Hlavní obsah
Umění a zábava

DOX, Kunsthalle, CAMP a další. Pražské galerijní prostory, kde se zabaví i mladší generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: LaBrunneta

CAMP - Archihrátky

Máte už projitou dětskou kulturní scénu křížem krážem a rádi byste zabrousili i do nových uměleckých vod, kde se zabavíte vy i vaše děti? Vyzkoušejte našich pět ověřených typů na galerijní centra, kde nešlápnete vedle ani s těmi nejmenšími.

Článek

Naše hlavní město jde s dobou a zejména s baby boomem. Za několik let, co pozoruji místní kulturní zivot pro rodiny s detmi, udělala Praha skutečně velký pokrok. Už nemusíte navštěvovat pouze profláknuté muzejní kousky, určené především pro mladší návštěvníky, ale je čas trochu experimentovat. Počasí zatím venkovním radovánkám až tak nepřeje, tak s námi vyrazte do indoorů.

1. DOX

Centrum současného umění DOX v Praze 7 se může zdát býti pro některé uměnílačné návštěvníky s dětmi tak trochu oříšek. Ovšem chyba lávky. Tento prostor propojující výtvarné umění, literaturu, performing a architekturu má k dispozici perfektní hernu pro děti, hned vedle výborné kavárny. Tady se děti zabaví na dlouho. Ano, pro rodiče to znamená hlídkovat v bezprostřední blízkosti herny, ale za ten pocit, že jste v samém srdci kulturního objektu, to rozhodně stojí.

Foto: LaBrunneta

DOX

Samozřejmě i nějaká ta výstava se s dětmi projít dá. My při poslední návštěvě stihly Stavitelé chrámů. Tato s našimi děvčaty dosti rezonovala a na umělce tak povýšila i své pra/prarodiče, kteří podobnou sbírku uměleckých předmětů (i obdobně naaranžovanou) vlastní ve svých půdních a sklepních „expozicích“. Na střeše budovy je navíc taková „poletující“ třešnička na dortu. Přístupná vzducholoď Gulliver láká k návštěvě nejen malé milovníky dopravních prostředků, kteří se chtějí „proletět“ v neobvyklém dopravním prostředku.

Foto: LaBrunneta

DOX

Co naši skupinu celkem baví, jsou galerijní a muzejní obchody. Tento je velmi působivý. Dají se zde nakoupit zajímavé knihy a předměty. Takže ano. Za nás určitě platí, že tento druh kulturního prostoru se dá bez ztráty kytičky absolvovat i s dětmi.

Vstupné pro děti do 7 let zdarma. Více informací a aktuální ceny na webu.

2. Kunsthalle

Na tento kulturní prostor, který vznikl v roce 2022 z bývalé trafostanice na Klárově, nedáme dopustit. Nejen zajímavé a neotřelé výstavy, ale i skutečně unikátní prostory se vyplatí navštívit. A že my jich absolvovaly hnedle několik. Naposledy jsme zavítaly na výstavu od Markéty Magidové: Moje sladká nejedlá planeta, která se zdá býti vhodná i pro děti a ty naše celkem zaujala. Sofi si připadala, jak ve svém pokoji, kde není jedna zeď holá, a její umělecká tvorba na nás padá ze všech koutů bytu.

Foto: LaBrunneta

Kunsthalle

Holky se velmi rády vrací do jejich galerijního útočiště - ArtLabu - kde si mohou v klidu hrát, malovat, tvořit a vše v podstatě za zavřenými dveřmi, tedy bez rušení ostatních návštěvníků. Opět skvělá kavárna s výhledem, což je zase velké lákadlo pro rodiče. Místní obchod je taky z těch povedenějších, kde narazíte na skutečně povedené, kurátorsky vybrané kousky.

Vstupné pro děti do 15 let zdarma. Více informací a aktuální ceny na webu.

3. Anežský klášter

Gotický poklad v samém srdci Prahy 1 může být překvapením pro pro všechny generace. Dobové chodby, kaple a komnaty vás navrátí do zlaté éry Přemyslovců. Expozice středověkých obrazů také stojí za shlédnutí. A když už se nabažíte pasivního poznávání kulturního dědictví národa, je čas vyzkoušet praktický workshop ve výtvarné dílně, kde si nejen děti mohou malovat, tvořit a skládat zajímavé objekty.

Foto: LaBrunneta

Anežský klášter

Okolní zahrady kláštera zas kromě čerstvého vzduchu nabízejí sochařské díla od současných umělců. Pro děti neznáme lepší pohádkový zahradní domeček na hraní, než je tzv. Přístěnek od Františka Skály. Počítejte s tím, že z něj vaše ratolesti dobrovolně neodejdou. Velmi zdařilé industriální bistro Anežka zas potvrzuje, že láska v jakékoli podobě, tedy i k umění, prochází žaludkem.

Vstupné pro děti do 15 zdarma. Venkovní prostor a přízemí kláštera zdarma i pro dospělé. Více informací a aktuální ceny na webu.

Foto: LaBrunneta

Anežský klášter

4. Národní galerie - Veletržní palác

Klenot české funkcionalistické architektury navštěvujeme hojně a rádi. Naše holky jsou nadšené praktikující umělkyně. A tady májí hned několik příležitostí, jak svou náklonnost k umění reálně využít.

Foto: LaBrunneta

NG Veletržní palác

Organizované Herny (1,5-5let) v přízemí NG jsou již zavedeným pojmem, u kterých není radno váhat s nákupem vstupenky a to hodně dopředu. Témata jednotlivých Heren se liší podle aktuálních výstav a vždy jde o velmi kreativní aktivitu. Po skončení programu lze vstupenku využít na prohlídku jakékoli expozice v samotné NG. Dětský výtvarný koutek umístěný v galerii nabídne odpočinek a opět kreativní zpestření pro děti a vlastně i jejich rodiče. Dále pak NG nabízí tvůrčí dílny a ateliéry i pro starší děti.

Foto: LaBrunneta

NG Veletžní palác

Na kávu, zákusek, čerstvě namazaný chleba nebo teplou polévku se můžete stavit v Kolektoru. Dnes již vyhlášené kavárně v přízemí budovy.

Vstupné do Herny NG je 80Kč/osoba. Více informací a aktuální ceny na webu.

5. CAMP

CAMP je pro nás žhavou novinkou. Jedná se o multimediální galerii se zaměřením na budoucnost měst. Objevily jsme ho letos na jaře a to díky Archihrátkám, jejichž reklama na nás vykukovala na nejedné tramvajové zastávce. Opět skvěle připravené organizované tvořivé dílny, kdy si děti vyzkouší nové kreativní činnosti mimo prostory vlastního domova, což uvítají především rodiče. Navíc aktuální výstavy v zajímavém interiéru doporučujeme ke shlédnutí a to třeba z pohodlí gauče. Ten je sice na poměry klasické pohovky nadrozměrný, nicméně jeho plocha nám demonstruje nejmenší byt v Praze. Zkuste se na něm zabydlet :-).

A bez pořádné kavárny by to samozřejmě nebylo ono. Takže i zde narazíte na výbornou kávu a fantastické kremrole.

Vstupné na Archihrátky je zdarma - nutná online registrace. Více informací a ceny na webu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám