Hlavní obsah
Cestování

Moravské toulky: Plumlov je město, ve kterém to žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Epicwoman

Plumlovský zámek měl mít původně čtyři křídla.

Jestli se někam ráda vracím, tak do malebného města Plumlov v okrese Prostějov. Toto město čítá asi 2 300 obyvatel a jeho nepřehlédnutelnou dominantou je zámek, který se nedávno stal národní kulturní památkou.

Článek

Kultura a sport

Na plumlovském zámku se v průběhu roku koná celá řada různých akcí. Myslím si, že na své si přijde každý, protože škála těchto akcí je opravdu široká. Letní šermířské, divadelní, taneční a hudební akce v poslední třetině roku střídají akce jako je třeba uspávání broučků nebo zabijačkové hody. A aby náhodou nebylo málo kultury, pod zámkem se nachází Podhradský rybník a u něj autokemp, v jehož areálu se konají další akce a festivaly. Plumlovští organizátoři se opravdu snaží a musím uznat, že to dělají dobře. V posledních letech jsem zde navštívila několik koncertů známých kapel.

Plumlov a jeho okolí ale nenabízí pouze kulturní akce. Pokud vyhledáváte příležitosti pro sportovní vyžití, jde o vhodnou lokalitu k procházkám nebo cyklovýletům. Doporučuji příjemnou procházku okolo přehrady, kterou můžete spojit s kávou či obědem v některé z restaurací, na které cestou narazíte. U přehrady se také nachází letní kino.

Pokud vyrazíte na kole, můžete prozkoumat kopce a lesy Drahanské vrchoviny.

Foto: Epicwoman

Plumlovská přehrada.

Za vlády Přemysla Otakara II. byl vybudován hrad

Na nádvoří plumlovského zámku dříve stával hrad z přelomu 13. a 14. století, jehož pozůstatky jsou patrné dodnes. Až do roku 1466 hrad patřil Pánům z Kravař. Když rod vymřel po meči, hrad přešel na Jana Heralta z Kunštátu, manžela Johanky, která byla dcerou posledního mužského potomka Jiřího z Kravař. Po Heraltovi hrad získal Vratislav I. z Pernštejna, který se oženil s Heraltovou dcerou Ludmilou.

Foto: Epicwoman

Všimněte si pozůstatků hradu, který byl nakonec zbořen.

Válka, požár, vichřice a neustálý nedostatek financí

Roku 1586 hrad zachvátily plameny a v 17. století započala stavba zámku. Pernštejnové si však v té době budovali také novou rezidenci v Prostějově a plumlovské panství začalo chátrat kvůli nedostatku financí.

Rekonstrukci hradu zahájil teprve další majitel, kterým byl Karel z Lichtenštejna. Hrad neměl na růžích ustláno. V roce 1619 ho vyplenilo stavovské vojsko a za třicetileté války jej dobyli Švédové. Po skončení války byly opravy pouze provizorní.

Projektantem tzv. vysokého zámku byl Karel Eusebius z Lichtenštejna a stavbu realizoval v letech 1680-1688 jeho syn Jan Adam Ondřej z Lichtenštejna. Původně zamýšlený čtyřkřídlý zámek nebyl nikdy dokončen a bylo postaveno jen jedno křídlo. Bastiony byly na konci 18. století zastavěny budovami tzv. nízkého zámku.

Foto: Epicwoman

Model vystavený na plumlovském zámku. Takto by zámek vypadal, kdyby se podle projektu dokončil.

Foto: Epicwoman

Jedna z přilehlých budov nízkého zámku dříve sloužila jako školní družina a ještě donedávna jako fitness centrum.

Zámek a starý hrad stály vedle sebe až do roku 1801, kdy oba objekty poškodila vichřice. Tehdejší majitel, Alois z Lichtenštejna, neměl dostatek prostředků na obnovu obou objektů, a proto hrad nechal zbořit. Roku 1850 byl zámek pronajat okresnímu soudu, v několika místnostech bývalo vězení a v ostatních obyvatelných částech zámku bydleli úředníci.

Dalšími majiteli zámku se v průběhu let stal Státní pozemkový fond, Vojenské lesy Plumlov, Památkový ústav Brno a Muzeum Prostějovska.

Od roku 1994 je zámek majetkem města Plumlova, který tehdy zahájil nejnutnější opravy chátrajícího zámku. Od 1. července 2023 se stal národní kulturní památkou.

Plumlovský zámek nabízí 3 prohlídkové okruhy. Pokud se chystáte na prohlídku s dětmi, doporučuji okruh číslo 2 v podzemí. Délka prohlídky je přijatelných 35 minut, procházíte v přítmí a průvodkyně vypráví různé příběhy a báje o Plumlově. Ačkoliv prohlídka byla skvělá, po zkušenosti, kdy jsem na ni vzala děti ve věku 4 a 7 let, bych příště brala spíše starší děti. Náš čtyřleťák se trochu bál.

Naučná stezka Plumlovem

V Plumlově je možné projít si naučnou stezku. Mapku si můžete vyzvednout v turistickém informačním centru zámku Plumlov. Osobně jsem si celou stezku zatím neprošla, ale při další návštěvě Plumlova se na ni určitě vydám.

Foto: Epicwoman

Zámek Plumlov je zastavením č. 2 naučné stezky.

Zdroje:

  • V článku jsou použity podklady z hesel na české Wikipedii: Plumlov, Plumlov (zámek)
  • Vlastivědný průvodce Plumlov z řady Putujme po hradech a zámcích, první vydání srpen 2013, nakladatelství Miroslav Bittner - PUTUJME.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz