní skutek potrestán. Úřad nicméně nemá právo určovat, jak se budou lidé v budoucnu chovat.

Pokud si váš soused pouští nahlas hudbu v době nočního klidu, bude se jako přestupek řešit jedno konkrétní hlasité přehrávání. Jestliže udělá to samé za týden, musí se vše nahlásit znovu a opět se bude jednat o pokutu pouze za druhé rušení nočního klidu.

Soused, který chová včely, má úly na straně zahrady, která sousedí s tou vaší. Vaše žena má alergii na včelí bodnutí. Můžete souseda požádat, aby včely přestěhoval. Nabídnout mu svoji pomoc, pokud je bude stěhovat. Ale úřad nemůže nikomu nic takového přikázat. Vy i soused máte stejná práva, vaše práva jsou si rovna a úřad do nich nemůže zasahovat.

Můžu se obrátit na soud?

Pokud se vám nepodaří se sousedem dohodnout a budete trvat na tom, aby si včely přestěhoval, jediné co vám zbývá, je obrátit se na soudTen teoreticky, pokud k tomu bude mít důvod, může do práv zasáhnout a někomu nařídit chovat se určitým způsobem nebo se nějakého chování zdržet.

Vždy se zkusme domluvit buď sami, nebo třeba s pomocí mediátora. Ten je důležitým mezistupeň před samotným soudním sporem. Může mu předejít na základě setkání sporných stran a uzavřené dohodě na dalším soužití. Teprve když to nevyjde, využívejme ryze právní nástroje. Vždy si rozmysleme, co očekáváme, co chceme, aby se stalo, a podle toho vybírejme postup, který použijeme.

Tereza Brunerová, právnička a psycholožka

Potřebujete s něčím poradit?

Svůj dotaz do poradny můžete poslat pomocí formuláře, nebo nám zavolat v uvedené hodiny poradenské linky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz