Hlavní obsah
Cestování

Turínský erb v mozaice zůstává jednou z nejpopulárnějších atrakcí v srdci Milána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epicwoman

Před pár lety jsme se s manželem rozhodli, že si uděláme výlet do Milána a při té příležitosti si prohlédneme historické památky. Zaměřím se na Galerii Vittorio Emanuelle II., ve které naleznete mozaiku s vyobrazením býka, která prý plní přání.

Článek

Okázalá Galleria Vittorio Emanuelee II. je jedna z nejstarších nákupních pasáží na světě a nachází se v centru Milána, nedaleko slavné katedrály Duomo di Milano na náměstí Piazza del Duomo, kterou v roce 1861 navrhl architekt Giuseppe Mengoni. Pasáž byla pojmenována po italském králi – sjednotiteli Itálie Vittoriu Emanuelu II. Stavba v novorenesančním stylu trvala 12 let a dokončena byla v roce 1877.

Právě na stavbě tohoto nejvýznamnějšího projektu dne 30. prosince 1877 Mengoni při prohlídce svého díla spadl z lešení a v důsledku nešťastné nehody zemřel. I přes jeho tragickou smrt byla pasáž dokončena a dodnes patří mezi nejvýznamnější turistické atrakce Milána.

Vzor pasáží napříč Evropou

Celé ulice zde byly zastřešeny poprvé v dějinách architektury. Protože zastřešené pasáže se dříve stavěly pouze ve Spojeném království, k této stavbě byli přizváni architekti z Velké Británie.

Milánská galerie se stala vzorem pro mnoho dalších pasáží obchodních center po celé Evropě. Také se stala symbolem italského obchodu s módou a najdete v ní nejluxusnější světové módní značky.

Lákadlo pro turisty

Pod prosklenou kupolí je galerie zdobena čtyřmi mozaikami zobrazujícími erby tří hlavních měst Italského království (Turín, Florencie a Řím) plus Milán.

Traduje se, že když se člověk třikrát otočí na patě ve slabinách býka z turínského erbu, přinese mu to štěstí. V místě býčích slabin je už viditelný důlek, ale původ této tradice není známý.

U mozaiky býka opravdu uvidíte spoustu turistů, kteří čekají ve frontě, aby se mohli třikrát otočit na patě. Pokud se chystáte do Milána a chcete vyzkoušet, zda se vám vaše přání splní, určitě nezapomeňte tuto mozaiku navštívit.

Foto: Epicwoman
Foto: Epicwoman

Zdroj: Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz