Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Dopravní situace v Brně byla rájem oproti peklu v Žilině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Midjourney (generováno AI)

Když jsem si při cestě autem z Prahy do Brna myslela, že horší než v Brně to už být nemůže, pletla jsem se. Horší situaci jsme zažili v Žilině.

Článek

Cesty z Prahy do Brna po D1 bývají poslední dobou hotová muka. Hodinové zdržení postáváním, jak se říká, na největším parkovišti České republiky, není v tyto dny, týdny i měsíce nic výjimečného.

U Brna se buduje třetí pruh, čímž se vysvětluje, proč denně kolabuje doprava na velmi vytíženém úseku. Brnem občas pouze projíždím, ale od známých vím, že ani ve městě to v těchto dnech není o moc lepší. Se zdržením okolo Brna zkrátka musíte počítat, nic jiného vám ani nezbývá.

Pětihodinová cesta a čůrání v pravém pruhu

Ve středu jsme vyrazili s dětmi k babičce na Moravu, ale místo 3 hodin, které by cesta trvala v plynulém provozu bez komplikací, jsme se harcovali skoro o 2 hodiny déle. Ve stojící koloně nám byla zpestřením synova potřeba čůrání, kterou jsme odbavili mezi kamiony v pravém jízdním pruhu.

Kamiony vpravo opravdu jen stály, až mi bylo líto jejich řidičů, přestože jsou už pravděpodobně na tyto a podobné situace zvyklí. V levém pruhu se to občas přeci jen trochu pohnulo, takže čůrání jsme si v něm netroufli řešit. I pro mě to byl nový zážitek a pokud potřebujete vyřešit podobnou situaci, pravý pruh s nehnutě stojícími vozidly pro vás bude tím pravým místem.

Horší byla Žilina

Když jsme po úmorné cestě konečně dorazili k babičce, byla to neskutečná úleva a mysleli jsme si, že nejhorší máme zas na pár dnů, než se budeme vracet, za sebou. Jenže jak se brzy ukázalo, Brno rozhodně není nejhorším místem na cestách. Alespoň tak to vnímáme díky naší zkušenosti.

Děti jsme nechali u babičky a další den nás s manželem čekala cesta na Slovensko. Měli jsme namířeno do vesnice asi 30 kilometrů od Žiliny.

Když jsme dojeli do Žiliny, provoz se zastavil. Opět, jako předchozí den, jsme stáli v koloně na silnici, která nám už několik let přijde jako nedořešené provizorium, navíc na rozdíl od Brna zde vládl jakýsi chaos a snadný průjezd neměla ani sanitka. Velké zdržení bylo samozřejmostí, ale možná jsme měli jen smůlu a jindy je to v Žilině bez problémů. Protože v Česku byl zrovna svátek, možná slovenské cesty zaplnili Češi, včetně nás. Po příčinách zdržení u slovenských sousedů jsem už nepátrala.

Hlavní je dojet v pořádku

Za pár dnů nás čeká zpáteční cesta do Prahy a vůbec se na ni netěším. Myslím si, že Brnu se budeme snažit vyhnout, vezmeme to přes Hradec Králové, a třeba právě tam bude dopravní situace lepší. A Žilina? Do té zas nějakou dobu nepojedeme.

Co naplat? S nastalou situací na silnicích se musíme smířit a vydržet, než se vše opraví a cesty půjdou zase hladce. Snad se dočkáme. Nakonec je stejně nejdůležitější, abychom všude dorazili v pořádku.

Anketa

Pociťujete poslední dobou větší problémy na cestách?
Ano.
84,8 %
Ne.
10,9 %
Ne, autem nejezdím.
4,3 %
Jiná odpověď.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz