Hlavní obsah
Cestování

Zpožďování letadel: kdo na něm pěkně vydělává?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Zpoždění letadel přináší cestujícím strádání, jiným ale výnosný business.

Článek

V poslední době stále častěji dochází ke zpožďování letů. To může cestujícím způsobit nejen hodiny nepříjemného čekání, ale i související finanční ztráty. Za určitých podmínek však mají nárok na finanční kompenzaci. Její výše dosahuje 250 až 600 euro, dle vzdálenosti letu.

Dvě hlavní podmínky pro finanční kompenzaci

Pro získání finančního odškodnění jsou v zásadě dvě podmínky.

Tou první je, že let byl zpožděn o 3 hodiny a více. Je zajímavé, že doba zpoždění se počítá až na cílovém letišti. Za přílet se považuje zaparkování letadla na letištní ploše a otevření dveří pro výstup cestujících. Je zjevné, že z pohledu cestujícího nejsou podmínky nastaveny zrovna vstřícně.

Druhou podmínkou je to, že letecká společnost nenesla za zpoždění letu odpovědnost a jednalo se o tzv. mimořádné okolnosti. Mezi tyto události se tedy neřadí porucha letadla či stávka zaměstnanců letecké společnosti, ale například stávka zaměstnanců letiště nebo řízení letového provozu, špatné počasí, střet s ptákem či válečné a politické nepokoje.

Někdy dochází ke sporům o to, co jsou a nejsou mimořádné okolnosti. Například u zpoždění letadel v tento týden se ani experti neshodnou na tom, zda šlo o mimořádnou okolnost či nikoliv. Je však zřejmé, že v řadě případů nevzniká na finanční kompenzaci nárok a cestující mají zkrátka smůlu.

Pomůže pojištění zpoždění letu či pojištění letecké asistence?

Vybrané pojišťovny nabízejí v rámci cestovního pojištění připojištění zpoždění letu. Akademie peněz se podívala do pojistných podmínek a zjistila, že podmínky tohoto pojištění se mezi jednotlivými pojišťovnami výrazně různí.

Některé pojišťovny poskytují jen pomoc s vymáhání finanční kompenzace (připojištění letecké asistence), nikoliv její výplatu. Jiné pojišťovny sice kompenzaci sice vyplácí, ale nikoliv v případě zmiňovaných mimořádných okolností. Pouze vybrané pojišťovny nabízejí pojištění takové, že finanční kompenzaci vyplatí i v případě všech či vyjmenovaných mimořádných okolností. Rozdíly jsou i v tom, na jak velké finanční odškodnění máte a od kolika hodin zpoždění letu na něj vzniká nárok (někdy již od dvou hodin, jindy od čtyřech či šesti hodinách zpoždění). Je proto potřeba si řádně přečíst drobné písmo pojišťovny a zvážit, zda takové pojištění má vůbec smysl.

Kdo na zpoždění letů vydělává?

Na zpoždění letů tak vydělávají některé komerční pojišťovny, které nabízejí nevýhodné pojištění zpoždění letů, které u cestujících někdy vzbuzují jiná očekávání než jaká odpovídají realitě.

Ještě více ale vydělávají různé právní společnosti, které se snaží finanční kompenzace po leteckých společnostech vymáhat. Za tuto službu si účtují provizi 25 % a více, a to z případně vymožené částky.

Slušní právníci doporučují, aby se cestující s žádostí o kompenzaci na aerolinku obrátili přímo. Ta musí prokázat, že neexistuje nárok na kompenzaci z důvodu příčiny mezi zpožděním a mimořádnou okolností. Pokud se letecká společnost zdráhá kompenzaci vyplatit, je možné požádat o bezplatnou asistenci českou pobočku spotřebitelského úřadu ECC-net či přímo Úřad pro civilní letectví. Více informací najdete přímo na webu uvedeného spotřebitelského úřadu zde.

Doporučení pro cestující

Pokud se vám někdy stane, že váš let bude zpožděn, nezapomeňte:

  1. Zjistit přesnou dobu zpoždění na cílovém letišti.
  2. Uchovat veškeré doklady a potvrzení o zpoždění letu.
  3. Obrátit se přímo na leteckou společnost s žádostí o kompenzaci.
  4. V případě neúspěchu kontaktovat ECC-net či Úřad pro civilní letectví.
  5. Před zakoupením pojištění zpoždění letu pečlivě pročíst pojistné podmínky a zvážit jeho smysluplnost.

Tímto způsobem se můžete lépe chránit před nepříjemnostmi spojenými se zpožděním letů a využít možnosti finanční kompenzace v případě, že vám na ni vznikne nárok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz