Článek
Jednou z tradic na sv. Martina je pojídání pečených hus se zelím a knedlíkem. Existují dvě legendy, z nichž jedna tvrdí, že Martin z Tours se ze skromnosti ukryl v husinci, když měl být jmenován biskupem, jenže husy ho svým kejháním prozradily, a proto skončily na pekáči. Dle druhé legendy rušily Martinovo kázání, čímž si vykoledovaly stejný osud.
Husy v restauracích i domácnostech
Restaurace v Česku na listopad objednávají tuny hus, které následně připraví na pekáči pro svatomartinské menu a poté lákají návštěvníky, kteří milují tradice spojené s dobrým jídlem. Ale ne každý preferuje drahé pojídání hus v restauraci. Lidé, kteří tuto tradici dodržují a nechtějí zbytečně utrácet, si svatomartinskou husu rádi upečou doma.
Husy tak začátkem listopadu migrují, nikoliv však na jih, ale na pekáč. Nejedna husa by určitě před svým osudem ráda utekla, ale veškeré snahy jsou obvykle beznadějné. Smutný to příběh.
Závěrem
Ať už husu upečete nebo ji necháte žít, v jednom se utíkající husou můžete inspirovat. Vemte osud do vlastních rukou a odvažte se vystoupit ze své komfortní zóny.