Hlavní obsah
Cestování

Toulky Slovenskem: Čičmany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epicwoman

Radenov dom nabízí národopisnou expozici.

Malebné Čičmany v okrese Žilina jsou světově proslulou obcí s velkou památkovou rezervací unikátní slovenské lidové architektury. V obci žije pouze 90 obyvatel.

Článek

Čičmany mě okouzlily už dříve, když jsme si do této nádherné slovenské vesničky odskočili na výlet z nedalekých termálních lázní. Po deseti letech jsme využili prodloužený víkend k tomu, abychom do této světově proslulé vesnice zavítali znovu.

Malované dřevěnice a lidové kroje

Čičmany, které jsou nejvýše položenou obcí v okrese Žilina, vynikají nádhernými malovanými dřevěnicemi, ale také lidovými kroji s bohatými výšivkami a geometrickými ornamenty. Pavlačový poschoďový Radenov dom, který prošel rekonstrukcí v roce 1966, nabízí národopisnou expozici. V obci lze dále obdivovat také zámek a kostel.

Oficiální web obce Čičmany uvádí, že počet obyvatel přihlášených k trvalému pobytu činí 123, ale obyvatel přítomných v obci je prý pouze 90.

Nejrozšířenější teorie o původu obce vychází z balkánského vlivu a říká, že původní obyvatelé sem přišli v první polovině 14. století a zabývali se zejména zemědělstvím, chovem ovcí, výrobou papučí a také prodávali brynzu.

Jako v pohádce

Pokud krásné Čičmany navštívíte, díky ornamentální výzdobě domů můžete mít pocit, že jste se právě octli v pohádce o perníkové chaloupce. Alespoň já jsem to takto vnímala a věřte mi, byl to pěkný zážitek cítit se na chvíli jako v pohádce.

Pozoruhodná ornamentální výzdoba je stará asi 200 let a ornamenty byly nanášeny bílým vápnem.

Foto: Epicwoman

Kromě dřevěnic se v obci nachází také zděné stavby, jako je barokní kostel a zeměpanský zámeček z konce 18. století, jehož součástí dříve bývala stodola, ovčín, stáj a krčma.

Nepříznivé podmínky

Protože v obci nevládly vždy příznivé podmínky a nevyhnuly se jí ani živelní pohromy a spory se zeměpány, obyvatelé Čičman se postupně přestěhovali na jiná místa, a třeba i do jiných zemí.

V letech 1907, 1921 a 1945 postihly obec požáry, které zničily vzácné srubové stavby, a místo dřevěnic se začaly stavět zděné domy.

Zničení vzácných staveb nesli s nelibostí památkáři a protože je chtěli zachránit, byla dolní část obce koncem 70. let prohlášena památkovou rezervací.

Budete-li na Slovensku a do Čičman to budete mít v dojezdové vzdálenosti, doporučuji tuto malebnou, světově proslulou vesničku jako z pohádky navštívit.

Zdroje: V článku jsou použity podklady z hesla Čičmany na české Wikipedii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz