Hlavní obsah

Svatomartinské víno: Jak se před dvaceti lety zrodila tradice, kterou milujeme?

Foto: Epicwoman

Vína se svatým Martinem na etiketě se stala tradicí, bez níž si jedenáctý listopad v Česku dokáže představit jen málokdo.

Článek

Stejně jako k oslavám svatého Martina neodmyslitelně patří voňavá husa se zelím, nesmí chybět ani sklenka Svatomartinského vína. U nás doma se na něj těšíme každý rok. A protože už uplynulo dvacet let od uvedení Svatomartinského vína na trh, máme pořádný důvod k oslavě i k malému ohlédnutí za tím, jak vlastně tahle tradice vznikla.

První lahve svěžího Svatomartinského se u nás objevily v roce 2005. Tehdy ještě málokdo tušil, že se rodí obnovená tradice, za níž vděčíme Vinařskému fondu. Ten tehdy získal známku Svatomartinské a nabídl ji všem vinařům. Od té doby se ze Svatomartinského stal opravdový fenomén, což dokazuje fakt, že z původních 125 tisíc lahví se během let vyklubaly více než dva miliony ročně, které se dnes otevírají na slavnostech, v restauracích i domácnostech po celé České republice.

Kořeny této tradice však sahají až do dob Josefa II. Tehdy se hospodáři se svými pracovníky domlouvali, jestli spolu prodlouží službu i na další rok, nebo se jejich cesty rozejdou. Po sklizni a celoroční dřině přišla chvíle oslav zakončení hospodářského roku, a právě tehdy se začalo symbolicky 11. listopadu, na svátek svatého Martina, ochutnávat první mladé víno. Tento den znamenal konec práce na poli, začátek klidnějšího období a přechod k adventu. Svatomartinské víno se tak spojilo s dobou hojnosti, hodování a radostného veselí.

Než se k nám dnes lahev Svatomartinského dostane, přihlášené vzorky prochází hodnocením nezávislé komise. Aby víno získalo nálepku Svatomartinské, musí splnit přísná kritéria a získat alespoň osmdesát bodů ze sta. Jak uvedl degustátor Petr Gondáš, manažer Salonu vín ČR pro studio ČT25, letos bylo do prvního kola přihlášeno 308 vzorků a uspělo přibližně devadesát procent z nich.

Díky Vinařskému fondu se tak v roce 2005 tradice znovu probudila k životu. Lidé ji přijali s nadšením a od té doby se každý rok v listopadu zvedají sklenky s mladým, svěžím vínem, které sice není určené k dlouhému skladování, ale bez obav ho můžeme pít až do Velikonoc.

U nás už lahev Svatomartinského odpočívá v lednici, ale s jejím otevřením vyčkáváme právě na jedenáctý listopad, na den svatého Martina.

Tak na zdraví!

Foto: Epicwoman

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz