Hlavní obsah

Ašvaganda: vědecky potvrzený přírodní zabiják stresu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dušan Šídlo, Canva

Tato znovu objevená bylina nám pomůže, než nás stres přemůže.

Článek

Ashwagandha (Ašvaganda, botanicky Withanie Snodárná, člen čeledi Solanaceae), která se označuje za indický ženšen, je bylina známá svými léčivými vlastnostmi v tradiční indické medicíně, známé jako ajurvédská medicína.

Název této byliny pochází z sanskrtského jazyka a v překladu znamená „vůně koně“. Bylina se tak jmenuje ze dvou důvodů. Jedním z důvodů je, že čerstvé kořeny byliny vydávají vůni koně. Druhým je to, že obecně panuje přesvědčení, že člověk konzumující výtažky z této byliny může vyvinout sílu a vitalitu podobnou jako u koně.

Ashwagandha je víceúčelová bylina, která působí na různé systémy lidského těla: neurologický systém, imunitní systém, systém výroby energie, endokrinní systém a reprodukční systém. Podle některých lékařů jde o skvělou bylinu a takzvaný adaptogen, který nám pomáhá adaptovat se na stav psychického nebo emočního vypětí nebo napětí, který může vést k nedostatečné výkonnosti a nepříznivým klinickým stavům. Jinými slovy, tato bylina má zlepšovat naši schopnost vyrovnat se se stresem.

Meta analýza 11 studií dospěla k závěru, že Ashwagandha významně snižuje stres kombinací různých faktorů:

  • Snížení hladiny kortizolu: Kortizol je hormon spojený se stresem. Výzkumy ukazují, že ashwagandha může pomoci snížit hladiny kortizolu v těle, což vede k lepšímu zvládání stresu.
  • Podpora odpovědi na stres: Studie provedené na zvířatech naznačují, že ashwagandha může pomoci zlepšit funkci nadledvin a podporovat celkovou odpověď na stresové situace.
  • Antioxidační účinky: Ashwagandha má silné antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným stresem a volnými radikály.
  • Zlepšení nálady: Některé studie naznačují, že Ashwagandha může mít antidepresivní účinky a pomoci zlepšit náladu u lidí trpících mírnou až středně těžkou depresí.

Vědecké studie naznačují, že vysoce koncentrovaný plnospektrální extrakt z kořene Ashwagandha bezpečně a účinně zlepšuje odolnost jedince vůči stresu, a tím zlepšuje kvalitu života. Neexistuje však příliš studií, které hodnotí dlouhodobé účinky. Proto je vhodné si touto bylinou vypomoci v boji proti stresu jen krátkodobě a hledat jiná řešení.

Pokud chcete zjistit, zda pro vás má Ashwagandha nějaký význam, studie doporučují 300 až 600 miligramů denně, abyste pocítili výhody. Zda na vás bylina funguje můžete změřit pomocí již dnes domácnostem dostupným chytrým přístrojům, které hladinu stresu měří. Pokud si chcete Ashwagandhu koupit jako doplněk (kapsle či kapky), dejte přednost kvalitě s certifikacemi třetích stran. Uvádění nepravdivých údajů na etiketách, používání zkažených doplňků nebo složek s nečistotami je pro společnosti vyrábějící doplňky stravy až příliš snadné.

Přestože Ashwagandha je obecně považována za bezpečnou pro většinu lidí, může mít některé kontraindikace a vedlejší účinky, zejména při nadměrném užívání nebo u citlivých jedinců. Některé z možných kontraindikací a vedlejších účinků zahrnují: těhotenství a kojení, autoimunitní onemocnění či nemoci štítné žlázy. Před užitím Ashwagandhy se proto nejlépe poraďte se svým lékařem.

Zajímá vás téma zdraví, peněz a pojištění, důchodů či osobního rozvoje? Nezapomeňte kliknout na tlačítko Sledovat u jména autora tohoto článku.

Anketa

Jak hodnotíte dlouhodobou úroveň vašeho stresu?
Nízká
0 %
Střední
0 %
Vysoká
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz