Hlavní obsah
Zdraví

Zdravé stárnutí: S jasnou hlavou, bez velké fyzické bolesti nebo pocitu osamění?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Stárnutí je nepopiratelnou součástí lidského života, avšak způsob, jakým se na něj připravujeme a jak s ním zacházíme, může výrazně ovlivnit naši kvalitu života a pocity blaha a pohody.

Článek

Tentokrát jsme se zaměřili na klíčové aspekty, které nám umožňují prožívat stáří s radostí a vitalitou. Shrnuli jsme osvědčené strategie a praktické tipy, jak se připravit na fyzické, mentální a sociální výzvy, které s sebou stárnutí přináší.

Stáří by nemělo znamenat pouhé přežívání, ale spíše plnohodnotné žití plné aktivit a smysluplných interakcí. V několika bodech níže se zaměříme na konkrétní kroky, které můžeme podniknout, abychom prodloužili dobu, po kterou zůstáváme fit a aktivní, a abychom maximalizovali naši schopnost udržet jasnou mysl a emocionální stabilitu.

1. Používejme hlavu

Procvičování a používání mozku není jedinou prevencí vzniku Alzheimerovy choroby, která je v současné době nejčastější příčinou vzniku demence u seniorů, ale je rozhodně jednou z jejích důležitých složek. Nebaví vás luštit křížovky nebo Sudoku? Nemusíte. Vyberte si činnost, která mozek zaměstná a vás zároveň baví. Čtěte, choďte na výstavy nebo koncerty a povídejte si o svých zážitcích s ostatními. Učte se nové věci.

2. Mějme plán

Chceš-li rozesmát boha, řekni mu o svých plánech, říkává se. Nikdo z nás nemůže plně ovlivnit, jak se náš život vyvine a co nás potká. Ale zkusme se včas zamýšlet nad tím, co bychom chtěli, jak by měl náš život ve stáří vypadat, jakou péči bychom si přáli a kde bychom chtěli jednou prožít závěr svého života. Když víme, co chceme, můžeme se zkusit připravit tak, aby se naše přání mohlo splnit. A nezapomeňme to říct lidem okolo.

3. Poznejme sami sebe

Zjistěme, jací doopravdy jsme, zpracovávejme si postupně během života těžké situace, které čas od času potkají každého z nás. Snažme se vstoupit do stáří vyrovnaní s tím, jakým způsobem náš život šel a co nás potkalo. Můžeme se tak vyhnout pocitu zahořklosti, který občas se stářím přichází, pokud jsme péči o sebe nevěnovali dostatečnou pozornost.

4. Jezme zdravě

Zdravým stravováním podporujete své tělo i mysl. Dbejte na dostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, ořechů, celozrnných obilovin, luštěnin, ryb, drůbeže a dbejte na pitný režim. Stravu připravujte tak, aby vypadala stejně dobře, jako byla chutná. Požádejte své nejmladší, ať vám s přípravou jídla pomohou a zapojte je do činnosti. Stravujte se s rodinou a přáteli. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

5. Investujme do vztahů

Lidé kolem nás, náš okruh blízkých a naše vztahy s nimi, se z velké části podílí na naší spokojenosti a pocitu štěstí v životě. Vztahy potřebují naši pozornost a náš čas, abychom z nich zároveň mohli čerpat. Pokusme se udělat ze vztahů jednu z životních priorit. Dobrá sociální síť a vztahy jsou ve stáří velmi důležité a jsou dobrou prevencí toho, aby naše stáří nebylo spojeno s pocitem osamění.

6. Pravidelně se hýbejme

Výzkumy ukazují, že pravidelný přirozený pohyb je jednou z nejvýznamnějších prevencí Alzheimerovy choroby. Nemusíte provozovat vrcholový sport, úplně postačí pravidelné procházky v rychlejším tempu po okolí. I zde stejně jako u trénování mozku platí, že důležité je najít si způsob, který mě baví a odpovídá tomu, jak žiju a chci žít.

7. Naučme se správně dýchat

Zní to trochu banálně, viďte, ale věřte, že je to to nejlepší, co pro své tělo a psychiku můžete udělat. Navíc je to zcela zdarma. Jogíni říkají, že každý člověk má na tomto světě omezený počet nádechů a výdechů. Naučte se tedy správně dýchat (nejen) do břišní oblasti. Posílíte tím svůj tak zvaný střed těla a poděkují vám vaše orgány.

8. Udržujme kvalitní spánek

Nastavte si dobu probouzení na pevnou hodinu. Tu dodržujte i o víkendu nebo jiných dnech, kdy by vás lákalo si přispat. Dvě hodiny před spánkem zkuste nepoužívat žádná elektronická zařízení. Čtení, poslech uklidňující hudby nebo relaxační cvičení jsou příklady aktivit, které vám pomohou dostat se do správné „předspánkové“ nálady. S kvalitou spánku vám mohou pomoci i externí faktory jako například správná matrace, světlené podmínky, klid a ticho nebo vhodná teplota.

Další desatera, seznamy, přehledy, rady a tipy najdete ke stažení na stránkách www.neztratitsevestari.cz

Potřebujete s něčím poradit?

Svůj dotaz do poradny můžete poslat pomocí formuláře, nebo nám zavolat v uvedené hodiny poradenské linky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz