Hlavní obsah
Jídlo a pití

Fugu: Japonská pochoutka z jedovaté ryby se těší velké oblibě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Izuzuki

Už jste slyšeli o japonské pochoutce fugu, která se připravuje z ryby obsahující ve svých orgánech tetrodotoxin, který je jedovatější než kyanid?

Článek

Navzdory této skutečnosti stále existují lidé, kteří jsou ochotni riskovat kvůli zážitku a nevšední chuti.

Takifugu je považována za jednu z nejnebezpečnějších jedovatých ryb na světě. Tetrodotoxin může paralyzovat svaly a při vysokých dávkách jedu dojde při plném vědomí k zástavě dechu a smrti udušením. Proti jedu není znám žádný protijed. Léčbou je podpora dýchacího a oběhového systému, dokud se jed nemetabolizuje a nezačne se vylučovat ven z těla.

Takifugu bez jedu?

Bylo zjištěno, že tetrodotoxin takifugu pochází z pojídání jiných zvířat zamořených bakteriemi nasycenými tetrodotoxiny. Takifugu bez jedu je možné docílit pouze tím, že ryby jsou udržovány mimo dosah jedovatých bakterií.

Přísný výcvik na přípravu fugu trvá dva až tři roky

Konzumace je riskantní, ale v Japonsku se těší velké oblibě. Tuto pochoutku mohou v restauracích připravit pouze specializovaní certifikovaní kuchaři, kteří prošli přísným výcvikem obvykle trvajícím dva až tři roky. Uspěje v něm jen část uchazečů - asi 35 procent. Ačkoliv špatně připravená ryba může být smrtelně jedovatá, právě díky certifikovaným kuchařům nejsou otravy časté a většinou se stanou spíš lidem, kteří si fugu připravují doma a nemají dostatečné zkušenosti s vykucháním ryby.

Aby se riziko otravy minimalizovalo, japonská vláda přijímá přísná opatření a regulace týkající se prodeje a přípravy jídel z takifugu.

Někteří lidé věří, že konzumace malého množství jedu z takifugu má mírně povzbuzující účinky a zvyšuje citlivost chuťových pohárků.

Jed ryby takifugu se nachází zejména v játrech, očích, kůži a jikrách. Cílem šéfkuchaře je pečlivé odstranění těchto jedovatých částí, aby ve finálním pokrmu zůstalo pouze maso, které je bezpečné k jídlu. Přes veškerou opatrnost ale není vyloučeno, že se malé množství jedu dostane do jídla. To je důvod, proč je konzumace fugu považována za riskantní.

Proč jsou lidé ochotni riskovat?

Správně připravený fugu pokrm nabízí jedinečnou kombinaci chutí, kterou bychom u jiných druhů ryb hledali jen těžko. Zčásti jde také asi o pocit vzrušení a adrenalinu, spojený s konzumací, čímž zážitek přesahuje samotnou chuť jídla.

Foto: Wikimedia Commons / Qwert1234

Ryba bývá krájena speciálním nožem na velmi tenké plátky.

V Evropské unii je prodej ryb patřících do této čeledi zcela zakázán.

Zdroje: V článku jsou použity podklady z hesla Fugu na anglické Wikipedii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz