Hlavní obsah
Cestování

Chorvatsko? Nic pro nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epicwoman

Archivní snímek z Primoštenu.

Moře s dětmi nás zatím zkrátka neláká. Když se známí letos zeptali, zda bychom s nimi jeli do Chorvatska, bez váhání jsme odmítli s tím, že i letos dáváme přednost luxusní chalupě v Česku.

Článek

Poprvé u moře

Poprvé a zatím naposledy jsem vyrazila s partnerem před deseti lety do Primoštenu a musím říct, že moje nadšení z výhledu na moře bylo obrovské. Užívala jsem si zmrzlinu, místní kuchyni, výlety k vodopádům a návštěvu Trogiru. Co se ovšem týká válení u moře, to mě brzy bavit přestalo.

Moje první dovolená v Chorvatsku se mi do paměti vryla jako jedna velká párty se spoustou piva, rakije a probdělých nocí. Majitelka apartmánu za takové dovolenkáře určitě nebyla ráda, a já se jí vůbec nedivím. První noc, kdy jsme se odvázali nejvíc, na nás dokonce chtěla zavolat policii, ale ráno se za tento nápad a vyhrocený noční spor omlouvala. Jako součást omluvy nám k snídani donesla výborné palačinky.

Ani my jsme s omluvou příliš neotáleli a také jsme uznali naše nevhodné chování. Další večery jsme se chovali ukázněněji a s majitelkou jsme po zbytek pobytu udržovali dobré vztahy. Všichni jsme byli ohleduplní a když jsme na konci pobytu odjížděli, Nadja nám popřála šťastnou cestu a řekla, že dveře u ní máme otevřené. Na dovolenou v Primoštenu vzpomínám ráda a s úsměvem.

Tehdy jsme byli parta šesti mladých a bezstarostných lidí z Česka, kteří vyrazili na dovolenou do Chorvatska, aby si ji pořádně užili.

Děti, které jsme v té době neměli, přišly o pár let později, a právě s nimi dáváme přednost krásám naší rodné země. Stále je tady co objevovat.

S dětmi k moři? Možná až budou větší

Občas jsem možná zbytečně skeptická, ale na dovolené u moře s dětmi (4 a 7 let) vidím spíše negativa. A protože nemáme nepřekonatelně silnou touhu po tomto typu dovolené, dokážeme si ji bez problémů odpustit. Do budoucna počítáme s tím, že k moři vyrazíme, protože moře má své kouzlo a děti budou mít zážitek, se kterým se doposud nesetkaly.

Pro sedmiletou dceru bývá cesta autem jako za trest. Sotva nastartujeme, začíná jí být špatně, kroutí se a na neustálé dotazy na to, kdy už tam budeme, nechci ani pomýšlet. Prášek na nevolnost v autě je samozřejmost, ale představa nekonečné osmihodinové cesty autem do Chorvatska ve mně přesto vyvolává pouze negativní pocity.

Kromě Chorvatska bylo ve hře také Řecko, které nás lákalo do doby než jsme zjistili, že domů bychom se vrátili někdy nad ránem a je jasné, že další den by za moc nestál.

Správnou volbou pro letošní dovolenou je chalupa v Jeseníkách

Po tom, co jsme se dovolenou u moře už poněkolikáté rozhodli odsunout na některý z následujících roků, začali jsme s dalšími dvěma rodinami hledat chalupu v Česku. Protože se známými máme vcelku vysoké nároky na vybavenost, hledání vhodné chalupy nám tentokrát zabralo opravdu dlouhou dobu. Ve chvíli, kdy se naše snahy zdály být beznadějné, našli jsme nádhernou chalupu na samotě v Jeseníkách, která splňovala všechny naše požadavky.

Místo bazénu, který jsme nechtěli, je za chalupou říčka, kde si prý děti rády staví hráze z kamenů, dále zahrada se zázemím pro děti, gril, posezení, kávovar, myčka, krásné vybavení a čistá okolní příroda. To vše slibuje pohodově strávenou letní dovolenou, na kterou se už moc těšíme.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Dovolenou s dětmi v Česku nejraději trávíme na horách. Přes den chodíme na výlety nebo jsme na zahradě, děti si spolu hrají, večer grilujeme. Takto nám to zatím vyhovuje a společná dovolená se známými se pro nás stala příjemnou tradicí.

Ačkoliv správný čas na cestu k moři zatím nepřišel, věříme, že během několika let na něj taky dojde.

Anketa

Preferujete dovolenou u moře nebo v České republice?
Mám raději moře.
57,4 %
Preferuji Českou republiku.
27,8 %
Je mi to jedno.
10 %
Jiná odpověď.
4,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3934 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz